ISPOVIJEST

VAKULA OTKRIO ŠTO NAS OČEKUJE DO LISTOPADA, A RAZGOVOR JE ZATIM OTIŠAO SASVIM DRUGIM SMJEROM: Da, i ja sam jedan od tih 70.000 Hrvata, sve nas je više

Zoran Vakula
 Tomislav Krišto / CROPIX
 

Najpopularniji meteorolog u zemlji, legendarni Zoran Vakula, jedan je od onih koji u doba opasnosti od Covida-19 i potresa u Zagrebu vole pogledati predstave online, pa tako i na besplatnom online kazališnom festivalu na www.jutarnji.hr na kojem je skoro 70 tisuća posjetitelja, a broj dostupnih predstava uglednih kazališta i festivala iz cijele Hrvatske prelazi trideset.

Kakav užitak nalazite u online kazalištu?

- Volim pogledati kazališnu predstavu, a budući da su u vrijeme ovog globalnog koronaludila kazališta zatvorena, jedino je rješenje online. Naravno, doživljaj nije isti, ali bolje išta nego ništa. Osim toga, nema gužve, može se zaustaviti, vratiti, pa i nekoliko puta ponoviti…

Kada obično gledate predstave online, poslije ili prije vremenske prognoze?

- Kako kada. Nisam bio redoviti gledatelj, ali kada sam gledao, bilo je to kasno navečer, neovisno o emisijama "Vrijeme", jer i njih mogu pogledati kada želim - i putem HRTi platforme, a već nekoliko mjeseci i na internetskoj stranici "Vrijeme i promet" HRT-a.

Otkad traje vaša ljubav prema kazalištu? Što gledate kad idete u kazalište?

- Za kazalište me vežu lijepe uspomene, još od djetinjstva u Pitomači, kada sam prvi put nastupio u kazališnoj predstavi "Robinson i Petko" tadašnje glumačke grupe OŠ "Petar Preradović", i to na natjecanju u Križevcima, a iz toga doba u sumaglici se sjećam i nekih kazališnih predstava koje sam gledao u kinodvorani u Pitomači, kasnije i u kazalištu u Virovitici. U srednjoj školi u Virovitici adaptirao sam i postavio na našu razrednu scenu - ako to nije odviše smiono reći - "U očekivanju Godota", a tijekom studija PMF-a povremeno sam se odmarao od učenja i u nekom od kazališta - najčešće u Gavelli, Kerempuhu, Komediji, Teatru &TD i Vidri, rjeđe u ZKM-u i HNK. Kasnije smo supruga i ja češće pohodili i Teatar EXIT i Histrione. Kad je došla kći, i to dan nakon što smo pogledali predstavu u Komediji, zbog čega sam čak ekipi iz Komedije predložio moto: "Ako želite da vam se supruga porodi ranije, odvedite je u Komediju da se smije!" - e tada je došlo do zastoja u kazališnoj aktivnosti, koja se poslije nastavila najprije odlascima s kćeri u Žar pticu pa poslije i drugdje te u naš kvartovski KNAP, a u posljednje vrijeme češće i u Ludu kuću…

Što biste vi voljeli vidjeti od online predstava?

- Od online predstava?! Uh, kada bi bilo dovoljno vremena, volio bih pogledati mnogo njih. I to manje one već viđene, a više one koje nisam pogledao uživo. Primjerice, Hotel Babilon Teatra Gavran, koji se više ne izvodi.

Imamo informaciju da volite predstave Kreše Dolenčića, u nas ih je nekoliko, njegova predstava "Umišljeni bolesnik" u Gavellinoj izvedbi najgledanija je. Zbog čega cijenite njegov rad?

- Ne mogu biti objektivan jer se znamo već više od dva desetljeća… "Idejovit". Angažiran. Čini se da i dalje uživa raditi s puno ljudi na sceni… Inače, uz dužno poštovanje i Kreše i Dore, i drugih znanih mi i neznanih redateljica i redatelja, predstave više pamtim po glumicama i glumcima…

Uskoro na jutarnji.hr, u sklopu Tjedna kazališta stradalih u potresu, prikazujemo Komedijine naslove "Byron" i "Faraon iz Ilice je mrtav" te Gavelline "Osmi povjerenik" i "Peer Gynt". Nakon toga Eurokazov "Bife Titanik" prema Ivi Andriću. Kojoj od predstava najviše naginje vaša "vremenska prognoza"?

