LJUBAV U RATNO DOBA

'UVIJEK SAM TE VOLIO, NIKADA NISI NAPUSTILA MOJE SRCE' Nevjerojatna ljubavna priča koja je dočekala sretan kraj 75 godina nakon rastanka

 Euronews, screenshot Youtube
 

Amerikanac KT Robbins (97) zaljubio se u jeku Drugog svjetskog rata u 18-godišnju Francuskinju, dok se kao vojnik sa svojom pukovnijom 1944. nalazio u francuskom gradiću Briey. Zajedno su proveli tek dva mjeseca, ali bila su dovoljna da se urežu u pamćenje za cijeli život.

Kada su mu rekli da hitno moraju napustiti selo i pridružiti se vojnicima na Istočnom frontu mladoj Jeannine Ganaye poručio je da će se možda vratiti i odvesti je.

No to se nikada nije dogodilo. KT Robbins zadržao je njezinu fotografiju i pokazao ju novinarima francuske nacionalne televizije France 2 dok su snimali reportažu o veteranima iz Sjedinjenih Država u povodu 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiju. Na njegovo ogromno iznenađenje, novinari su uspjeli pronaći njegovu Jeannine, u međuvremenu Pierson, čiju je fotografiju američki veteran čuvao punih 75 godina.

- Rekao sam joj da ću se možda vratiti po nju, ali to se ipak nije dogodilo, rekao je Robbins francuskim novinarima.

- Kada je otišao u kamionu, plakala sam, bila sam jako tužna. Voljela bih da se nakon rata, nije vratio u Ameriku, prisjetila se Francuskinja (92).

Kada je završio rat, Jeannine Pierson počela je učiti osnovne fraze na engleskom, nadajući se da će se Robbins ipak jednog dana vratiti po nju.

KT Robbins vratio se u domovinu i ondje upoznao suprugu Lillian s kojom je bio u braku punih 70 godina, sve do njezine smrti 2015. Čak 50 godina radili su zajedno u Mississippiju u željezariji.

I Jeaninne se ponovno zaljubila. Udala se 1949. i rodila petero djece. No, Robbins ju nije zaboravio, a njezinu crno-bijelu fotografiju nikada nije izgubio. Imao ju je i prilikom razgovora sa francuskim novinarima.

Dok je s njima razgovarao, izvadio je fotografiju i rekao da bi se volio vratiti u njezino selo, da pronađe njezinu obitelj. Nije bio previše optimističan da bi ju mogao pronaći, mislio je da više nije živa.

Novinari su je ipak pronašli u domu za umirovljenike u Montigny-lès-Metz, udaljenom 43 kilometra od mjesta gdje su se upoznali. Dogovorili su susret Robbinsa i Pierson u domu, a kada su veteranu rekli da je živa i da ga očekuje, on nije mogao vjerovati.

- Ma zezate me, bila je njegova reakcija.

Čim su se ugledali, pao je zagrljaj, dugo su gledali jedno drugome u oči sa divljenjem i radošću.

- Uvijek sam te volio, čuvao te u srcu zauvijek, rekao joj je Robbins.

- Rekao mi je da me voli, toliko razumijem, prenijela je novinarima.

Francuskinja mu je potom postavila pitanje koje ju je mučilo svih ovih godina: 'Zašto se nisi vratio po mene?'

- Uvijek sam mislila na njega, nadajući se da bi se mogao vratiti. Da se barem vratio, rekla je.

- Znaš, kad se oženiš, više to ne možeš napraviti, jednostavno je odgovorio Robbins.

Bivši ljubavnici proveli su zajedno nekoliko sati prije nego se Robbins morao zaputiti u Normandiju na obilježavanje obljetnice.

Dali su jedno drugome obećanje da će se ponovno vidjeti.

Njihove usne ponovno se se spojile u poljubac, a oči se zaiskrile kada je Robbins izgovorio: 'Jeannine, volim te djevojko'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53