SHOPPING PATROLA

Zbog snijega se ne odustaje od planina! Isplanirajte izlet, toplo se obucite i pripremite žabice

 Jag_cz
Našu Lanu Mindoljević ni teški zimski uvjeti ne mogu zadržati u kući, stoga smo je pitali kako planinariti sigurno

Ušli smo u doba godine kad samo najuporniji i dalje svakog vikenda osvajaju vrhove i kilometarske uspone. Blato i sklisko mokro lišće na sve strane, a oni koji imaju više sreće, umjesto po blatu, planinare po snijegu. No većina je, vidi se to na stazama, kapitulirala i čeka proljeće.

Ako i vi gledajući bajkovite snijegom prekrivene vrhove planina na društvenim mrežama sanjate o zimskom izletu s grudanjem i slaganjem snjegovića, nemojte oklijevati. Zimski planinarski izleti su prekrasni (podatak koji veseli: uspon na snijegu troši 35 posto više kalorija nego na suhom!), ali zahtijevaju pomnije planiranje i bolju opremu. Dani su kraći pa treba dobro proučiti dužinu staze i potrebno vrijeme za nju, ono je u snježnim uvjetima bitno dulje nego u suhim.

Što se opreme tiče, više nisu dovoljni trenirka, tenisice i bočica vode pa 'ajmo tumarati šumama. Da se razumijemo, takvu nepripremljenost ne podržavamo ni u idealnim vremenskim uvjetima, no na snježnom i skliskom terenu manjak opreme može biti posebno opasan. Topla nepromočiva odjeća, dobre vodonepropusne gojzerice, a za snježne uvjete svakako u ruksak ubacite i mini dereze, poznate i kao "žabice".

Prave dereze dio su visokogorske opreme, postoje automatske i poluautomatske, i one najkvalitetnije se kupuju prema gojzerici i na nju se montiraju. No, vama će za šetnju Sljemenom ili nekim lokalnim brdom biti dovoljna ova "mini" verzija koja će vam olakšati hodanje kroz snijeg i zaleđenu površinu te spriječiti potencijalno kobno klizanje.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

S obzirom na to da vam mogu doslovno spasiti glavu, mini dereze nisu skupe. Mala je to investicija u sigurnost na teškom terenu. Prilikom kupovine, obratite pozornost na broj i dužinu šiljaka, te na to koliko se jednostavno navlače. Za razliku od automatskih, skupljih, pravih dereza, ove se mogu montirati na gotovo svaku obuću.

BLACK FOX SPORT

Mini dereze Easy II

Cijena: 220 kn (na akciji)

Dolaze u veličinama od 33 do 48. Gumeni okvir je fleksibilan i prilagođava svakom obliku cipela.

Pričvršćuju se čičak trakom.

Materijal: Čelik, guma

Dužina šiljaka: 15 mm

Težina: 470 g

www.blackfoxsport.com

DECHATLON

Mini dereze Bobcat

Cijena: 389 kn

Imaju četiri bočna i dva stražnja šiljka. Odgovaraju svim tipovima obuće.

Materijal: čelik, poliuretan, poliester

Broj šiljaka: 6

Težina: 430 g

www.dechatlon.hr

image
Jl Urednici
IGLU SPORT

Dereze Ice Master

Cijena: 209,40 kn (na akciji)

Za lakše terene i uvjete, mogu se pričvrstiti na svaku cipelu. Imaju 12 čeličnih zuba povezanih čeličnim lancem. Čvrsto drže na zaleđenoj podlozi.

Broj šiljaka: 12

Težina: 440-495 g

Veličine: 35-47

www.iglusport.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:18