- Uh. Nisam sve još pogledao, ali evo prilike. Barem virtualno. Iz onoga što sam čuo i pročitao o tim predstavama, premda bih želio da moje prognoze gledaju i razumiju i mladi i stari, kao "Peera Gynta", te posebice da mi je umijeće pisanja tekstova vremenskih prognoza i kvaliteta prognoza barem na početnom putu koji u dalekom limesu - matematičari će znati na što mislim - vodi prema kvaliteti tekstova poštovanih i nagrađivanih Mire Gavrana i Renata Baretića, odnosno predstava "Byron" i "Osmi povjerenik", te nadajući se da moje prognoze, čak i kada najavljujem olujna nevremena, nisu tako teške kao teme iz "Bifea Titanik" - mislim/priželjkujem da su moje prognoze bliže "Faraonu iz Ilice". Osim glumica i glumaca te članova orkestra, zbora i baletnog ansambla "Komedije" - većinom iskusnih i izvrsnih umjetnika s kojima sam se svojedobno družio čak u Pragu, kada smo tamo radili - oni s Jirijem Menzelom, a ja na projektu Aladin u Češkoj meteorološkoj službi - i Krešo je u ovoj predstavi odradio izvrstan posao. Opet. I to: "Gle čuda!?" - ponovno s velikim ansamblom na sceni i oko nje! I kao što se u toj predstavi izmjenjuju veseli šlageri, plesnjaci i kabarei staroga Zagreba s tužnim događajima policijske države i diktature, tako i ja pokušavam u svoje vremenske prognoze ukomponirati poneku vedrinu, čak i kad najavljujem tmurno vrijeme. Ne znam koliko pritom uspijevam biti istodobno i informativan i prognostički što je moguće točniji - što je glavni cilj emisija "Vrijeme" i ostalih sadržaja s vremenskom prognozom na brojnim medijskim platformama HRT-a - i još zanimljiv i aktualan na ostalu svakodnevicu koja nas okružuje?! Ali trudim se!

Kakav nas svibanj i lipanj čekaju, meteorološki… hoće li gotovo nikad toliko željenih 30 Celzijevih stupnjeva?

- Dugoročne prognoze prilično su postojane te daju razmjerno veliku vjerojatnost za ne samo srednju sezonsku temperaturu zraka barem malo višu od prosječne u našem dijelu Europe nego i svakog od mjeseci sve do listopada, pa tako i za svibanj i lipanj. No, iz tih se prognoza ne može pouzdano prognozirati hoće li, kada i koliko u nekom mjesecu biti vrućih dana - onih s najvišom temperaturom 30°C i višom. Može se dogoditi da čak i izostanu i u svibnju i u lipnju, ali da mjeseci ipak budu topliji od prosjeka. Pojava vrućih dana nije nužan uvjet za iznadprosječnu toplinu tih mjeseci u Zagrebu. Prema kratkoročnijim prognozama sljedeći tjedan neće biti osobito topao, ali se znatno povećava vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu sredinom mjeseca, kada je moguć i poneki vruć dan. No, za detaljniju i pouzdaniju prognozu još valja pričekati. Ne bi me iznenadilo kada bi ovogodišnji svibanj prošao i bez vrućih dana. Uostalom, od 1949. godine, od kada postoje službena mjerenja na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir, samo je 20 od 71 mjeseca svibnja imalo vruće dane. Inače, možda je zanimljivo spomenuti kako se 30°C i više u Maksimiru najranije u godini izmjerilo 30. travnja 2012. Češće se 30°C pojavljuje od 5. svibnja, a redovito se, barem jednom na sve nadnevke, 30°C mjerilo od 22. svibnja do 15. rujna. Najviše - čak 40,4°C - izmjereno je 5. srpnja 1950.

Mnogi su primijetili da u svojem svojevrsnom meteoblogu u rubrici "Vrijeme i promet" na webu HRT-a, a i na LinkedIn profilu često napišete i poneku rimu, i to ne samo meteorološku nego i druge vrste, pa i kazališnu. Odakle ta ideja?

- Kao što sam već spomenuo kod komentara o predstavama na jutarnji.hr sljedećih dana - u prognozama pokušavam zainteresirati gledateljstvo i čitateljstvo spajajući informativnost i zanimljivost. Klasičnu vremensku prognozu, ponekad suhoparnu, s aktualnostima koje nas okružuju, koja nam se događaju. Posljednjih tjedana, sada već i mjeseci, to je globalno i lokalno koronaludilo, kod nas još i potres, pa često umjesto klasičnog odzdrava spominjem:

"Nek’ je sretno,

makar i stresno!

