SHOPPING PATROLA

Za koje cvijeće odabrati glinenu, a za koje plastičnu posudu? Evo u čemu je caka za spas biljaka

 Ikea
Kako da u konačnici balkon, terasa, dvorište ili vrt izgleda šareno, ugodno, i oku poželjno, a još i da cvijeće uspije?

Ako smo išta naučili tijekom lockdowna, naučili smo da je imati balkon, terasu, dvorište ili vrt velika prednost naših stambenih prostora. I nekoliko kvadrata dovoljno je za punjenje baterija, opuštanje na zraku nakon napornog dana, i bijega od svakodnevnog stresa. Da ne govorimo o tome koliko su za dušu i tijelo te potreban mir, dobri prebiranje po zemlji, sadnja... općenito vrtlarenje.

Dolaskom ljepših, sunčanijih dana, selimo se na svoje vanjske oaze i počinjemo razmišljati o tome što lijepo posaditi i uzgojiti, i kako da u konačnici to sve izgleda šareno, ugodno, i oku poželjno? Jedan od važnijih detalja koji pridonosi tome svako je i izbor tegli za biljke. Na tržištu ima svakakvih, a mi danas donosimo razlika između glinenih i plastičnih.

Već dugo su dosta popularne neglazirane zemljane ili glinene tegle, koje imaju propusne stijenke koje omogućuju prozračivanje korijena biljke, što je za nju prednost, ali istodobno i mana, jer upravo to iziskuje češće zalijevanje biljke zato što se zemlja brže isuši. Tim iz Studija Botanike koji spajaju praksu arhitekture, hortikulture i dizajna, s ciljem sveobuhvatnog oblikovanja prostora, u kojemu je priroda neizostavni dio, objašnjava kako zato prije presadnje biljke novu glinenu teglu treba namakati nekoliko sati kako bi se porozna glina zasitila vodom. Tu su i plastične tegle koje su jeftinije, lako se s njima rukuje, ne mogu se razbiti, a zahvaljujući tankim stijenkama, zaprimaju više zemlje nego glinene tegle iste veličine. Biljke u plastičnim teglama potrebno je manje zalijevati jer se voda ne isparava kroz stijenke.

Uz odgovarajuću pažnju i brigu, kažu u Studiju Botanike, većina biljaka uspijeva i u plastičnim i glinenim teglama, pa nema pravila prema kojima bi se određena biljka trebala saditi u određenu teglu. Biljke koje je potrebno mnogo zalijevati lakše je uzgajati u plastičnim posudama, kao, primjerice, mimosu pudicu, dok kaktusima i sukulentima više odgovaraju porozne tegle, u kojima voda brže isparava nakon zalijevanja te sprečava truljenje korijena.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Bez obzira na oblik, veličinu i materijal, svaka tegla mora imati otvore za otjecanje suvišne vode, što je prije svega važno za život biljke, i ne smije se zanemariti zbog izgleda. Većina najjednostavnijih tegli ima jedan ili više otvora za drenažu, koje s vremena na vrijeme treba pregledati i osloboditi od zemlje ili korijenja koje ih je začepilo.

VINKOPROM

Vaza glinena Campania

Dimenzije: 32 cm, težina 1.2 kg

Klasični dizajn tegle za cvijeće i biljke koji će se lako uklopiti u uređenje vanjskih prostora bilo kojeg stila.

53, 90 kn, vinkoprom.com

image
vinkoprom.com
VIVRE

Lechuza posuda za sadnju OJO ALL-IN-ONE

Zahvaljujući ovoj domišljatoj stolnoj posudi za sadnjus pametnim sustavom za navodnjavanje, djeca mogu naučiti kako se brinuti za svoje biljke! Uzgoj i njega kućnih biljaka mogu biti uzbudljivi, a ove jedinstvene stolne sadilice imaju vlastite šarene frizure i omogućuju djeci da na razigrani način dožive svijet biljaka. Zahvaljujući sustavu za navodnjavanje štapićem, svježe biljke mogu se jednostavno i lako smjestiti u ovu sadilicu, uz posudu za rast i izbjegavanje složenog presađivanja! Nakon što se umetne u dno posude za rast, štapić za navodnjavanje ravnomjerno dovodi vlagu do korijenja.

343 kn, Vivre

image
Vivre
MALL.HR

Lamela Roma Eco plastična posuda za cvijeće, na nogama

Opis: 40 cm, zelena

Ova plastična posuda za cvijeće postat će prekrasan dodatak svakom interijeru i naglasiti ljepotu vašeg cvijeća. Njena je boja otporna na UV zračenje, posuda je otporna na manje ogrebotine i ima plastičnu rešetku koja biljku opskrbljuje vlagom.

120 kn, mall.hr

image
mall.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 03:45