ZIMSKO VJENČANJE

Usred pandemije Poljak Jaś i Kanađanka Suzanne stigli na Korčulu kako bi uplovili u bračnu luku

Vjenčanje na Korčuli
 Korčula Dream Weddings
Na malenom vjenčanju bili su prisutni samo svjedoci i matičar. A svjedoci su bili njihovi novi prijatelji s Korčule

Mnoštvo bogatih buketa mirišljavog cvijeća, visoki zlatni svijećnjaci, mnogo stakla, nekoliko torti i mnoštvo tornjeva sačinjenih od sitnih kolačića, cvjetni zidovi kao kulisa za fotografije, metri tkanina i nježno žuto svijetlo koje decentno osvjetljava elegantni prostor – hrvatska su vjenčanja posljednjih godina postala mnogo luksuznija, a prije svega su vrlo fotogenična.

No, sve se to promijenilo zbog pandemije. Osim kumova i najuže obitelji, gostiju na svadbi skoro da i nema (a i ne smije biti, sukladno propisima stožera). Nema raskošnih dekoracija, bogatih menija i proslava do ranih jutarnjih sati.

Sve se promijenilo. Osim jednog.

Stranci se i dalje, unatoč pandemiji dolaze vjenčati u Hrvatsku kako bi uživali na atraktivnim lokacijama.

Iako se inače sezona inozemnih vjenčanja poklapa s turističkom sezonom, ima i iznimaka. Poput Jaśa i Suzanne koje prohladno siječanjsko vrijeme nije odbilo. Oni su upravo postali jedan od rijetkih stranih parova koji su zimi na otoku Korčuli jedno drugome izrekli sudbonosno 'da'.

image
Korčula Dream Weddings

Jaś, koji je Poljak, i Suzanne, koja je porijeklom iz Indije, a rođena u Kanadi, upoznali su se dok su studirali na Oxfordu u Velikoj Britaniji. Živjeli su u Londonu i Amsterdamu, a nakon što su ljetos posjetili Korčulu i zaljubili se u otok, odlučili su se tamo vjenčati.

Zbog situacije s covidom-19 organiziranje velikog vjenčanja nije bilo moguće.

- Organizirati ovo sada bilo je teško izvodljivo. Bili su prisutni samo svjedoci i matičar. Svjedoci su bili novi prijatelji s Korčule – kažu nam iz agencije Korčula Dream Weddings, koja se pobrinula za organizaciju.

Par će prirediti veliko, pravilno vjenčanje kad to situacija dozvoli, pa je planiranje još zapravo u tijeku, otkrivaju.

Jaś i Suzanne žele ostati živjeti u Korčuli. Nadaju se pronaći imanje koje im odgovara.

Sve je više stranaca koji baš Korčulu odabriru za svoje odredište vjenčanja.

image
Korčula Dream Weddings

- Organizirali smo vjenčanja za parove iz Indije, Kanade, Kolumbije, SAD-a, Velike Britanije i Novog Zelanda – kažu iz agencije Korčula Dream Weddings.

Što mladence iz cijelog svijeta dovodi baš u Hrvatsku?

- Najvažnija je lokacija koja će mladence oboriti s nogu i dati im poseban doživljaj. Zanimljivo je da su strancima sve više atraktivne lokacije na otocima, pogotovo ako uključuju putovanje brodom – složni su i drugi organizatori vjenčanja na obali koje smo kontaktirali.

Inozemna vjenčanja su, pak, budžetom postala luksuznija jer su na najatraktivnijim lokacijama, ali ne u smislu vanjskog blještavila, nego u smislu ponuđene kvalitete.

image
Korčula Dream Weddings

Sasvim očekivano, strancima je Dubrovnik najtraženija lokacija za vjenčanja, a ne zaostaju mnogo ni Rovinj i Poreč. Većina mladenaca Hrvatsku je već ranije posjetila turistički, na godišnjem odmoru ili, su pak, podrijetlom iz Hrvatske pa ovdje organiziraju vjenčanje.

Sezona inozemnih vjenčanja poklapa se s turističkom sezonom, a najčešći klijenti su Britanci dobi od 30 do 35 godina. Slijede ih Nijemci i Austrijanci stariji od 40 godina koji kod nas najčešće dolaze sklopiti drugi brak, a mnogi stranci zapravo odabiru Hrvatsku kao jednu od tri ili četiri destinacije za vjenčanje budući da je popularno u nekoliko dana imati čak tri odvojena vjenčanja. Primjerice, jedno crkveno, zatim civilno, pa na koncu simbolično, a svako od njih u drugoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:31