LAST DANCE

ZAVRŠEN DOKUMENTARAC KOJI JE TJEDNIMA HIPNOTIZIRAO SVIJET Otkriveni nepoznati detalji o raspadu jedne od najbolje momčadi svih vremena

 Nuccio Dinuzzo / Zuma Press / Profimedia
 

ESPN-ov i Netflixov dokumentarni serijal koji je mnogim sportskim zaljubljenicima (i onima koji su to u međuvremenu postali) olakšao nestašicu materijala tijekom koronaere stigao je svome kraju. Kroz pet tjedana gledatelji su provedeni kroz svih šest osvojenih naslova i prepreka s kojima su se Bullsi putem susretali.

Ponuđen je bolji uvid u trenersku genijalnost Phila Jacksona, "posebnost" Dennisa Rodmana, važnost Scottieja Pippena, ali je prezentirana i momčad koja je, umjesto punim gasom, pri kraju svoje vladavine radila na parama. Pobliže je otkriveno i kako su odnosi u klubu bili erodirani, Jackson i Pippen nisu mogli smisliti omraženog GM-a Jerryja Krausea (iako mu Pippen odaje zasluženu počast u zadnjoj epizodi). U seriji je okrznuta i uloga Tonija Kukoča i netrpeljivost koju je morao izdržati prilikom dolaska u Chicago.

Serija je naposljetku i hommage najboljem košarkašu svih vremena, prikaz njegove divlje i neobuzdane želje za pobjedom koja je nerijetko graničila s ludošću, načinom na koji se, poput maćehe, odnosio prema suigračima i gurao ih do krajnjih granica fizički i mentalno. Prikaz je to i nevjerojatnog sportaša i dominacije kakvu moderni sport praktički ne poznaje. Čovjek koji je svečano obećavao i najavljivao stvari i onda ih na koncu svaki put ispunio. Čovjek koji je izmišljao scenarije kako bi zašao u neistraženi kutak vlastitog uma tražeći iskru koja bi iznova ponovno zapalila vatru...

No poput Titanica, gledatelj je točno znao kako će "Last Dance" završiti. Uostalom, Jordan je već potpisao scenarij 1998. godine kada je ukrao loptu Karlu Maloneu u Salt Lake Cityju i pogodio vjerojatno najpoznatiji šut u povijesti košarke za šestu ujedno i posljednju titulu Bullsa.

Pa iako se u zadnjim epizodama ekranizira poznata "Flu Game", kada se Jordan otrovao pizzom pa svejedno rastavio Utah Jazz, zatim njegovo rivalstvo s Indianom Reggieja Millera, a onda i Rodmanov kratki izlet u kečere, posljednji nastavak bavi se i danas intrigantnim pitanjem - zašto su se Bullsi raspali?

Vlasnik Chicaga Jerry Reinsdorf u serijalu objašnjava kako klub ne bi mogao ponovno potpisati Pippena, Kerra, Rodmana i Harpera jer su im tržišne vrijednosti postale previsoke. Objašnjava i kako je Jacksonu ponuđeno da ostane još jednu godinu, ali je Jackson odgovorio kako ne želi voditi lošu momčad kroz rebuilding.

Jordan je pogledao taj odgovor i rekao kako bi svi oni potpisali nove jednogodišnje ugovore, pa čak i Pippen uz malo nagovaranja.

- Razljutilo me što sam otišao na vrhuncu. Zbog toga što sam vjerovao da bismo osvojili i sedmi naslov. Možda i ne bismo, ali nismo imali mogućnost pokušati, to je nešto što ne mogu prihvatiti - ističe Jordan.

Posljednji čin serije, ali i dinastije Bullsa je još jedna ideja iz čudnovate radionice Phila Jacksona. Nakon što su osvojili šesti naslov u osam godina, Jackson je svima rekao da napišu na komad papira što im je značila ova momčad.

- Svi su napisali nešto emotivno - ispričao je Steve Ker nastavivši:

- Ne biste vjerovali, ali Jordan je napisao poemu.

- Bila je to dubina emocija za koju nikada niste mislili da je ima - nadovezao se Jackson.

Pa iako se u seriji ne može saznati što je Michael napisao, Kerr se prisjetio tog momenta u jednom od intervjua prije snimanja serije.

- Otprilike je napisao: 'Sva ova sjećanja o kojima ste pričali, ona su naša i nitko drugi ih neće doživjeti onako kako smo ih mi doživjeli'. Nije to rekao na taj način, ali to je bila poanta metafore. Ovo je naše, to je sada prošlo i to će zauvijek živjeti u nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:27