NIJE IM LAKO

VATROGASCI SE SJETILI NAJLUĐIH INTERVENCIJA U HRVATSKOJ U riječkoj bolnici hvatali majmuna, a na djevojačkoj prave vatrogasce zamijenili za stripere

Ilustracija
 Jure Mišković / CROPIX
 

Da posao vatrogasaca ne obuhvaća samo gašenje požara, jasno je svakome tko je bio u situaciji da ne može izaći na kraj s mačkom na drvetu ili se nije mogao osloboditi lisica kao seksualnog rekvizita. No, i te intervencije koje nam padaju na pamet, nisu ništa prema stvarnim anegdotama i stuacijama u kojima su se naši vatrogasci našli.

Urednica Vatrogasnog vjesnika, strukovnog časopisa kojeg izdaje Hrvatska vatrogasna zajednica, Nina Francetić, prisjetila se najluđih intervencija za vatrogasce u Hrvatskoj ikada. Kako prenosi Novi list, najluđa se intervencija dogodila upravo u Rijeci prije 30 godina.

Naime, na Odjelu radiologije tadašnje riječke bolnice Braća dr. Sobol bila je opća strka zbog nepozvanog gosta, jednog majmuna. 4. prosinca 1988. godine u sjedište riječkih vatrogasaca došao je gotovo nevjerojatan poziv - u bolnici se pojavio majmun i divlja po Odjelu radiologije. Zaposlenici su ga bezuspješno pokušavali uhvatiti pa su posao prepustili stručnjacima, priča Krunoslav Cuculić, zaposlenik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka koji je među ostalima odgovorio na poziv.

- Sjećam se kao da je bilo danas. Moj kolega vozač i ja, tada kao mladi vatrogasac, krenuli smo s yugićem na intervenciju u bolnicu. Na Odjelu radiologije bila je opća strka zbog nepozvanog gosta, jednog majmuna. Do našega dolaska djelatnici bolnice pokušali su ga uhvatiti, ali bezuspješno. Dežurnu je liječnicu izgrebao po rukama, a čistačicu i ugrizao pa je morala primiti injekciju tetanusa. Mi smo odmah ušli u čekaonicu u kojoj je bio zatvoren, nekako smo ga uspjeli stjerati u kut, bacili smo na njega neku plahtu i onda ga stavili u platnenu vreću, pa u još jednu, radi sigurnosti. Potom smo vreće zavezali, a njega prenijeli u vozilo, priča Cuculić za Novi list.

Majmuna je smirio veterinar sedativima, a otkriven je i vlasnik šestogodišnjeg ljubimca po imenu Rezus, koji je na koncu došao po njega.

Naravno, bilo je tu i raznih drugih primjera neobičnih intervencija. Primjerice, lov na metar i pol dugu iguanu koja je u Osijeku pala s balkona. Čest je i lov na zmije koje uđu u automobile, dok su 2012. godine vatrogasci, gaseći požar u jednoj zagrebačkoj tvornici, naišli na ogromnu plantažu marihuane.

- Jedna od veselijih intervencija bila je i ona kada su vatrogasci došli gasiti požar iznad restorana u Tkalčićevoj. Požar je bio na katu, a u prizemlju kuće u restoranu se upravo slavila djevojačka večer. Kad su došli, jedna je viknula: ‘Striperi!’ A cure su navalile na vatrogasce. Trebalo im je objasniti da su pravi vatrogasci i da neće biti skidanja, piše urednica Vatrogasnog vjesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:15