BIZARNO BIĆE

Zabezeknuti ribari: ‘Kakav je ovo mutant?! Izgleda kao morski pas, ali ima lice - svinje!‘

 Paulo De Oliveira/Avalon/Profimedia
Iznimno rijedak pas prasac snimljen je u moru oko talijanskog otoka Elbe. Strogo je zaštićen i sve češće je gost u Jadranu

U moru kraj marine Darsena Medicea u gradu Portoferraio na talijanskom otoku Elba pomorski časnici uočili su jezivo biće koje ih je doslovce prenerazilo - kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli doći k sebi od šoka - pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali imalo je lice koje ih je podsjećalo na - svinju!

Iako su zabezeknuti mornari isprva mislili kako gledaju u neku bizarnu vrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identificirana kao iznimno rijedak morski pas - pas prasac (Angular roughshark - Oxynotus centrina), objavio je The Mirror.

Radi se o vrsti koja se rijetko primjećuje i na IUCN -ovu "crvenom popisu" navedena je kao ugrožena.

Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Yuri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo rijetko, ipak nije nemoguće vidjeti psa prasca na lokalnoj razini.

- Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput roktanja, kad se izvuče na kopno... U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije rijetkost pronaći ovo biće. Mogu sa sigurnošću reći da često dobivam izvještaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vrijeme pokušavao sam zadržati jednu ovdje u akvariju, ali ubrzo sam odustao jer sam vidio da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu - izjavio je Yuri.

Ovaj morski pas, poznat po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, živi u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemlju. Sve češće je i gost u Jadranu gdje je strogo zaštićen. Može narasti do maksimalno 150 cm dužine, a živi na dubinama većima od 100 metara i hrani se jajima morskih mačaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 17:38