Prije nego su nam vage postale tanke i glatke pločice na kojima bljeskaju digitalni brojevi oz-eva i grama, ali i prije vaga koje su se na kuhinjskom zidu otvarale u posudu spremnu da prihvati suhe namirnice, na kuhinjskim policama naših baka i djedova nalazile su se analogne vage zaslužne za bezbrojne nedjeljne kolače kojima smo se častili kao djeca.
U metalnim posudama mjerili su se orasi i mak za sočnu orehnjaču i finu makovnjaču, brašno za svježe tijesto za juhu ili pak tek očišćeni mladi grašak za gusto varivo, a cijeli je sustav funkcionirao na bazi otpora koju pruža opruga u aparatu. Iako se analognim vagama često zamjera nedovoljna preciznost, pogotovo ako ih se uspoređuje s modernim varijantama, svaki vješti kuhar dobro je poznavao svoju vagu, sve njene mane i vrline....
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....