LJUDMILA PUTIN

VELIKI POVRATAK ŽENE KOJU JE PUTIN DOSLOVCE IZBRISAO! Nakon četiri godine počele curiti informacije o bivšoj supruzi ruskog predsjednika

Vladimir i Ljudmila Putin
 Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti / REUTERS

Ljudmila i Vladimir Putin bili su u braku punih 30 godina. Upoznali su se u Sankt Peterburgu, vjenčali se 1983., a onda se preselili u Istočnu Njemačku gdje je Putin radio za KGB. Nakon pada Željezne zavjese vratili su se u Rusiju gdje je današnji ruski predsjednik započeo svoj političku put koji će ga dovesti do pozicije najmoćnije osobe u zemlji i jedne od najmoćnijih na svijetu.

I dok je Vladimir Putin osvajao Moskvu, Ljudmila je sve manje i manje izlazila u javnost. Pojavile su se i priče kako ju je muž poslao u samostan. Konačno, u lipnju 2013. su se pojavili u Kremlju na baletu ‘La Esmeralda’, a potom službeno objavili medijima da se razvode.

Otad se za Ljudmilu slabo čulo. Putinov glasnogovornik odbija odgovarati na pitanja o njegovom privatnom životu, a iz službene je Putinove biografije u Kremlju izbrisan svaki spomen na Ljudmilu, piše Washington Post. Ipak, mnogi se pitaju što se dogodilo sa ženom koja je bila najbliža Putinu.

Nakon gotovo četiri godine počele su se pojavljivati informacije i o njezinom životu. Umjesto da živi asketskim životom u nekom zabačenom samostanu, Ljudmila vodi luksuzan život u jednoj europskoj vili sa 20 godina mlađim mužem. Mnogima je to dokaz bogatstva koje su zgrnuli na račun građana tijekom godina...

Ruska stranica Sobesednik otkriva da je Ljudmila u novoj vezi više od godinu dana jer objavljeni dokumenti dokazuju da se 58-godišnja bivša Prva dama Rusije udala u siječnju prošle godine za 21 godinu mlađeg muškarca, tada 37-godišnjeg Artura Očeretnija, o čemu su pisali regionalni mediji.

Ljudmilu i Artura su povezali s vilom kad je prošle srijede na internetskoj stranici međunarodnog novinarskog istraživačkog projekta o korupciji i kriminalu (OCCRP) objavljen članak u kojem navode da je Očeretni vlasnik palače u selu Anglet na jugozapadu Francuske, vrijedne oko 7,46 milijuna dolara (oko 52,5 milijuna kuna) koja trenutno prolazi renovaciju. Da stvar bude zanimljivija, vila je kupljena šest mjeseci nakon što su Putinovi potvrdili razvod.

Jedan lokalni stanovnik rekao je za OCCRP da se radi o prekrasnom zdanju. ‘Kupac je Putinova bivša žena, svi to znamo’, rekao je očito nesvjestan da je pravi vlasnik njezin novi muž.

Ljudmila je navodno godinama bila nesretna u braku i bilo joj je teško boriti se s neugodnim Putinovim karakterom. Kako je Nataliya ­Gevorkyan, Putinova biografkinja, rekla za Washington Post kratko nakon što su objavili da se razvode: ‘Ona je žena koja je voljela, ali nije bila voljena.’

Ipak, OCCRP-ovo otkriće potaknulo je pitanja kako si Ljudmila i njezin novi muž mogu priuštiti tako luksuzno imanje. Artur Očeretni nalazi se na čelu neprofitne organizacije Centar za razvoj interpersonalne komunikacije, jednog od projekata Putinove bivše supruge. Prije toga radio je za agenciju koja je organizirala događanja, često za klijente iz Vlade. OCCRP napominje da ravnatelji ruskih nevladinih organizacija najčešće nemaju visoke plaće, a nijedan Očeretnijev projekt nije toliko uspješan da bi mu donio bogatstvo.

Ni Ljudmila službeno nije bogata. Do razvoda po zakonu je morala predavati imovinsku karticu te prijaviti sve prihode, a tu nikad nije bilo značajnih cifri. Pa ni Putinova primanja službeno nisu astronomska - prema prijavi iz 2015. zarađuje 147.000 dolara godišnje (oko milijun kuna godišnje ili oko 80.000 kuna mjesečno).

Ipak, godinama se sumnja da su Putin i njegovi bliski suradnici i obitelj bitno bogatiji nego što prikazuju, pa neki smatraju da bogatstvo ruskog predsjednika seže do 200 milijardi dolara!?

Reuters je prije dvije godine objavio da samo Katerina Tihonova, mlađa od Putinove dvije kćeri, posjeduje vilu u Biarritzu u Francuskoj vrijednu oko 3,7 milijuna dolara. Ona i muž Kiril Šamalov, sin Putinovog prijatelja, navodno zajedno imaju oko dvije milijarde dolara!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:39