NAJVEĆE RAZOČARANJE

VIDEO: 'MUŽ ME POKUŠAO UBITI. OPROSTILA SAM MU I JOŠ UVIJEK GA VOLIM' Potresna priča žene kojoj se cijeli svijet srušio nakon strašnog saznanja

 Screenshot / NBC
 

Kad je Nancy Shore jednog dana u kolovozu 2012. stigla kući iz crkve u koju je redovno odlazila, ondje ju je čekao ubojica. Uspjela je preživjeti pucanj u glavu, no nije smogla snage za reakciju kad je ležeći u bolničkom krevetu saznala tko je glavni osumnjičeni i tko ju je pokušao ubiti.

‘Imali smo zbilja sjajan brak’, počela je priču za BBC 57-godišnja Nancy Shore, nekad Nancy Howard: ‘Naravno da smo imali svojih uspona i padova, nismo bili savršeni. Povremeno smo imali problema i rasprava, ali uvijek bi porazgovarali i riješili probleme.’

Brak kao i svaki drugi

Nancy se udala za Franka Howarda 1983. i zajedno su odgojili troje djece u Carrolltonu u Teksasu. ‘Bio je jako nježan, brižan i pun ljubavi. Uvijek je imao vremena za djecu. Bio je i trener dječjih nogometnih klubova dok su bili mali. Svi smo zajedno odlazili na utakmice’, kaže Nancy.

Nancy i Frank zajedno su pjevali u crkvenom zboru i održavali grupe za proučavanje Biblije za mlade u svom domu. Međutim, kako su djeca odrasla, Frank je sve dulje ostajao na poslu u računovodstvu i odlazio na sve više poslovnih putovanja. Nancy se osjećala distancirano.

‘Bila sam domaćica i majka, to mi je bio posao. Kad su djeca počela odlaziti, postalo mi je teško. Frank je bio sve zaposleniji i sad mogu reći da smo se zapravo sve više udaljavali’, nastavlja Nancy.

Kobna večer

Frank je te večeri 18. kolovoza 2012. bio na još jednom poslovnom putu. Nancy je bila na misi u njihovoj crkvi, nakon toga je uzela hranu za van i odvezla se kući. ‘Ušla sam u garažu i tamo me zaskočio muškarac, primio me snažno za vrat i prislonio mi pištolj na glavu. Tražio me torbu’, ispričala je.

Uspjela se istrgnuti iz snažnog zahvata i pogledala je napadača koji je na glavi imao šiltericu. Prestravljena slučajno mu je umjesto torbice dala vrećicu s hranom: ‘Zatražio me i treći put torbicu. Bila sam mu dovoljno blizu da mu gurnem torbicu na prsa. Zavikala sam: Isuse, spasi me! On me taj čas ustrijelio u glavu i ja sam pala na pod.’

Nancy je ležala u nesvijesti, a napadač je pobjegao s torbicom, ali je ostavio automobil koji je jednako lagano mogao ukrasti. Kad je došla k sebi, Nancy je jedva disala i stravično ju je sve boljelo. Metak joj je prošao kroz glavu i zaustavio se na vrhu desnog plućnog krila. Kaže da je čula Božji glas koji joj je dao snage da ustane, dovuče se do automobila i pritisne ugrađenu tipku za hitne slučajeve. Nažalost, to nije uspjelo pa se nekako uspjela dovući do kuće gdje je prvi put vidjela svoj odraz.

‘Vidjela sam samo kako mi krv curi iz oka na lijepu ljubičastu majicu. U tom trenutku još nisam bila svjesna da sam izgubila lijevo oko’, rekla je.

Dok se borila za dah, uspjela je nazvati hitnu pomoć. Dala im je svoju adresu i opis napadača, a potom je, ni sama ne zna odakle, pronašla snage i došla do ulaznih vrata gdje je pričekala liječnike. Jedan od policajaca nazvao je Nancynu djecu, a oni su obavijestili Franka. Kći joj je kasnije ispričala da je tata plakao kao malo dijete i da je izgubio kontrolu jer ju je htio spasiti.

Dvostruki život

Po povratku prvo je otišao u bolnicu. Nancy se ne sjeća tog posjeta, no kći joj je opisala da je tata pao na koljena kraj njenog kreveta, da je bio strašno uzrujan.

