PREKID TRADICIJE?

Žive jaslice oduševile stanovnike Imotske krajine, ali u selu vlada strah: Jesu ovo bile zadnje?

Žive jaslice

 Ante Cizmic/Cropix
Glavni glumac ime je dobio u čast Jean-Michela Nicoliera, vukovarskog branitelja s predratnom francuskom adresom

Mnoštvo Proložana, njihovih susjeda i gostiju, piše Slobodna Dalmacija, okupilo se večeras na mostu preko Suvaje i njezinim obalama kako bi svjedočili 22. Živim jaslicama, jedinstvenom prikazanju Isusova rođenja i njegovih prvih dana života.

Riječ je o pučkoj predstavi koja se još od 2000. godine organizira u koritu rijeke u srcu Prološca Donjeg, pri čemu Isusa, Mariju i Josipa uvijek glumi jedna lokalna obitelj. Ove godine to je bila obitelj Grbavac, sa svojim malim sinom Jeanom Michelom, a idući dani i mjeseci pokazat će hoće li oni biti ujedno i posljednji u ulozi Svete obitelji, jer od samih početaka organizacije ovogodišnjeg prikazanja, pa i zadnjih dana, u javnosti kolaju neslužbene najave da bi se tradicija mogla i ugasiti.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Bit će stoga zanimljivo čuti što će o budućnosti Živih jaslica kazati Milan Maršić Kubala, jedan od začetnika i stalnih organizatora događaja, kao i njegovi suradnici.

Kako bilo, ovogodišnja smotra bila je zanimljiva i po samoj priči o glavnim glumcima, obitelji Grbavac, koju čine otac Proložanin, majka koja se zbog ljubavi u mjesto uz Suvaju doselila iz Rijeke, te njihov sinčić koji je nesvakidašnje ime dobio u čast Jeana-Michela Nicoliera, vukovarskog branitelja s predratnom francuskom adresom, koji je bio jedna od žrtava Ovčare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:26