MEČ KARIJERE

Životna šansa Alena Babića: Ako nokautira Poljaka, mogao bi se boriti za titulu prije Hrgovića

Babićev je profesionalni skor zasad savršen: 10 mečeva, 10 pobjeda nokautom. Na fotografiji detalj iz posljednjeg meča s Davidom Spilmontom u Manchesteru

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Bridgerweight je težinska kategorija između lakoteške (do 91 kg) i teške (iznad 101,6 kg), koju je WBC uveo prije dvije godine

Sa štitom ili na njemu. Pukovnik ili pokojnik. Lovac ili lovina. Tako bi se mogao opisati "mindset" hrvatskog boksača Alena Babića uoči subotnjeg meča karijere u kojem će se boriti protiv Poljaka Adama Balskog u londonskoj O2 Areni.

Eventualnom pobjedom otvara mu se životna prilika za napad na titulu svjetskog prvaka po WBC-u. Jedan korak dijeli ga od boksačkih visina - a dva od besmrtnosti.

Savageu će to biti prva borba u ovoj godini nakon što je u prosincu nokautirao Francuza Davida Spilmonta i nastavio niz nepobjedivosti (10-0). Iako se do sada većinom borio među teškašima, protiv Balskog će debitirati u bridgerweight kategoriji (do 101,6 kg), koja bi mu, s obzirom na njegove fizičke karakteristike, trebala najviše odgovarati.

Bridgerweight je težinska kategorija između lakoteške (do 91 kg) i teške (iznad 101,6 kg). WBC ju je uveo krajem 2020. godine i namijenio boksačima koji su teži od gornje granice lakoteške kategorije, a opet nedovoljno teški da se ravnopravno nose s najboljim teškašima današnjice koji imaju između 110 i 120 kg. Divizija je dobila ime po hrabrom američkom dječaku Bridgeru Walkeru koji je prije dvije godine spasio svoju mlađu sestru od napada podivljalog njemačkog ovčara, pri čemu je zaradio 90 šavova na glavi i licu.

Svoje zadovoljstvo promjenom kategorije Babić je izrazio u nedavnom razgovoru za YouTube kanal promotorske kuće Matchroom Boxing.

"Želim Rivasov pojas"

- Ovo je odličan meč, sviđaju mi se manji tipovi. Vidio si što sam napravio Chambersu, a on je poprilično dobar boksač iz lakoteške kategorije. Lakše je nokautirati manjeg tipa jer su ovi veći ponekad prečvrsti za moje kosti. Na njima lomim šake u svakoj borbi, rekao je promotoru Eddieju Hearnu.

Pobijedi li Balskog, 31-godišnji Rovinjanin osvojit će WBC-ov Silver pojas i dobiti status obaveznog izazivača za naslov koji drži Kolumbijac Óscar Rivas. U tom bi slučaju svjetsku titulu mogao napasti i prije Filipa Hrgovića.

Balski je 188 cm visoki boksač koji je od 17 mečeva u dosadašnjoj karijeri iz njih 16 izašao kao pobjednik, pri čemu je upisao devet nokauta. Boksao je s protivnicima šarolikog kvalitativnog ranga, a u svibnju prošle godine je jednoglasnom sudačkom odlukom izgubio borbu za interkontinentalni naslov lakoteške kategorije protiv sunarodnjaka Mateusza Masternaka.

- Ovaj tip će biti lakši za nokautirati. Ne želim da zvuči kao da ga ne poštujem, ali jednostavno to tako vidim. Nije me briga za Balskog, ne znam ni kako izgleda, komentirao je Babić svog protivnika dotaknuvši se i eventualnog meča za titulu.

- Želim Rivasov pojas. Ja sam sljedeći na redu, bio je samouvjeren.

image

Pobijedi li Balskog, Babić će uzeti WBC-ov Silver pojas i dobiti status obaveznog izazivača za naslov koji drži Óscar Rivas

DAZN

Rivas se, kao i Babić, prethodno borio u teškoj kategoriji, a zatim je u listopadu osvojio pojas bridgerweighta pobijedivši Kanađanina Ryana Rozickog jednoglasnom sudačkom odlukom. Tjelesnom građom i boksačkim stilom predstavlja svojevrsni idealni tip te divizije. U profesionalnoj karijeri ima 28 pobjeda (19 nokauta) i jedan poraz, koji mu u teškaškom okršaju nanio Dillian Whyte.

Kamp u Zagrebu

Ono što je također važno istaknuti jest suradnja ponajboljih hrvatskih boksača koje je Babić okupio u svom pripremnom kampu uoči meča s Balskim. Ovog puta nije išao u inozemne kampove, nego je trenirao i sparirao u matičnom BK-u Leonardo s Agronom Smakićijem, Petrom Milasom, Hrvojem Sepom, Markom Čalićem i Markom Milunom.

"Jako sam ponosan što se za najveći meč u karijeri spremam u svom klubu i najljepšoj državi na svijetu. Nijedan kamp nije imao takve boksače, ni blizu. Vjerujte mi da bi se mnogi kampovi boksačkih velikana mogli posramiti pred ovom ekipom. Ponosan sam na svoje ljude, najjači smo", objavio je Babić na Facebooku.

Usput je još malo zagolicao maštu hrvatske boksačke javnosti.

"Nakon ovakvih sparinga uzeti WBC Silver pojas Poljaku bit će šetnja u parku. A onda slijedi onaj pravi WBC pojas koji ćemo otimati Óscaru Rivasu. I to sve pod našim uvjetima i pod našom zastavom. Veliki smo", dodao je i implicitno najavio kako bi se borba za naslov mogla održati u Hrvatskoj.

Hearn je prethodno govorio kako nikad nije radio priredbu u Hrvatskoj, ali da mu to zvuči kao dobra ideja. Babić i Rivas u meču za pojas svjetskog prvaka u Lijepoj Našoj? Iako su šanse skromne, bio bi to spektakl dostojan velikih arena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:45