POTRESNO ISKUSTVO

Vojin Perić: Sedam dana bio sam na respiratoru. Svaki je udisaj bio borba za život

Vojin Perić
 Dragan Matic/Cropix
‘To je po meni nezemaljski kašalj, to je kašalj kao da vam se uvuklo neko čudovište i čupa vam dušu‘, kaže Vojin Perić

Vojin Perić, glumac i ravnatelj kazališta za slijepe i slabovidne, prebolio je COVID-19. Tri tjedna proveo je u bolnici, od toga sedam dana na respiratoru bez svijesti. U svojoj potresnoj priči za Dnevnik HTV-a rekao je da se, kada je gubio svijest, opraštao sa životom. Kao slijepoj osobi zvukovi na odjelu u Dubravi duboko su mu se urezali u pamćenje.

- To je kašalj koji vi ne možete vidjeti do sada u gripama, prehladama. To je po meni nezemaljski kašalj, to je kašalj kao da vam se uvuklo neko čudovište i čupa vam dušu, tako je Perić opisao agoniju koju je proživio oboljevši od COVID-a.

Počelo je s blagom temperaturom i nekoliko tableta paracetamola.

- Kad samo uvidio da to ne ide i da sam počeo gubiti postotak kisika u krvi jer sam došao do nekih nesuvislih odgovora nakon buđenja, teško spavao, disao, otišao sam u bolnicu, dodao je.

U bolnicu je došao u teškom stanju. Tjedan dana proveo je na respiratoru.

- Kad dišete iz sve snage kao da uopće ne dišete. Čujete to šumno disanje, ali ne proizvodi ništa, dakle nema efekta u plućima, objasnio je.

Svaki je udisaj bio teška borba za život.

- Mislio sam da je gotovo, da umirem. Bila je neka velika bol u prsima i ja sam mislio da to je to. I doista, pripremio sam se onako u sebi, mentalno se oprostio od svih koje volim, svjedoči Perić.

Oni koje voli dali su mu snagu za oporavak, međutim, isitiče da nije on zaslužan što je pobijedio virus.

- Pobijedilo je umijeće liječnika. Kasnije kad sam slušao one kašljeve, ti ljudi su trčali po bolnici da bi spasili svaki život. Jednako su se zalagali, jednako intervenirali, od spremačica preko medicinskih sestara do liječnika, rekao je.

Upravo zbog njihovih napora koje svakodnevno ulažu već mjesecima i zbog svega što je i sam prošao - za one skeptične i neodgovorne ima poruku.

- Kada bih bio u tom njihovom uvjerenju ja bih otišao volontirati u Dubravu. Išao bih pomoći direktno ljudima koji su na mukama pa da vidimo koliko to COVID ne postoji, rekao je Perić.

Vojin se i dalje oporavlja, svaki dan hoda ili biciklira. Ne osjeti tegobe u plućima, ali ponekad osjeća zamor u mišićima. A nakon svega proživljenog, svima poručuje: "Čuvajte se, čuvajte se, sto puta čuvajte se. Ne moći disati znači biti u predvorju ne moći živjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:07