ENOTURIZAM

VINO IZ AMFORE Leži 700 dana u potopljenom brodu na dnu mora, a kušat će se u novootvorenom wine baru

Edi Bajurin
U Dračama na Pelješcu otvara se jedinstven wine bar koji nudi Navis Mysterium, vino koje odležava u amforama i bocama na dnu mora

Kada su dvojica prijatelja odlučila prije šest godina staviti bocu vina u amforu, a amforu zapečatiti i položiti na dno mora, nisu ni sanjali da će njihova dosjetka postati pravi hit. Zbog velikog interesa i potražnje sada su odlučili otvoriti wine bar, ali i podmorski podrum u potop­ljenoj ribarici.

- Znalo se dogoditi da dođu ljudi iz stranih zemalja koji žele ostvariti suradnju pa bismo se tražili po mjestu jer nismo imali određen prostor za prezentaciju, zato smo odlučili ozbiljno pristupiti poslu i otvoriti wine bar - rekao nam je vinar i vlasnik Edivo vina Ivo Šegović.

Hedonisti, ljubitelji i poznavatelji vina, ali i turisti i slučajni prolaznici moći će saznati priču koja se krije iza Edivo vina. Nalaze se na Pelješcu, u mjestu Drače, između Stona i Orebića. Na zemljištu od 1000 četvornih metara je wine bar sa šankom i stolovima za 60 gostiju.

Brodska tajna

- Wine bar uređivali smo sami, imamo stari radni stol na kojem prezentiramo kako izgleda proces proizvodnje cijele amfore. Uz osam vrsta vina i domaće rakije, za goste priređujemo i specijalnu gastro-ponudu, koja će uključivati sirove kamenice iz malostonskog zaljeva te nekoliko vrsta sireva i pršuta - objašnjava Šegović.

No, nije to samo wine bar. Na velikom prostoru nalazi se vinsko skladište, tasting room i shop s jedinstvenim proizvodima poluotoka Pelješca, poput stonske soli sa začinskim i aromatičnim biljem, kao što je stonska sol oprana u plavcu malom.

- Imamo osam vrsta vina, a najpoznatija je naša amfora Brodska tajna, odnosno Navis Mysterium, koju smo patentirali u Europskoj uniji, Americi, Kini, Japanu, Rusiji, Australiji, zemljama Trećeg svijeta, gotovo u cijelom svijetu - naglašava Šegović.

Zbog velikog interesa u wine baru će se svakodnevno održavati degustacije Navis Mysterium amfore, Navis Mysterium boce vina koja je također odležala u moru bez zaštite amfore, Edivo dingača, Edivo Plavca, Plavca malog, Edivo selekcije, Pošipa i Rukatac vina.

Vino Brodska tajna posebno je jer se dvije godine čuva u glinenoj amfori na dnu mora, na dubini od 20 metara. Na dnu Jadranskog mora temperatura oscilira između 15 i 17 Celzijevih stupnjeva, a uz tamu i savršenu tišinu stvaraju se idealni uvjeti za odležavanje vina.

- Kada smo 2011. krenuli s malom serijom amfora, koje smo zaštitili s više slojeva voska i posebnim premazom te položili u more na dvije godine, vidjeli smo da to funkcionira. No, tek kada smo izvadili amfore, vidjeli smo da imamo nešto posebno - prisjeća se Šegović, koji je iz Janjine na poluotoku Pelješcu, a posao je pokrenuo s prijateljem Edijem Bajurinom iz Dubrovnika. Upravo spoj njihovih imena tvori naziv marke - Edivo, a kako su se širili, pridružio im se i Ivin brat Anto.

100% hrvatski proizvod

Svaka boca Edivo vina ima svoj privatni podrum, u amfori, u tami je na idealnoj temperaturi i u tišini. Vino pod morem “leži” više od 700 dana, a za to vrijeme svaku amforu treba uzeti u ruke 70-ak puta. Nakon vađenja iz mora amfora ide na desalinizaciju pa na čišćenje. Nakon toga se suši u tamnoj prostoriji s ventilatorima pa se pakira u drvene kutije.

Tada je spremna za prodaju - piće koje pruža užitak svim osjetilima ujedno je i prekrasan suvenir, a cijena od 2100 kuna odražava kompleksan proces nastanka i domaću kvalitetu.

- Navis Mysterium u potpunosti je hrvatski proizvod. Vino je plavac mali iz Janjine, amfora se peče od gline u Požegi, stalak za amforu je od kovanog željeza iz Siska, kutije se rade u Varaždinu, a vino je sazrelo u našem Jadranskom moru - nabraja ponosno Šegović, koji je inače strastveni ronilac.

Nadzirući procese koji su nastajali pod morem, nije ostao ravnodušan na potopljene amfore i boce koje su mu izgledale kao da je zaronio na mjesto brodoloma nekog jedrenjaka otprije nekoliko stotina godina. Amfore su bile gotovo umjetnički “obrasle” morskom florom i školjkama, a sve je izgledalo kao neka scena iz filma o izgubljenom blagu. Uočivši priliku, prije godinu dana s partnerima je odlučio napraviti podmorski vinski podrum.

Potopljeni Plavac

- Uzeli smo koncesiju na staru potonulu ribaricu koja je pod morem već više od 30 godina i u nju položili vina u zapečaćenim bocama i amforama koje smo lancima osigurali od krađe. Sada smo preko ronilačkog kluba zainteresiranima omogućili i posjet podmorskom podrumu kako bismo iz prve ruke vidjeli kako nastaje Navis Mysterium - rekao je Šegović te dodao da je posjet besplatan, odnosno samo se klubu plaćaju ronilačke usluge.

Šegovići i Bajurin sami proizvode vino. Imaju vlastite vinograde sa 14 tisuća nasada, a zbog velike potražnje surađuju s kooperantima od kojih otkupljuju dodatno vrhunsko grožđe koje prerađuju. Za Edivo vina su do sada dva puta nagrađeni. Prvo im je Edivo Plavac u klasičnoj boci iz podruma 2012. godine donio srebrnu medalju za kvalitetu proizvoda, a zatim je 2016. njihov Plavac u boci potop­ljenoj u moru dobio zlatnu medalju. Vino u amfori još nikada nisu dali na ocjenjivanje, no enolozi i sommelieri koji su ga kušali kažu da je znatno bolje od vina čuvanog u klasičnom podrumu, ali i od vina koje je potopljeno samo u boci, bez amfore. Pitkije je i profinjenije, a okus je, pak, potpuno drugačiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:06