NAJBOLJA NA SVIJETU

Veliki uspjeh naše tapetarke: Osvojila prestižnu nagradu, favorizirani Talijani ostali praznih ruku

Josipa Maras, grafička dizajnerica i vlasnica dizajnerskog obrta za proizvodnju tapeta
 

 Darko Tomas/
Zagrepčanka Josipa Maras svoju je malu tvrtku za tapete osnovala prije pet godina i otad niže nagrade i širi poslovanje

Slikarstvo, ali na drugačijem platnu. Tako bi se najbolje mogle opisati tapete iz Studija Wallart, prve hrvatske tvornice tapeta među kojima su i one nagrađene. Dizajn tapete "Mramorni cvijet" djelo je mlade poduzetnice Josipe Maras koje nije osvojilo samo kupce, već i struku koja joj je za njega dodijelila prestižnu nagradu Archiproducts Design Award. Riječ je o jednoj od najprestižnijih nagrada u svijetu dizajna, za koju se natječu vodeći svjetski brendovi. Konkurencija je stoga bila žestoka, ali je nagrada koju inače najčešće osvajaju talijanski dizajneri, zasluženo završila u Hrvatskoj.

image

Josipa Maras

/Studijo Wallart

- To je stvarno velika stvar za bilo koga u svijetu dizajna, a posebno za mene i Studijo jer smo mala firma koja se tapetama bavi tek četiri godine – skromno odgovara Josipa na pitanje kako je bilo stajati rame uz rame s takvom konkurencijom, a na kraju pobijediti. Studijo Maras, naime, pokrenut je još je 2015. godine, a Studijo Wallart samo je nastavak te uspješne priče.

Inspiracija za Mramorni cvijet došla je slučajno – na putovanju u Belgiji pažnju joj je privukla zanimljiva kombinacija tri vrste keramike što je bila, prisjeća se, vrlo hrabra i zanimljiva kombinacija. Nekoliko mjeseci kasnije pokušala je u jednoj tapeti spojiti morske motive i cvijeće s dozom apstrakcije, a paleta boja koju je vidjela na jednoj fasadi činila joj se idealnim upravo za tu ideju. Pomoću programa koji se koriste u digitalnom slikarstvu izradila je prvu skicu, a onda je krenulo preispitivanje.

image

tapeta Mramorni cvijet

Studijo Wallart/

- Tapeta je dugo stajala na kompjuteru jer nisam znala je li zaista dobra. Bio je to trenutak kad nije postojalo ništa slično s čime bih ju mogla usporediti pa mi je zaista trebalo hrabrosti da ju objavim na web stranici – govori Josipa.

Samo sat vremena nakon počele su stizati oduševljene reakcije arhitekata i dizajnera koji su joj ubrzo poslali i svoje rendere u kojima je ukomponiran Mramorni cvijet. Zbog njezine umjetničke vrijednosti tapetu je prijavila na natječaj. Osim spomenute nagrade, sredinom prosinca stigla je još jedna lijepa vijest - ista je tapeta dobila i German Design Award za najbolju tapetu 2023. godine pa u veljači putuju u Frankfurt na dodjelu ove laskave nagrade.

image
Darko Tomas/

Ovo nije jedina nagrađena tapeta iz Studija Wallart. Krajem prošle godine tapeta "Maslinik" osvojila je prestižnu međunarodnu nagradu "Archiproducts Design Award longlisted" i time bila proglašena najboljom na svijetu. Stvarana je za projekt u kojem su dizajneri i arhitekti već imali ideju o paleti boja i motivima koji bi se trebali naći na njoj. Josipi je ostavljena sloboda kako će izgledati rezultat. Jedini je zahtjev bio da tapeta izgleda spektakularno, a nagrade potvrđuju da je u tome i uspjela. Mramorni cvijet je pak rezultat čiste inspiracije i puno uloženog truda.

