GORAN VS. MARIN

Velika anketa Jutarnjeg: Tko je najbolji hrvatski tenisač svih vremena?

Goran Ivanišević i Marin Čilić

 Profimedia/
Podsjetimo, ulaskom u polufinale Roland Garrosa Čilić je postao tek peti aktivni igrač koji je izborio polufinale na sva četiri Grand Slam turnira

Marin je zaslužio naklon, ali najveći hrvatski tenisač i dalje je Goran Ivanišević. Izjavio je Nikola Pilić za index nakon četverosatne bitke između Čilića i Andreja Rubljova u četvrtfinalu Roland Garrosa, iz koje je hrvatski tenisač izašao kao pobjednik i izborio prvo polufinale tog turnira u karijeri. Slažete li se s tom izjavom? Tko je, po vama, najveći hrvatski tenisač svih vremena?

Čilić je u karijeri osvojio 20 turnira, a najvažniji je svakako US Open iz 2014. godine, zasad njegov jedini Grand Slam i drugi u hrvatskoj povijesti. Igrao je i 15 finala iz kojih nije izašao kao pobjednik (od toga dva GS finala). U finalu Wimbledona 2017. izgubio je od Rogera Federera, a godinu nakon toga u finalu Australian Opena Švicarac je ponovno bio bolji.

Također, 2018. predvodio je hrvatsku tenisku reprezentaciju do naslova Davis cup prvaka u Lilleu, gdje je bio bolji od Jo-Wilfrieda Tsonge i Lucasa Pouillea. U paru s Ivanom Dodigom na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju osvojio je srebrnu medalju. Ranking karijere mu je treće mjesto na ATP ljestvici.

Podsjetimo, ulaskom u polufinale Roland Garrosa Čilić je postao tek peti aktivni igrač, nakon Federera, Nadala, Đokovića i Murrayja, koji je izborio polufinale na sva četiri Grand Slam turnira. Pobijedi li Caspera Ruuda u polufinalu, to če značiti da je izborio i finala na svim Grand Slamovima, a takvo nešto nije pošlo za rukom ni velikanima kao što su Boris Becker, Mats Wilander, Bjoern Borg, Guillermo Vilas...

Ivanišević je u karijeri osvojio 22 turnira, od kojih je najznačajniji Wimbledon 2001. godine. Jedini je Hrvat koji je osvojio Wimbledon i jedini tenisač koji je taj turnir osvojio s pozivnicom. U finalu Wimbledona igrao je još tri puta, 1992. je izgubio od Andrea Agassija, a 1994. i 1998 od Petea Samprasa. Ukupno je u karijeri igrao 27 finala u kojima nije pobijedio.

Osvojio je i devet turnira u parovima te još deset puta stigao do same završnice, od čega dva puta u Roland Garrosu. Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. osvojio je dvije brončane medalje, jednu u pojedinačnoj konkurenciji, a drugu u paru s Goranom Prpićem. Bio je formalni član hrvatske Davis cup reprezentacije koja je 2005. pobijedila Slovake u Bratislave. Najbolji ranking u karijeri mu je drugo mjesto na ATP ljestvici. Ušao je u Međunarodnu tenisku kuću slavnih 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:37