JUTARNJI KOD OBITELJI TAMBOLAŠ

VIDEO: PRVI ROĐENDAN RAZDVOJENIH SIJAMSKIH BLIZANKI 'Slavit ćemo sedam dana, curke guštaju u avokadu, mangu i kolačima, samo što nisu prohodale'

 Tomislav Krišto / CROPIX
 

Cjelotjedni rođendan? Pa tko to još slavi rođendan sedam dana? Naravno, Valentina i Kristina! Vesele bebe koje poznaje cijela Hrvatska.

Rođene su, naime, prije godinu dana kao sijamske blizanke, a onda je hrvatska medicina napravila čudo. Uspješno su razdvojene i sjajno napreduju. Ovih su se dana uspjele dignuti na vlastite noge i samo je pitanje kad će prvi koraci. Zato nije čudno da će cijeli tjedna slaviti svojih prvih godinu dana u kojoj su razveselile ne samo mamu Mariju i tatu Petra, seku Maju i brata Ivana, nego cijelu Hrvatsku.

Čudesne bebe

Zatekli smo ih kod kuće u Bušetini s dvije torte čije su im svjećice pomogli gasiti seka i braco. Veselje u obitelji Tambolaš potrajat će još nekoliko dana, sve do četvrtka, kad su te dvije nevjerojatne bebe ugledale svijet.

Rođene kao sijamske blizanke Kika i Tina zahvaljujući “čudu” medicine danas su vesele i sretne djevojčice. Sa zajedničkih 3600 grama stigle su do više od 7 kilograma svaka, a mama Marija kaže da to moraju zahvaliti “jelovniku za princeze”. Malo bijele ribe, malo manga, malo avokada... Kašice su samo dio njihova jelovnika jer sad već “jedu kao velike”.

Braco, kako sam sebe zove, pametni Ivan, i seka Maja, kažu, čuvaju Kiku i Tinu jer sad već pužu kao velike. Nađu svaku “rupu” i za tren su u hodniku ako netko zaboravi zatvoriti vrata. Brze i glasne.

Mama Marija kaže da ipak sve stigne jer - važna je dobra organizacija.

- Tina i Kika su sjajne bebe. Imaju svoj red, spavaju cijelu noć, jedu po ‘urici’ i onda se sve stigne - kaže Marija. Potvrđuje to veselje kojim pršti cijela njihova nova kuća u koju su se uselili kad su bebe u kolovozu stigle nakon osam mjeseci u Bušetinu.

Tomislav Krišto / CROPIX

Spojene trbuhom

A nije bilo lako. Bilo je puno straha dok su liječnici vijećali što učiniti da sve prođe dobro. Spojene trbuhom, imale su Tina i Kika zajednička crijeva i jetru, krvotok nije “štimao”, ali na kraju 14 liječnika u 15-satnoj operaciju učinilo je čudo.

Obje su bebe ne samo preživjele, nego su dobile takav zamašnjak da su danas gotovo u rangu beba rođenih na vrijeme i sa znatno većom kilažom. Liječnici i medicinske sestre prštali su od zadovoljstva kad su Kika i Tina odlazile s Rebra, ali na njihovim se licima moglo iščitati malo tuge jer njihove ljubimice odlaze iz svojih rebarskih “odaja”.

Na Zavodu su imale puni komfor. Neposredno nakon operacije svaka je imala svoju sobu “da si ne smetaju”, a onda su ih smjestili u zajedničku, ali i dalje pod budnim okom medicinskih sestara. Mjeseci boravka na Rebru učinili su svoje. Postale su ljubimice najveće hrvatske bolnice. Na svaki Tinin ili Kikin mig netko je bio pokraj njih.

Busetina, 100120.
Rodjendan blizanki Valentine i Kristine Tambolas.
Na fotografiji: Valentina i Kristina.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Bio sam uvjeren da naši stručnjaci neće ništa lošije obaviti tu operaciju. Kad smo konačno odlučili, bilo je važno okupiti kvalitetan tim raznih stručnjaka. Istina, treba istaknuti da je za uspjeh operacije važno da se ona učini što kasnije. No, za to je trebalo stabilizirati njihovo zdravstveno stanje koje je bilo vrlo teško s obzirom na to da su rođene u 33. tjednu. No, operacije je na kraju ipak morala biti vrlo brzo. Imale su samo šest tjedana - kaže prof. dr. Ćorušić.

- Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna blizanka bila hipertenzivna (visoki tlak), a druga hipotenzivna nije mogla mokriti. Prva je pak beba mokrila višestruko previše, srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda) - objašnjavala je nakon operacije, doc. dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda, i dodaje da su to samo neki od problema koje su blizanke imale nakon rođenja. Ističe da je ovakav slučaj vrlo rijetko opisan u literaturi. Bilježi se primjerice samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra, odnosno cirkulacija.

Tomislav Krišto / CROPIX

- Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive unatoč činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca - kaže dr. Grizelj. Sve su to razlozi zbog kojih su se liječnici odlučili na operaciju kad su bebe imale samo šest tjedana. “Taktika” je bila izabrati tzv. miran dan, odnosno subotu, i već u 7 krenule su pripreme za operaciju koja je obavljena u 9 sati.

Jedan od kirurga bio je dr. Danko Mikulić, KBC ga je “posudio” iz KB Merkura jer je riječ o vrsnom hepatalnom kirurgu. Njegova je pomoć bila potrebna upravo zato što su bebe bile spojene jetrom. Kardijalni kirurg dr. Dražen Belina morao je odvojiti prsnu kost i utvrditi jesu li srca stvarno odvojena, kako su pokazivale slike. Također je i plastični kirurg doc. dr. Krešimir Bulić obavio svoj dio posla jer su djeca bila spojena velikim dijelom kože. Pet mjeseci nakon operacije vesele Tina i Kika pridružile su se obitelji u obnovljenoj kući u Bušetini jer Marija i Petar uspjeli su osposobiti za život kuću koju su Tambolaši kupili prije dvije godine. Malo po malo su sređivali “priču”, ali onda su blizanke sve požurile.

Tomislav Krišto / CROPIX

Veseli Božić

- Morali smo, da seke dođu ‘u novo’ i baš smo zadovoljni što smo uspjeli u tome. Marija uz sav napor dolaženja svaki drugi dan u Zagreb, do kojeg joj je trebalo tri sata vlakom a onda još toliko za povratak, nije odustajala. Napokon su bebe u kolovozu stigle kući, a s njima i hrpa veselja. Marija je u međuvremenu položila vozački tako da svoju malu družinu uvijek može voditi sa sobom.

Strpa ih u njihove sigurnosne stolice i pravac liječnik, dućan ili gdje već treba: nedavno su Kika i Valentina proslavile svoj prvi Božić. Bilo je veselo, jedini je problem bio smještaj bora koji je bio pravi mamac za malene. Bliješti, boje se presijavaju, a one bi rado skinule pokoju kuglicu.

- No, na kraju je to sve bilo super - kaže Marija. Veselje se u kući Tambolaš nastavilo ovih dana uoči Kikinog i Tininog rođendana. U veseloj obitelji drukčije i ne može. Sve je puno torti, kolača, a mali Ivan nudi “da se nešto nareže”.

- Fine su vam te moje kobase. Hoćeti i slanine? - nudi Ivan sve kako bi slavljenički dani njegovih sestrica bili što veseliji. Ostavili smo Tambolaše u njihovoj sreći. Nad Bušetinom je padao mrak, ali iz kuće Tambolaš ispratili su nas veseli dječji glasovi - svih četvero!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:20