- Jedino zajedničko Masliniku i Mramornom cvijetu je što ih je stvarala moja ista desna ruka – našalila se ova po struci grafička dizajnerica, ali zapravo velika zaljubljenica u slikarstvo.

Kada je maštala o tome čime bi se željela baviti, bilo je bitno samo da slikarstvo bude uključeno jer Josipa slika od kad zna za sebe.

image
Darko Tomas/

- Vizija da se u poslu nastojim baviti umjetnošću, kasnije se pokazala kao dobar izbor u kombinaciji s time da želimo ljudima pokazati nešto što do sada nisu vidjeli. To je ono što prolazi danas i mislim da će uvijek prolaziti – uvjerena je.

Još se uvijek sjeća prve tapete koju je napravila – bilo je to za dječju sobu u njihovu prvom stanu, a tamo je ostala do danas. Bila je to prva tapeta ikad napravljena, dok se u restoranu u Međugorju nalazi ona zbog koje je shvatila da je to ono čime se želi baviti i u što želi uložiti svoj talent i inspiraciju.

Sam proces izrade tapeta je dugotrajan, kompleksan i nepredvidiv. Svaka od njih radi se u nekoliko različitih programa i sastoji se od nekoliko slojeva koji se na kraju spajaju u cjelinu. Svaki je sloj zasebna umjetnička cjelina, pa Josipi za jedan od njih ponekad treba i nekoliko tjedana. Nekad se sloj koristi više puta, ali priznaje da je, kada se sve zbroji, više pokušaja obrisala nego objavila.

- Proces stvaranja je vrlo zanimljiv. Teško mi je obvezati se s rokovima kada ću nešto stvoriti jer se za to moraju poklopiti i stvari na koje ne mogu utjecati. Čini mi se ipak da uz ogromnu volju i puno radnih sati uvijek nekako dođe i ta inspiracija bez koje ne može – priča nam Josipa.

image
Darko Tomas/

Trenutno je u procesu izrade oko 20 tapeta koje još nije dovršila, a ako i samo dvije od njih postanu dobri radovi, bit će zadovoljna. Od kada je Studijo Wallart krenuo u izradu tapeta do danas, osmislila je njih dvjestotinjak. Nakon što ih dovrši, objavljuju se na web stranici i društvenim mrežama gdje ih arhitekti i krajnji kupci mogu vidjeti. Tapeta se tada prilagođava dimenzijama njihova zida i razmještaju elemenata u prostoriji, kako bi se na zidu našlo najbolje izdanje tog pravog umjetničkog djela. Upravo zbog te prilagodbe mogu reći da nikada do sada nisu prodali dvije iste tapete. Sljedeći korak je priprema za tisak, ide na stroj za izradu, reže se i namata. Svi strojevi nalaze se u njihovim prostorijama.

- Na kupce naših tapeta gledamo s izrazitim poštovanjem. Nama je netko dao dio svoje ušteđevine i dio doma ostavio za nas, to je velika stvar - govori Josipa Maras.

Ekipa Studija Wallart, koja se sastoji od šest stalno zaposlenih djelatnika i studenata, na ljeto 2023. godine seli se u novi prostor za koji se nadaju da će ljude natjerati da promisle jesu li došli u muzej ili tvornicu. Novitet na kojem trenutno rade su vanjske tapete koje su već iskorištene u nekoliko projekata, ali žele da prođe nekoliko godina prije nego postanu dostupnije široj javnosti kako bi bili sigurni kako se ponašaju na otvorenom, odnosno ima li nekih promjena do kojih dolazi zbog vanjskih uvjeta.

- Ovo više nije samo slikarstvo, već pravo poduzetništvo. Preko dana se svi bavimo logistikom, prodajom, a slikarstvu se i dalje uspijem posvetiti tek navečer – priznaje Josipa. Iako planova ne manjka, ostaje skromna.

- Ako u budućnosti nacrtam još jednu ili dvije dobre tapete, mislim da sam napravila dobar posao. Očuvati brend i kvalitetu bit će sasvim dovoljno – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:19