'MOJA KOSA, TVOJA KOSA'

VIDEO: DJEVOJKA KOJA JE PREBOLJELA LEUKEMIJU POKRENULA HVALE VRIJEDAN PROJEKT Ajla taj luksuz nije imala, no želi ga priuštiti bolesnoj djeci

Ajla Nizić (desno)
 Screenshot / YouTube
 

Ajla Nizić nije znala što znači rak kad joj je dijagnosticiran u četvrtoj godini života. ‘Ali znala sam što znači izgubiti svu kosu’, rekla je danas 19-godišnja studentica medicine iz Bosne i Hercegovine. Kao djevojčica je pobijedila leukemiju, a danas organizira i vodi kampanje kako bi oboljela djeca mogla imati luksuz koji njoj roditelji nisu mogli priuštiti - periku.

Bosna i Hercegovina nema razvijenu industriju perika pa građani često dolaze u Hrvatsku gdje perike mogu doseći cijenu i 15.000 kuna, piše AFP, što je gotovo pet puta više od prosječne plaće u toj zemlji.

‘Koliko god se činilo trivijalno s obzirom da se osoba bori s tako agresivnom bolešću, gubitak kose često je velik psihološki teret, posebno za djevojčice koje se ne usude izaći ćelave’, ispričala je Nizić.

Zato je i pokrenula projekt ‘Moja kosa, tvoja kosa’ i uz pomoć udruge Srce za djecu oboljelu od raka diljem BiH organizira ‘humanitarna šišanja’, gdje volonteri doniraju svoju kosu za oboljele od raka. Perike se rade u Sarajevu i isključivo su namijenjene bolesnoj djeci koja su izgubili kosu zbog kemoterapije ili nekih drugih zdravstvenih komplikacija.

Šišanja u humanitarne svrhe organizirana su već u brojnim gradovima diljem BiH, u školama i šoping centrima, i stotine ljudi se uključilo svojim donacijama. Donirale su uglavnom djevojke jer kosa mora biti najmanje 30 cm dugačka

‘Ne želim se smijati sama. Želim vratiti osmijeh na lice svoj bolesnoj djeci’, rekla je 13-godišnja Suana Šehić.

Radionica ‘humanitarnih perika’ otvorena u Sarajevu koristi pravu doniranu kosu kako bi izbjegli trošak izrade sintetičkih perika. Za izradu jedne perike potrebna je kosa šestero ljudi, a sama izrada traje najmanje dva tjedna.

‘Moja kosa, tvoja kosa’ samo je jedan od projekata udruge Srce za djecu oboljelu od raka koja pomaže malim pacijentima i njihovim obiteljima. Prije dvije godine otvorili su prvu Roditeljsku kuću u Bosni, kompleks malih apartmana u Sarajevu, u kojima mogu odsjesti roditelji djece koja ondje dolaze na liječenje.

‘Ranije su roditelji znali spavati u automobilima kraj bolnice jer im je bilo preskupo plaćati smještaj u Sarajevu. Posebno zato što je često proces oporavka dug i iscrpljujuć’, rekao je Fikret Kubat, predsjednik udruge.

Roditeljska kuća izgrađena je pomoću donacija, a sad traže dodatne sponzore za izgradnju dodatnih 10 stanova. Za financiranje jednog stana sljedeće tri godine javio se poznati bosanski nogometaš Edin Džeko.

‘Svi mi koji imamo djecu jako dobro znamo koliko su nam djeca dragocjena. Želim pokazati ovoj djeci i njihovim roditeljima da nisu sami’, rekao je na konferenciji za medije na predstavljanju projekta Roditeljska kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:59