TUŽAN ODLAZAK

Zbogom, Melanija. U 26. godini od leukemije je preminula prva Romkinja na Splitskom sveučilištu

Melanija Mešić
 Joško Ponoš/CROPIX
Studirala je ekonomiju i bila jedna od 30-ak hrvatskih Roma koji ruše predrasude o neobrazovanoj nacionalnoj manjini

Jutros je u Zagrebu u 26. godini preminula Melanija Mešić, djevojka čija je priča o borbi s leukemijom obišla Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

Do posljednjeg se trenutka s osmijehom na licu i ogromnom količinom pozitivne energije borila s ovom zloćudnom bolešću, no, tijelo joj nažalost, nije uspjelo izdržati.

Novinari Slobodne Dalmacije su nekoliko puta radili intervju s Melanijom. Prvi put kad je kao jedina pripadnica romske nacionalnosti upisala Splitsko sveučilište što je bio prvi takav slučaj u Splitu. Studirala je ekonomiju i bila jedna od 30-ak hrvatskih Roma koji ruše predrasude o neobrazovanoj nacionalnoj manjini.

Njen djed Alija Mešić osnivač je romske udruge i dosta je vremena provodila s njim. Otuda i njena ljubav prema ekonomiji, računima i knjigovodstvu.

Samo godinu dana nakon što je došla studirati u Split kojeg je obožavala otkrila je da ima leukemiju. Tada joj je stariji brat transplantacijom krvotvornih matičnih stanica pružio novu priliku za život.

Ipak, leukemija se opet vratila, ali na Melaniji ni po čemu ne biste rekli da je primala jaku kemoterapiju zbog koje je ošišala dugu crnu kosu.

Unatoč bolesti polagala je ispite, učila korejski, plesala hip-hop, pripremala predstavu Arterarija i na društvenim mrežama otvoreno i bez zadrške govorila o svojem iskustvu borbe s leukemijom, pokazivala kako se šminkati...

Nadala se kako će na pragu svoje tridesete biti zdrava žena, iako se nije željela toliko opterećivati budućnošću.

- Ponekad me zaista strah, ali vjerujem svojim liječnicima, vidim da sam u najboljim rukama, tako da očekujem da ću i iz ove bitke izaći kao pobjednica. Često se znam sjetiti male djece pa kažem sama sebi: Ako mogu oni, mogu i ja! To su tako hrabri mali anđeli, rekla je novinarima Slobodne u posljednjem razgovoru. Bilo je to u rujnu prošle godine.

Draga Melanija, nismo dočekali naš četvrti razgovor, koji smo dogovarali. Zadnjeg dana kolovoza trebao ti je biti 26. rođendan. Svojim odlaskom ostavila si duboku prazninu u srcima svih koji su te voljeli i upoznali, piše Slobodna Dalmacija.

Počivaj u miru, hrabra lavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 10:37