MANJAK DOKAZA

VIDEO: NAKON 30 GODINA PRIZNALA JE UBOJSTVO, ALI SAD JOJ NITKO NE VJERUJE Tvrdi da je ubila svog silovatelja, a šeće slobodna kao da ništa nije bilo

 Screenshot / YouTube
 

Britanka Janet Holt slobodna je žena premda tvrdi da bi trebala ležati iza rešetaka zbog ubojstva koje je počinila prije 30 godina. Međutim, oni koji imaju moć podići protiv nje optužnicu, ne vjeruju joj da je napravila to što tvrdi. Što se njih tiče, Janet izmišlja iz tko zna kojih razloga.

68-godišnja Holt bez problema opisuje kako je ubila muškarca u njegovoj kuhinji, s njegovom sačmaricom iz blizine. Sačmaricu je uzela jer se našla u blizini.

- Premda sam radila na farmi, nikad nisam koristila vatreno oružje. To mi je bilo zastrašujuće jer je oružje glasno. Nikad nisam imala želju pucati. Nisam ni tad imala namjeru pucati. Oružje je ležalo tamo, a ja sam došla do točke kad me obuzimao takav strah da sam zapravo otupjela. To je bila automatska reakcija, podići sačmaricu i zapucati - priča Holt i nastavlja živo se sjećajući detalja:

- Sjećam se da sam uperila cijev u njega, povukla obarač i ništa se nije dogodilo. Znam da oružje ima te neke sigurnosne mehanizme, ali nikad nisam znala kako oni rade ili gdje se nalaze… Sjećam se da sam onda pomaknula neki dio koji je bio na vrhu sačmarice gdje inače dolazi palac. Drugi put je opalila.

Njezina žrtva bio je farmer Fred Handford, muškarac kojeg je poznavala i s kojim je radila 12 godina. Danas tvrdi da ju je Fred silovao i zbog toga ga je ubila.

Nakon toga je, kaže, izašla, stajala u dvorištu oko pola sata i tupo gledala pred sebe. Nakon toga je uzela lopatu, iskopala grob, Freda je ubacila u tačke i potom ga bacila u rupu. Prisjetila se i kako mu je jedna noga ostala vani. U razgovoru za Daily Mail 68-godišnjakinja kaže da nije bilo krvi niti nereda jer je Fred zamijenio streljivo:

- Stručnjak bi trebao objasniti što se dogodi kad upucate nekoga s takvim streljivom, ali samo znam da sam opalila i da nije bilo nikakve eksplozije, krvi, ničega. On se samo srušio.

Što se dalje događalo?

Fredov nestanak je prijavljen i policija je krenula istraživati slučaj, no na koncu je spremljen na police kao neriješen. Susjedi i poznati pretpostavili su da je Fred pao u neki od napuštenih rudnika u tom području. Mnogi su sumnjali u samoubojstvo, pogotovo zato što je imao financijskih problema.

Janet je nastavila raditi na farmi kao da se ništa nije dogodilo i čak je otkupila Fredov dio od njegove kćeri. Epizodu iz kuhinje izbrisala je iz pamćenja. Sve joj se vratilo tek kad se našla na regresivnoj terapiji kod psihologa. Ta je seansa trajala pet sati i ona je na kraju završila na hitnoj zbog velikog stresa. Zato je nakon 30 godina odlučila priznati svoj zločin, no više joj nitko nije vjerovao.

Policija je istražila njezine tvrdnje. Ispitivali su je tri dana prije nego što su krenuli iskopavati na mjestu na koje ih je uputila u Derbyshireu. Tijelo nesretnog Freda nikad nije pronađeno. Janet smatra da je to zato što se kasnije to područje prekopavalo zbog provođenja cijevi. No, zbog nedostatka tijela protiv Janet nije podignuta optužnica. Njezine su tvrdnje odbačene kao fantazija, a nju su doživjeli kao ženu kojoj treba psihijatrijska pomoć.

Dokaza nema...

