ČIN VEĆI OD ŽIVOTA

VIDEO: JOŠKO NIJE OTIŠAO NA MATURALAC. SAMO NEKOLIKO SATI PRIJE POLASKA, STIGLI SU NALAZI... S teškom dijagnozom leukemije završio je u Merkuru

 Srđan Vrančić/Dragan Matić/Neja Markičević / Cropix
 

Joško Martinec bio je tipičan učenik srednje škole: igrao je futsal, družio se s prijateljima i, kako je ljeto odmicalo, sanjario o maturalnom putovanju.

No, prije samog odlaska na put, kad je njegov kovčeg već bio spakiran, na vratu je napipao zadebljan limfni čvor. Tog dana, 22. kolovoza, život mu se preokrenuo.

Majka mu je savjetovala da prije nego što ode na put izvadi krv, a on ju je poslušao. Ujutro je otišao k liječniku, a to popodne, samo nekoliko sati prije nego što je trebao krenuti na put, nazvali su ga iz ambulante. Nalazi su bili loši. Nešto ozbiljno nije bilo u redu.

Joško nije otputovao na maturalac. Umjesto toga završio je u bolnici Merkur, s dijagnozom teškog oblika leukemije. Tamo je operiran i prošao je dva ciklusa kemoterapija. Sam je ležao u sobi, a jedina utjeha bili su mu članovi obitelji i prijatelji. Oni ga ni u jednom trenutku nisu zaboravili: poslali su mu selfi s ulica Praga, opisali mu okus trdelnike i tko se poljubio u disku. Baš kao da je s njima bio na tom putovanju. Nisu prestali ni nakon povratka: stalno su mu se javljali, poručujući mu da nije sam, da su oni uz njega. To mu je jako pomoglo, kaže njegova majka Andreja.

- On je sada dobro i za mjesec dana mora na kontrolu. U tom razdoblju moramo paziti na to što jede: sve mora biti zdravo i organski uzgojeno. Bilo je troškova i bit će ih još, ne znam ni sama koliko. Ja sam na bolovanju otkako je Joško bolestan, tako da radi samo njegov otac, no nama je najvažnije da je on dobro - kaže Andreja Martinec, Joškova majka.

Ozbiljno stanje

No, nisu samo obitelj i prijatelji bili s njim u najtežim trenucima. Njegova škola, a riječ je o Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, odmah je stala uz njega. Najprije su mu profesori izašli u susret zbog nastave, a onda su smislili novu ideju: mjuzikl “Tko pjeva zlo ne misli” posvetit će Jošku. Na toj izvedbi prikupit će novac za pomoć njegovim roditeljima.

Zagreb, 141217.
Ucenici Prirodoslovne skole Vladimira Preloga pripremili su humanitarni mjuzikl Tko pjeva zlo ne misli, za pomoc kolegi uceniku koji boluje od leukemije.
Na fotografiji: Juraj Gurayevski i Nina Kukec.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Juraj Gurayevski i Nina Kukec, tumače glavne uloge u mjuziklu

- Ideja nam je pala na um dok smo se vraćale s maturalca. Bile smo na brodu, razgovarale i razmišljale. Tada smo mislile da će se predstava održati kako bi se prikupio novac za pet siromašnijih učenika naše škole jer nismo ni mogle misliti da je situacija s Joškovim zdravljem ozbiljna. Kad smo saznale, odlučile smo da ćemo napraviti dvije izvedbe: na prvoj prikupljamo novac za njega, a na drugoj za ostale učenike - kažu profesorice Goranka Lazić i Ana Kadović.

Pozvale su sve sekcije da se uključe, zborsku, glumačku i plesnu, pa je na kraju pedesetero djece dva mjeseca neprestano uvježbavalo predstavu. Ovo je prvi put u povijesti škole da su se sve sekcije uključile na stvaranju mjuzikla. Najteže je bilo pronaći termin za probe koji svima odgovara, pošto u predstavi sudjeluju učenici svih razreda, a nastava se odvija u dva turnusa. Ipak, uspjeli su.

- Nekad smo izostajali s nastave, a znali smo dosta proba imati petkom navečer. Mi smo predlagali subotu, ali nismo mogli zbog maturanata, koji imaju pripreme. Ni u jednom trenutku nije mi bilo teško - znala sam da radimo nešto dobro, nešto lijepo, i da ćemo na ovaj način svi zajedno nekome pomoći - kaže mlada glumica Nina Kukec.

Dragan Matić / CROPIX

Velik odaziv

U mjuziklu glumi i njezin prijatelj Juraj Guraljevski, koji tumači glavnu ulogu, gospodina Fulira. Kaže da mu se jako svidjela činjenica da rade predstavu koja je temeljena na filmu “Tko pjeva zlo ne misli”. Prvi je čin temeljen na tom filmu, a u druga dva čina se radnja događa u godinama koje slijede, no likovi su isti.

- Za kostime smo se sami snašli. Doma smo pronašli sve što bi nam moglo koristiti, a neke smo stvari posudili od prijatelja ili susjeda. Joška poznajem iz viđenja jer smo suprotni turnusi, ali znam što mu se dogodilo i to je strašno. Mislim da smo napravili odličnu predstavu baš zato što smo znali da je radimo za pomoć nekome koga poznajemo - kaže Juraj.

Nije bilo lako ostvariti ovako ambiciozan projekt u školi. Gotovo ništa nije plaćeno: kostimi su njihovi, letke je besplatno tiskao roditelj jednog učenika, rasvjetu je osigurao također jedan tata... Muka se mučila i s mikrofonima, ali na kraju se sve uspješno riješilo. Odaziv je najviše iznenadio ravnatelja škole.

Da se uskoro vrati

- Računali smo da će doći oko 500 ljudi, ali premašili smo tu brojku. Javljali su nam se i bivši učenici škole, koji su htjeli pomoći, a mnogi roditelji koji nisu mogli doći na predstavu poslali su kuverte s novcem. Nismo odredili cijenu ulaznica, nego svaki gledatelj sam određuje koliki prilog može dati - kaže ravnatelj Zlatko Stić.

'Na tribinama je bilo 600 ljudi. Joško je na kraju sa svima zaplesao školsku himnu i tada su ljudi na tribinama počeli plakati. Godinama sam ravnatelj ove škole, ali nikad nisam vidio ovako nešto. Takav emocionalni naboj, takve fantastične reakcije ljudi', kaže ravnatelj Zlatko Stić , koji dodaje kako je sinoć prikupljeno čak 65 tisuća kuna, što je premašilo sva očekivanja.

Na predstavu je došao i sam Joško. Premda je noć prije imao temperaturu, ona se stabilizirala, pa su ga pustili iz bolnice. Nije mogao savladati uzbuđenje koje ga je obuzelo kad su mu rekli da se priprema mjuzikl, bio je ganut, ali vidjeti kako sve to zaista izgleda bilo je previše.

- Sada se osjećam bolje, vratili ste me u život. Zadnjih pola godine kao da mi je život pauziran, ali nadam se iduće godine vratiti u školu - rekao je jučer Joško.

Svi okupljeni u školi poželjeli su mladom maturantu upravo to: da bude zdrav i da se uskoro vrati u školske klupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 11:35