FITNESS VODIČ

Željko Šestan je u 50. krenuo vježbati i nakon tri mjeseca se skroz promijenio

 Željko Grgić / CROPIX
 

Dan započinjem meditacijom i obavezno doručkom, nakon toga odlazim na posao koji se sastoji od jurnjave po gradu, rješavanje eskalacija, odlaska s jednog sastanka na drugi i nakon devetsatnog radnog dana odlazim u teretanu u kojoj prevedem najmanje sat vremena.

Navečer ručam i meditiram te se bavim sobom, sviram ili čitam - ovako započinje svoju ispovijest 50-godišnji Željko Šestan, direktor odjela korisničke podrške koji se intenzivnim treningom doveo u formu za kakvom mu zavide i oni mnogo mlađi od njega.

- Sve je krenulo prije godinu dana kad mi je odjeća postala pretijesna. Tada sam si rekao, bio je to svojevrsni izazov, izgledat ću dobro kao i 20-godišnjaci, pod svaku cijenu. Našao sam osobnog trenera, počeo s intenzivnim treninzima četiri puta tjedno, u potpunosti promijenio prehranu i životne navike, prestao sam gledati televiziju i više se baviti samim sobom.

Postao sam ovisan o vježbanju i danas vježbam najmanje sat vremena dnevno. Po zimi u teretani, a kad je ljepše vrijeme kajakarim po Jarunu, bicikliram ili trčim po nasipu. Mogu reći da od kad sam počeo vježbati, postao sam sretniji - govori mi Željko te dodaje da je pronalazak stana na Knežiji u kojem živi posljednjih pet godina bio uvjetovan blizinom Jaruna.

Nedostajalo mu energije

Iako nikad nije bio pretio jer je imao 85 kilograma na visinu od 176 centimetara, a danas ima 77 kilograma, ipak nije bio zadovoljan svojim životom. Stresan posao činio ga je nesretnim te nije imao energije obavljati ga najbolje što može. Problem je bio i u tome što se prije nikad nije bavio sportom.

Smatrao je kako je fizička aktivnost gubljenje vremena, a tek ga je stres primorao da krene s tjelovježbom. Zato mu je u početku bilo teško krenuti s vježbanjem, ali zadao si je cilj - četiri mjeseca će vježbati pod svaku cijenu i ako nakon toga neće vidjeti rezultata, odustat će. Prvi rezultati došli su nakon tri mjeseca i nakon toga više nije bilo povratka - zakačio se za vježbanje.

- Kad me pitaju zašto toliko vremena posvećujem vježbanju, onda im kažem ‘kad izađem iz teretane, mogu voziti 40 na sat u gradu po najvećoj gužvi, a da me to ne živcira’ - kroz smijeh govori Željko.

Željko Grgić / CROPIX

Osim toga, fizička aktivnost mu pomaže da uspješno savlada sve poslovne izazove, a pomogla mu je i u privatnom životu.

- Čim čovjek ljepše izgleda, otvaraju mu se vrata koja su do tada bila zatvorena. Lakše uspostavljam kontakt s ljudima, bolje kontroliram stres, a stvari koje su me prije dovodile do ludila, sad mi više uopće nemaju smisla. Svakako nije na odmet ni to što mi sada žene više prilaze, a dobivam komplimente i od muškaraca puno mlađih od mene. Naravno da mi to godi, navikne se čovjek na takve stvari - iskren je direktor.

Njegovi treninzi uključuju rad s osobnim trenerom Šime Tomaševićem, inače kondicijskim trenerom koji trenira profesionalne košarkaše. Svaki trening individualno je prilagođen njemu, a sastoji se od aerobnih treninga, odnosno rada na izdržljivosti, koji se kasnije prebace u intervale i jačanje trupa.

Zatim nastavlja s kružnim treningom, potom treningom jakosti (nabačaj, čučanj, trzaj...) te se naposljetku kombiniraju atletski i treninzi snage s puno skokova. Kružni treninzi su treninzi u kojima je naglasak na intenzitetu i visokom broju otkucaja srca. To su vježbe s ponavljanjima od 12 do 15 puta unutar serije s malim odmorom između serija, dok su treninzi snage na primjer dizanje 100 kila utega u manjim ponavljanima po šest puta.

Poziv trenera

- Mislim da je godinu dana dovoljno vremena da netko od zapuštenog tijela dođe do ovoga kako ja sad izgledam. Ali pod jednim uvjetom - dosljednost. To znači prioritizacija da svoju želju za uspjehom stavi ispred svih drugih ciljeva. Ja sam to uspio prebroditi tako da doma imam ploču prioriteta s motivacijskim riječima, a najvažnije od njih su mi ‘vježbanje’ i ‘napredak’. Kad god dođem kući ili negdje odlazim, pogledam u ploču, to mi je podsjetnik da ostanem na putu kojem jesam - govori Željko.

Osim toga, kaže da bi mu bez osobnog trenera trebalo puno dulje da dođe do sadašnje forme.

- Znao me zvati na telefon ako ne bih došao na trening i onda me motivirati da, umjesto da se doma izvalim na kauč, dođem odraditi trening. Znao mi je reći ‘ako si to mislio odraditi, odradi do kraja. Budi jak, budi dosljedan’. Ja bih sada dodao, nije uspjeh odraditi planirani trening, uspjeh je otići na njega i odraditi kvalitetni trening čak i kad ti se ne da - kaže Željko.

Željko Grgić / CROPIX

Pretili Hrvati

Iako Željko za sebe kaže da nije nikakav raritet, ako pogledamo stanje u Hrvatskoj, on iskače od prosjeka. Kad govorimo o pretilosti, Hrvatska je na visokom osmom mjestu po broju debelih ljudi među 28 članica Europske unije, prema zadnjim istraživanjima Eurostata. Oko 18 posto osoba u Hrvatskoj je pretilo, a 39 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Isto tako, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj 65 posto odraslih osoba vrlo rijetko ili nikada ne vježba, zbog čega tjelesna aktivnost postaje javnozdravstveni problem. A vježbanje, osim što je zdravo, poboljšava koordinaciju i razvija snagu, a osim toga produžuje pokretljivost što je iznimno važno za osobe koje već jesu ili tek koračaju u treću životnu dob.

Inače, za sebe kaže da nikad nije uzeo godišnji odmor dulji od dva tjedna, vrlo je organiziran, a kalendari i reminderi su mu opsesija, voli svirati klavir i gitaru, govori šest jezika, piše kratke priče i bavi se volonterskim radom.

Predavao je engleski i francuski jezik djeci u osnovnoj školi u Ugandi, a voli putovati te je do sada bio u Vijetnamu, Indiji, Tanzaniji, Ruandi, Tajlandu i Etiopiji, a želja mu je posjetiti Južnu Ameriku i provesti neko vrijeme s amazonskim šamanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:59