Međutim, slučaj se vratio u središte pažnje nakon što je ITV istražio priču za novi dokumentarac. Ni oni nisu pronašli nikakav dokaz koji bi direktno osudio Janet, ali angažirali su jednog od najpoznatijih britanskih psihologa Jamieja Hackera Hughesa da razgovara s njom. Premda je sjećanje na ubojstvo djelomice potisnuto, jasno se prisjetila dvije situacije u kojima ju je Fred silovao. Nije mogao donijeti posve konkretan zaključak, no Hughes vjeruje da se definitivno nešto dogodilo.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da je Janet Holt izmislila ovo misteriozno ubojstvo. Pogotovo zato što je u rujnu 1997. osuđena kao prevarantica i odslužila je gotovo dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe tisuće funti iz odvjetničke firme u kojoj je radila. Izvor iz policije je za Daily Mail rekao:

- Janet Holt možda vjeruje da su sjećanja koja su joj se vratila, stvarna. Mnogi joj sigurno vjeruju. No, jedina stvar koju smo uspjeli dokazati jest da je ona prevarantica koju motivira pohlepa.

Janet inzistira da je njezin dosje policiji zamaglio prosudbu. Ona smatra da je pogrešno doživljavaju kao ženu željnu pažnje. Posebno je zbunjuje zašto misle da bi se bilo tko javio kao ubojica 30 godina nakon što je sve prošlo i nakon što mu više ne prijeti osuda.

- Zar mislite da sam željela biti opet osuđena? Ne! Mislite da sam htjela ići na sud? Ne! Mogućnost da bih mogla biti optužena i završiti u zatvoru mi je strašna, ali kad su mi se vratila ta sjećanja, znala sam da uvijek postoji šansa da ipak pronađu Fredovo tijelo i dođu do mene - rekla je Janet koja zapravo ni nema veliki osjećaj krivnje:

- Bio je užasan čovjek. Na farmu sam počela dolaziti sa 14 godina, a ovo se dogodilo 12 godina kasnije. Ne mogu osjećati žaljenje prema tome što se dogodilo, a da se ne sjetim što je on meni napravio.

Dokazi da je Fred bio nasilan postoje. Njegova kći Lynette Chapman u dokumentarcu je potvrdila da je redovito tukao ženu, njezinu majku, koja se jednom prilikom morala braniti nožem. Janet je počela raditi na farmi kao školarka. Brinula je o konjima i pomagala oko ostalih poslova. Napustila je školu, zaposlila se u uredu i nastavila raditi na farmi.

Dva silovanja koja opisuje dogodila su se isti dan, 14. svibnja 1976. Imala je 26 godina. Fred ju je navodno samo bacio na pod u staji, a ona je bila toliko šokirana i uplašena da se nije mogla othrvati. Drugi put ju je silovao u kuhinji, a nakon toga joj je navodno predložio da se vjenčaju. Premda nikome nije ispričala što se dogodilo, odlučila je napustiti farmu. Vraćala se samo zato što je ondje hranila i svog ponija i tad se ponovno susrela s Fredom u kuhinji. Zbog straha da je opet ne siluje, uzela je sačmaricu.

Teorije

Jedna od glavnih policijskih teorija bila je da Janet izmišlja motivirana zaradom. Slučajno, baš u vrijeme kad se prisjetila ubojstva, pisala je autobiografiju uz pomoć ghostwritera, odnosno spisateljice iz sjene Helen Parker. Upravo je Helen zainteresirao nestanak Freda i ona joj je sugerirala hipnozu. Policija vjeruje da je Janet samo htjela uzbudljiv završetak knjige.

- Jedan me policajac pitao koliko ćemo milijuna zaraditi. Samo sam se nasmijala - kaže Janet. Brojke joj idu u prilog. Doista se čini da se nikad neće obogatiti od autobiografije:

- U prvih osam mjeseci dobili smo oko tisuću funti. Svoju polovicu sam dala za utočište za magarce - kaže i dodaje da je kad se sve zbroji, zaradila oko dvije tisuće funti oko 16.800 kuna).

Fredova kći Lynette vjeruje Janet da ga je ubila, ali iz sasvim drugog razloga - da se dočepa farme. U dokumentarcu ‘Am I a Murderer?’ kaže:

- Tko je zapravo imao najviše koristi od njegove smrti? Samo jedna osoba, gđica Janet Holt.

Tko je onda Janet Holt? Žena koja se oduprla nasilniku, prevarantica ili osoba s psihološkim problemima? Na to vjerojatno može odgovoriti samo Fred.

- Znam da sam ga pokopala, a znam i gdje. A što se tiče kostiju, zemlja je očito prerovana kad su postavljali cijevi, ali ostaci bi trebali biti ondje. Nisu nikad uklonjeni, vjerojatno su samo rasuti… - završava Janet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:56