BRUTALAN NAPAD

VIDEO: 'STAVILA SAM MU RUKE U ČELJUST DA MI NE BI RASTRGAO VRAT' Progovorila zaposlenica ZOO-a koja je čudom preživjela bliski susret s tigrom

 Screenshot/Youtube / kldzoo.ru
 

Čuvarica u ruskom zoološkom vrtu gotovo je izgubila život kad ju je iznenada prije dva tjedna napao tigar. Nadezhda Srivastava, 44-godišnja majka troje djece, po prvi je put opisala stravično iskustvo bliskog susreta s tigrom, mužjakom Taifunom, u Zoološkom vrtu u Kalinjingradu nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju.

Srivastava kaže da joj se tih 10 minuta, koliko je trajao napad, činilo kao vječnost, a dok se pripremala na neizbježnu smrt, kako je u tom tren u mislila, razmišljala je o svojoj djeci i majci dok su bespomoćni posjetitelji promatrali što se događa s vrha nastambe.

Iskusna čuvarica ušla je u nastambu 16-godišnjeg tigra Taifuna 5. studenog s namjerom da ga nahrani. No, čini se da je prekršila sigurnosni protokol jer su vrata od kaveza ostala otvorena i tigar je slobodno došetao u dio u kojem se ona nalazila. Tigar je odmah navalio na Srivastavu dok su izbezumljeni posjetitelji promatrali što se događa. No, da nije bilo njih, pitanje je bi li čuvarica preživjela. Njihova je reakcija bila brza - automatski su počeli skupljati kamenje s poda i gađati tigra. No, divlja je životinja posustala tek kad su bacili velike predmete, stol i drvenu klupu. Taifun se tada zbunio i povukao, dovoljno da se Srivastava izvuče iz ralja opasne zvjerke, piše Daily Mail.

Greška koja ju je skoro koštala života

Čuvarica je priznala da je sama vjerojatno zaboravila zatvoriti vrata, a otkrila je da joj je prvi instinkt, kad se našla oči u oči s jednom od najvećih divljih mačaka na svijetu, bio objasniti mu, porazgovarati s njim...

‘U samo nekoliko trenutaka predamnom se stvorio tigar, bio je pola metra od mene. Prišao mi je vrlo polako, nisam to očekivala i nisam imala vremena reagirati, a kamoli pobjeći. Prvo sam pokušala razgovarati s njim, govorila sam mu nešto kao ‘makni se’, ‘pusti me’, nadala sam se da će se povući. Činilo mi se kao da sanjam, nisam do kraja shvaćala što se događa. Taifun je skočio na mene i bacio me na tlo. Nije režao, nije bio bijesan, samo me ugrizao’, ispričala je Ruskinja i dodala da mu je gurala ruke samo da je ne bi ugrizao za vrat:

‘Stavila sam svoje laktove i ruke u njegovu čeljust kako mi ne bi dirao glavu i vrat. Kad je lagano popustio stisak, ponadala sam se da će sve biti ok. Pokušala sam se okrenuti i otpuzati, ali opet me stisnuo svom težinom. Ne znam da li se on samo igrao ili ne. Bila sam u agoniji.’

Brza reakcija posjetitelja

Bila je svjesna da cijeli prizor gledaju posjetitelji koji su joj dovikivali da uzme štap i otjera ga. ‘Znala sam da me štap ne može spasiti od ovog predatora. Nisam mogla ni odgovoriti, nisam smjela trošiti snagu na pričanje. Tigar mi je jako razderao ruku, boljelo je strašno. Odgurivala sam ga s nogom, ali ugrizao me i za nogu i iščupao mi čizmu. Kad sam se bezuspješno uspjela okrenuti, zario mi je zube u leđa’, priča Srivastava koja se još uvijek oporavlja u bolnici.

U jednom je trenutku pomislila da je to to, da je to trenutak u kojem će umrijeti. Sjetila se majke i svoje troje djece, sinova (18 i 13 godina) i 6-godišnje kćeri. I dok je već odustajala zbog nepodnošljive boli, shvatila je da se tigar povlači, da su posjetitelji uspjeli.

Nakon što se uspjela iskobeljati iz nastambe, Nadezhda je s teškim ozljedama prebačena u bolnicu, a vodstvo zoološkog vrta prebacilo je odmah krivnju na nju. Najvjerojatnije je čeka disciplinski postupak jer je zaboravila zatvoriti sigurnosna vrata prije nego što je ušla počistiti i nahraniti tigra.

Disciplinski postupak

Nesretna čuvarica može hodati, ali ima nekoliko slomljenih rebara, duboke rane na rukama i nogama, zdrobljeni zglob i slomljene prste. No, kako kaže, živci su joj čini se netaknuti jer joj motorika funkcionira. Još uvijek se ne zna hoće li joj biti potrebna operacija.

Svjesna je da ju je spasila brza reakcija posjetitelja. Tigar se zbunio i povukao nakon što se digla buka, no već je sljedeći trenutak mogla biti mrtva. Svjesna je također i da bez obzira na radno iskustvo od 25 godina, možda više neće moći raditi u zoološkom vrtu obzirom da je napravila najveću moguću grešku - zaboravila je zaključati vrata. Unatoč svemu, kaže da joj je zoološki vrt sve jer obožava životinje.

‘Obožavam sve svoje životinje, i velike i male mačke, tuljane i morske lavove, vukove, rakune… Smeđu medvjedicu Ashley podigla sam otkad se rodila. Medvjede najviše volim; pametni su, prijateljski raspoloženi i inteligentni.’

Istraga Zoološkog vrta u Kalinjingradu pokazala je da je krivnja čuvarice zbog ‘kršenja sigurnosnih protokola’, a ravnateljica Svetlana Sokolova je pohvalila reakciju posjetitelja i zahvalila im na tome. Dodala je da životinju neće uspavati jer je reagirala normalno, a ranije nikad nije pokazala znakove agresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:57