DOBIO NAJGORU VIJEST

VIDEO: TUŽNA PRIČA O TRAGIČNOJ SUDBINI Tinejdžer na Facebooku pokrenuo potragu za nestalom majkom: 'Policija je sve znala, ali nikom nisu javili...'

 Facebook/YouTube

Mladić koji je početkom siječnja putem interneta pokrenuo potragu za svojom nestalom biološkom majkom otkrio je kako je umrla prije nekoliko godina u Njemačkoj, no zbog birokratske pogreške obitelj o tome nikad nije obaviještena.

Naime, Gina Hauenstein iz malog sela na sjeveru Švicarske 2000. godine službeno je stavljena na popis nestalih osoba.

U siječnju je njezin sin Marco (19), koji je djetinjstvo proveo s udomiteljima u drugom dijelu države, na Facebooku objavio apel za informacijama o njegovoj majci koju je zadnji put vidio kad je bio beba.

Njegova priča zaplijenila je pažnju diljem Europe, što je pokrenulo novu istragu - sve dok švicarska policija nije potvrdila kako su ostaci Gine Hauenstein pronađeni preko granice u Njemačkoj 2013. godine.

Marcov početak života nije bio nimalo lak. Znao je vrlo malo o svojoj pravoj obitelji, no znao je da je njegova majka bila ovisnica i kako je 90-e provodila u Zürichu gdje su ovisnici kupovali heroin i ubrizgavali si ga usred parka u centru grada.

Kada je Marco rođen, 1997. godine, već je bio ovisan i prve mjesece proveo je u bolnici na odvikavanju. Iako ga je majka posjećivala s vremena na vrijeme, nikad nije s njom živio, a kada je Marco imao samo tri godine, ona je nestala.

Iako Marco sada opisuje svoje djetinjstvo s udomiteljima kao sretno, kaže kako mu je njegova prava obitelj uvijek bila u mislima.

Prvi put u potragu za njima krenuo je kad je imao 16, no ni na kakve informacije nije nailazio. Policija mu je kazala kako unatoč potrazi u Švicarskoj, ali i diljem Europe, nikad nije pronađen nijedan trag.

No, kad je Marcov apel na Facebooku nedavno privukao pažnju (podijeljen je tisuće puta u samo nekoliko dana), švicarska policija ponovno je pogledala svoje dosjee.

Otkrili su kako ih je 2013. kontaktirala njemačka policija s informacijom o pronađenim ljudskim kostima u selu nedaleko švicarske granice.

Forenzičari su tada potvrdili da se radi o Gini Hauenstein.

Lokalna policija o tome je informirana 2015., no informacija nikad nije stigla do Ginine obitelji, a niti su njemačke vlasti istraživale ostatke.

Ovog tjedna švicarska je policija posjetila Marca i obavijestila ga o majčinoj smrti, ispričavajući mu se zbog pogreške koja se, priznaju, nikad nije smjela dogoditi.

Marco je, otkako je prije četiri tjedna pokrenuo potragu putem Facebooka, dao brojne intervjue, no sada se povukao iz medija.

Na Facebooku je 22. siječnja zahvalio svima na pomoći.

- Hvala! Hvala! Zahvaljujući vašoj pomoći, 20. siječnja dobio sam priliku upoznati svog ujaka i baku po prvi put. Bilo je vrlo dirljivo. Sada sam barem upoznao dio svoje obitelji - napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:14