Samo ne potresno.

A ni bezglavo!

Ostajte zdravo!"

A uz vremensku prognozu pokušavam biti društveno koristan i aktivan pa preporučujem: “#ostanidoma, #budiodgovoran, #drzirazmak, jer još nije vidljiv odlazak koronavirusa. Ili pak ono što je čak spomenuto i na presici Nacionalnog stožera Civilne zaštite: "Za vikend porast temperature, ali na Jadranu i jačanje bure. I to uz vedrinu - ne škure. Stoga zaboravimo na avanture! Čuvajmo se za zdravije ure!"

A vezano za kulturu, kazalište i glumce, ponekad prilagođavam meteorološki izričaj aktualnoj kulturi. Primjerice, za 70 godina Ansambla Lado:

"I ako ove tmurne oblake, južinu i kiš(urin)u ne prihvaćate rado, možda vas oraspolože koncertne proslave 70. rođendana ansambla Lado!?"

Bilo je još misli o meteorologiji i kulturi…

Za Interliber: "Stoga ako želite izbjeći kišu, jugo i neveru -tražite meteoknjige na Interliberu!"

Kad nas je napustio voljeni Dudek:

"Točno 64 godine nakon legendarnog pjesnika Tina, od danas nam nema više ni dragoga glumca Martina, mnogima najpoznatijeg kao Gruntovčanina Dudeka... Ali nam i dalje ima jakog juga te puno kiše i oblaka! Stoga bi neki mogli k'o Draš Katalenić: 'Isusek, Isusek' zavapiti, i pritom kojekakve - i ne samo male - štete od nevremena sanirati..."

Kad nas je napustila Mani Gotovac:

"'Ma koji život, ma koji teatar', napisa Mani, još kad su joj životom bili ispunjeni dani... A nama će kiša i jugo obilježavati većinu sljedećih, pa će i dalje s vremenom biti nesretnih, razočaranih..."

Uoči i tijekom igranja predstave "Vrijeme" za ZKM sam pripremao vremenske prognoze:

"Iako organizatori neće baš svih dana predstave živjeti spokojno, za doba godine vrijeme za ZKM-ovo 'Vrijeme' bit će sasvim pristojno! Zanima li vas vrijeme za 'Vrijeme'? E pa znajte da vam ne trebaju sunčane kreme. Ali ne zato što neće biti sunčanih sati. Štoviše i dapače! Uživat će svi koji se na 'Vrijeme' odluče. Nego listopad sve niži UV indeks prati. Osim sunca i relativno svježeg zraka, povremeno će biti i dosta oblaka, uz koje postoji mogućnost i za malo kiše. Uostalom, to kojegdje, pa i u HRT METEO piše. I to ne u nedjelju, ni u petak, nego u subotu, možda čak i ponedjeljak. No, vrlo je mala vjerojatnost da ozbiljnije pokisnete, pa to nije opravdanje da u ZKM šetnju ne krenete, i pritom se vozite, sjedite, trčite, čak i zaplešete... Danas nije vrijeme za ZKM 'Vrijeme', jer će kiša, vjetar, možda čak i nevrijeme. No, sve bi trebalo prestati do jutra, pa će izvedbene šetnje biti već sutra! A i prekosutra... No, ne više uz južinu i ugodnu toplinu, pa lagane majice i sandale nek' vise na klinu. Uostalom, laste već lagano na jug odlijeću, krajnje je vrijeme za topliju obuću i odjeću... Upustite se i uživajte, i kulturi - i ZKM Vremenu se podajte!"

Ponekad se trudim promovirati kulturu i HRT i bez meteorologije, primjerice uoči gostovanja kolege Branimira Farkaša, po čijem je predlošku nastala predstava "Iskrica": "Kod Skale na Drukčijem Drugom uskoro Iskrica, u kojoj glume Siniša Popović i Ana Vilenica. Suvremeno djelo HRT-ovog Velikog Branimira, u kojem u KNAP-u ovaj put ne svira, ali dosta internetski pismenih i prilično usamljenih u srce dira..."

A osobito me veseli kada na kraju kasnovečernje emisije "Vrijeme", poslije Dnevnika 3, uspijem spojiti aktualno meteostanje s nekim od aktualnih kulturnih događaja i najavim "Vijesti iz kulture"…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:58