SKROMNI BENEDIKT

Zadarski olimpijac vozi pomoć u Ukrajinu: ‘Bude mi teško kad se sjetim jednog prizora...‘

Benedikt Nikpalj

 Privatna arhiva
‘Ne činim ništa posebno niti je riječ o nekakvom herojskom činu. Jednostavno: ako mogu pomoći, onda ću to i učiniti‘

Olimpijac, u mladosti MMA prvak u superteškoj kategoriji, a danas – volonter koji pomaže u obnovi Banovine i priprema pošiljke za ratom pogođenu Ukrajinu. Tri puta ih je sam do tamo i prevezao. Sve je to 28-godišnji Zadranin Benedikt Nikpalj kojeg ljubitelji sporta pamte po tome što je u bobu s Draženom Silićem Hrvatskoj osigurao nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine. Danas se sportom bavi tek rekreativno, a slobodno vrijeme koristi kako bi pomogao drugima. Skromno napominje kako ne čini ništa posebno niti je riječ o herojskom činu.

image

Benedikt Nikpalj

Privatna arhiva

- Ne činim ništa posebno niti je riječ o nekakvom herojskom činu. Jednostavno: ako mogu pomoći, onda ću to i učiniti jer vjerujem da bi i meni, kada bi situacija bila obrnuta, bilo drago da se meni pomogne – skromno govori Benedikt koji je član udruge "Dobro dobrim DoDo".

Njezin je član postao sasvim slučajno.

- Nakon potresa otišao sam na Banovinu i zaustavljao se tamo gdje sam vidio da se nešto radi kako bih im pomogao. Igrom slučaja sam na jednom mjestu naletio baš na članove udruge i odlučio se uključiti – prisjeća se.

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo"

Privatna arhiva

Kroz Udrugu je do sada prošlo oko tisući volontera, a čak 200-ak ljudi se rotira kako bi u svakom trenu netko od njih bio spremam nakon telefonskog poziva skočiti u automobil i otići tamo gdje je potrebna njihova pomoć. Iako ih se i dalje može pronaći na Banovini, trenutno najveću pažnju posvećuju Ukrajini u koju su do sad poslali 37 humanitarna konvoja.

Ovisno o tome što je konkretno potrebno mjestu u koje ih šalju, u kamione i šlepere spakirali bi osnovne medicinske i higijenske potrepštine, pelene, hranu dugog roka trajanja i odjeću. Prije nego krenu na put, objašnjava Benedikt, Veleposlanstvo im izdaje pismo namjere s kojim dokazuju da su upoznati sa slanjem pošiljke u Ukrajinu što vozačima omogućuje mnogo lakši dolazak do odredišta. Unaprijed znaju gdje odlaze, ali točne koordinate dobivaju tek naknadno kako bi se spriječilo da hakerskim napadima procure bilo kakve informacije koje bi suprotna strana mogla iskoristiti.

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo"

Privatna arhiva

Udruga "Dobro Dobrim DoDo" uključila se u pomoć Ukrajini vrlo brzo nakon početka rata. Naime, predsjednik Udruge Senad Palić i potpredsjednik Radovan Žepec sudjelovali su u Domovinskom ratu, a jedan od njih je vodio kopnene i zračne konvoje za Bihać, pa su dobro upoznati s logistikom koja stoji iza toga da takva humanitarna pošiljka sretno stigle na svoje odredište.

- Krajem veljače javili su se u Veleposlanstvo Ukrajine i na raspolaganje stavili svoje znanje, iskustvo i sredstva udruge pa je nakon nekoliko dana stigla potvrda Veleposlanstva da smo ovlašteni koordinirati slanje pomoći u Ukrajinu - objašnjava nam Benedikt koji se i sam tri puta odvažio na put koji do nešto daljih relacija znači 14 sati vožnje u jednom smjeru.

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo"

Privatna arhiva

Jednom je stigao do granice, druge dvije pošiljke je prevezao u unutrašnjost zemlje. Imao je, kako kaže, prednost da je svaki puta vozio za vikend pa mnogo toga nije ni vidio. Kada bi stigao bio je mrak i dio dana se prespava pa nije toliko ni doživio sav užas okoline u kojoj se našao.

- Prije je bilo jako puno izbjeglica, sada ih je već nešto manje, ali i dalje mi bude teško kad se prisjetim majke koja je jednom rukom vukla kofer, a drugom nosila svoje dijete. Osim toga, nikad neće prestati biti teško vidjeti bolesnu djecu, bila ona u hrvatskim ili ukrajinskim bolnicama, ali kad uz to što su u bolnici su i usred rata, onda je sve puno gore – govori Benedikt.

- Taj je osjećaj zaista nedefiniran. S jedne strane osjećam unutarnje zadovoljstvo što su sam pomogao, a s druge rastužuje rat zbog kojeg uopće pomažeš – dodaje.

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo"

Privatna arhiva

Rad ovisi o financijskim mogućnostima udruge, odnosno donacijama i slobodnom vremenu koje volonteri ulože u sve to. Prije desetak dana pokrenut je humanitarni telefon koji će biti aktivan naredna dva mjeseca. Pozivom na broj 060-9005 građani mogu donirati 6,25 kuna, a otvorena je i humanitarna akcija "Dobro dobrim za Ukrajinu" iz koje se financira nabavka medicinske opreme, plaćanje cestarine i goriva do Ukrajine i nazad. Naime, troškovi goriva I cestarina vrlo su veliki – za šlepere i do 20 tisuća kuna, a kombije 5 tisuća kuna.

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo"

Privatna arhiva

- Iz Dinama su nam izašli ususret pa će na svojim društvenim mrežama i ekranima prikazivati humanitarni broj telefon 060-9005. Važno je i spomenuti da imamo odličnu suradnju s navijačkom skupinom Bad Blue Boysima koji i inače uvijek pomažu kad je to potrebno. Ma navijači su uvijek prvi na terenu kad dođe do bilo kakve nesreće, organizirani su i lako se povezati s njima jer smo svi tu s istim ciljem: pomoći – tvrdi Benedikt. Jedna grupa navijača svaki vikend dolazi pomoći u radovima na Banovini, organiziraju se akcije doniranje krvi, donatorska večer, …

image

Udruga "Dobro dobrim DoDo" - Benedikt Nikpalj

Privatna arhiva

- Nitko ne gleda naciju ni navijačku opredijeljenost. Ako si u nevolji, nitko ne pita ništa, već će ti pružiti pomoć. Isto tako, ako ponudiš pomoć rado ćemo ju prihvatiti – govori Benedikt koji ovom prilikom želi pozvati i druge zainteresirane građane da se uključe u rad Udruge "Dobro dobrim DoDo" jer svaka, i najmanja pomoć, može učiniti veliku razliku. Sve informacije nalaze se na njihovoj web stranici dobrodobrim.com i Facebook stranici, a možete im se javiti I na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:19