Takva je reakcija zbunila policiju koja je na njegovom mobitelu pronašla fotografije i poruke koje je izmjenjivao s nepoznatom ženom. Frank je zapravo bio s njom u vrijeme napada, a ne na poslovnom putu. Afera je trajala tri godine.

Kad se Nancy dovoljno oporavila da je puste s intenzivne njege, Frank ju je nazvao i priznao preljub. ‘Samo sam počela plakati. A on je plakao tako jako da sam jedva shvaćala što priča. Nije mi mogao ni ispričati što se dogodilo.’ Frank ju je nakon poziva posjetio još nekoliko puta, no šokantne su vijesti tek slijedile.

Uhićenje i osuda

Policija ju je obavijestila da su uhitili muškarca povezanog s napadom i pokušajem ubojstva, Johna Franklina Howarda, njezinog muža. Frank je godinama plaćao bandi kriminalaca da mu ubiju ženu.

‘To mi je slomilo srce. Sjećam se da sam nakon operacije oka samo plakala. Mama mi je rekla da prestanem jer mi oko nikad neće zarasti’, rekla je Nancy.

Ispostavilo se da su kriminalci godinama iskorištavali Franka, zahtijevajući sve više novca. Osim toga, stotine tisuća dolara trošio je na svoju djevojku. Frank je zato ukrao velike količine novca od jednog bogatog klijenta, pretpostavlja se čak oko 30 milijuna dolara.

Nancy ne zna zašto ju je muž pokušao ubiti, no vjeruje da je razlog u tome što mu ona nikad ne bi dala razvod. I on je to znao. ‘Dala sam zavjet pred Bogom da se nećemo razvesti. Ušao je u vezu s drugom ženom, potom je ukrao novac jer joj je htio pokazati da je bogat, no tako se uvalio preko glave. Zbilja nije imao puno izbora nego me dati ubiti.’

Poroti je trebalo samo dva sata da osude Franka na doživotni zatvor. Molbu za ranijim izlaskom može predati tek nakon odsluženih 30 godina zatvora, a tada će imati oko 85 godina.

Novi život i oprost

Nancy se razvela od muža netom prije početka suđenja, no kaže da bi bila spremna ponovno izgraditi vezu s njim, pa i udati se za njega da je presuda bila oslobađajuća. ‘To je zato što sam ga u to vrijeme još uvijek voljela. Moram reći da ga i sad još uvijek volim, ne u romantičom smislu, nego u smislu da volim oca svoje djece. Ta ljubav će uvijek biti prisutna.’

Djeca su uvjerena da im je otac pogrešno osuđen. On im je uporno ponavljao da nije kriv i da nije imao veze s napadom, objasnila je Nancy i dodala da ih apsolutno razumije. Nakon presude djeca s njom nisu komunicirala nekoliko mjeseci.

Unatoč svemu što je prošla, Nancy je sposobna oprostiti mužu, a to je istaknula i na sudu. ‘Oprostila sam mu. Biblija kaže ako ne oprostimo onima koji su nas povrijedili, onda ni nama neće biti oprošteno. Nisam htjela živjeti život pun gorčine i zamjeranja.’

Nancy nije vidjela Franka otkako je otišao u zatvor. Premda je razmišljala o tome da ga posjeti, još uvijek se drži na distanci. No, jedno je pitanje muči, to bi pitala muža da ga vidi: ‘Što se dogodilo u braku? Što ga je uopće nagnalo da potraži ljubavnicu? Znam da bi pokušaj ubojstva trebao biti najvažniji i najgori dio cijele priče, ali ovo je za mene poražavajuće.’

Oporavak ove snažne žene zapanjio je i liječnike. Imala je nebrojeno mnogo operacija rekonstrukcije lica, a sad ima i umjetno oko. Radi kao asistentica u odvjetničkoj tvrtki.

‘Još uvijek imam metak u plućima, no vratio mi se osjet u desnu ruku pa je sad mogu koristiti i tipkati’, kaže Nancy.

Od napada s veseljem slavi svaki rođendan i još uvijek pjeva u crkvenom zboru. Gotovo šest godina od napada osjeća kao da je krenula dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:30