MLADI GLAZBENIK

VELIKA ISPOVIJEST DINE JELUSIĆA: ZA JUTARNJI OTKRIO KAKO SE NOSIO S OZBILJNOM DIJAGNOZOM Strahovao sam da više nikada neću moći uzeti mikrofon u ruke

 CROPIX
 

Teško je uopće i pobrojati sve uspjehe mlade glazbene zvijezde Dine Jelusića koji je svoju impresivnu karijeru, svjetskih razmjera, počeo sa samo 11 godina pobjedom na Dječjoj Euroviziji.

Ali da nije sve teklo glatko i jednostavno te da se prije pet godina suočio s ozbiljnim zdravstvenim problemom, zbog čega je strahovao i da više nikad neće moći pjevati, podijelio je ovih dana sa svojim brojnim obožavateljima na društvenim mrežama.Malo tko je znao da se Dino 2014., tek koji dan nakon osvojenog izvrsnoga drugog mjesta na natjecateljskom festivalu u Bjelorusiji, odrađenog uz izniman napor, morao podvrgnuti ozbiljnoj operaciji uklanjanja tumora na glasnicama. Uz to, u posljednji je čas uspio snimiti i sve pjevačke, ali i neke instrumentalne dionice za svoj prvi studijski album.

Ipak pobijedio

- Cijela ta priča je prilično bizarna. Izgubio sam glas na jednoj svirki, osjetio sam da je nešto drugačije, jednostavno nisam mogao dosegnuti visoke tonove. Idući dan sam nastupao na jednom festivalu i bilo mi je gotovo nemoguće otpjevati svoju pjesmu. Mjesec dana kasnije već sam imao dogovoren natjecateljski festival u Bjelorusiji koji je trajao tri večeri. Prve dvije sam nekako otpjevao uz veliku borbu, a treću sam morao dobiti injekciju u grlo da mi barem malo pomogne - prisjeća se Dino dana kad je osjetio prve simptome bolesti.

Po povratku u Zagreb iz Bjelorusije odmah je otišao na pretrage.

Zagreb, 270519.
Tara Thaller i Dino Jelusic volontirali su u udruzi Plavi telefon.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- U čekaonici su mi rekli da ostanem zbog dodatnog specijalističkog pregleda, nakon čega je ispalo da imam cistu, no operacija koja je uslijedila pokazala je da sam imao Reinkeov edem, vrstu tumora koja se obavezno mora operirati i izvaditi. Neki pjevački polipi mogu se riješiti i govornim vježbama, no za moju je situaciju jedino rješenje bila operacija - priča Jelusić.

Njegov je zdravstveni problem počeo zbog jakog refluksa od kojeg je godinama patio, a situaciju je dodatno pogoršalo i nastupanje u jako zadimljenim prostorima.

- Refluks je bio toliko jak da su mi tijekom operacije morali zaštititi glasnice kako želučana kiselina ne bi išla po živoj rani. Nakon toga sam mjesec i pol dana morao šutjeti i baš s nikim ne pričati, što mi je bilo najteže, a uz to sam se jako bojao da više nikad neću moći pjevati. A samo dva dana nakon operacije sa sestrom Lorenom trebao sam pjevati na Trgu bana Jelačića, ali naravno da se nisam htio šaliti sa situacijom, pa sam je samo pratio na gitari - otkriva glazbenik.

Odustao od The Voicea

Prvi put nakon operacije zapjevao je na audiciji za prvo izdanje hrvatske verzije popularnoga glazbenog showa The Voice.

- Prošao sam na audiciji, ali sam odmah odustao od showa jer sam prije operacije snimio čitav album, prvi nakon ‘Prve ljubavi’ i da sam išao u show morao bih povući album, a to nije dolazilo u obzir. No, taj put pjevao sam bolje nego ikad - tvrdi Dino.

Kad vrati vrijeme unazad, čitavu situaciju s tumorom ne bi shvatio toliko ozbiljno da se nisu učestalo počeli događati problemi s glasom tijekom nastupa.

- Jednostavno nisam mogao više izvoditi visoke tonove, a ponekad uopće nisam mogao ni pjevati. Više je to bio rašpa glas nego tonovi - objašnjava.

No, ono što je najneobičnije u cijeloj toj situaciji je ne samo osvojeno drugo mjesto u Bjelorusiji, nego i poziv od svjetski poznatog Trans-Siberian Orchestra da im se pridruži kao vokal na turneji po SAD-u.

- Vidjeli su moj video s festivala u Bjelorusiji na kojem pjevam pjesmu ‘Show Must Go On’ i pozvali su me. Od tada traje naša suradnja i svake sam godine s njima na turneji - ispričao je Dino koji je Trans-Siberian Orchestru ove godine gostovao i na albumu. Od vremena kad se suočio s tumorom na glasnicama, Dino je osnovao i vlastiti bend Animal Drive, koji su nedavno bili predgrupa slavnoj heavy metal grupi Whitesnake na zagrebačkoj Šalati.

Kontrole

Nakon operacije redovito odlazi liječniku i kontrolira glasnice.

- Nisam postao paranoičan, ali sam bio na 30-ak kontrola od operacije. Srećom, sve je u najboljem redu. Trenutačno sam malo prehlađen, ali nakon koncerta u Valpovu i nastupa na Rujan festu čeka me nova turneja po Americi s Trans-Siberian Orchestra. Poslije ostajem u Los Angelesu odakle krećem na mini turneju po Kaliforniji s novoosnovanim bendom Dirty Shirley u kojem je sa mnom legendarni američki gitarist George Lynch, kao i bubnjar iz poznatog benda Evanescence - najavljuje ovaj iznimni 26-godišnji glazbenik, čiju su karijeru obilježile brojne pobjede, kako one poslovne, tako i životne.

Dosad je svjetske pozornice dijelio sa zvijezdama poput Stinga, Rickyja Martina, Paula Rodgersa..., nastupao u kultnim američkim klubovima poput Whiskey a Go Go, a čini se da je za njega samo nebo granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17