STABLO U KUGLI

Znate li da sami možete doma uzgojiti stablo i pomoći u pošumljavanju Hrvatske?

 Martina_cvek_photography
O2 je projekt razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma kroz socijalno pogonjenu sadnju stabala/šuma

Svijet se mijenja, no nažalost ne uvijek u najboljem smjeru. Najbolji je dokaz za to ekološka strana, koju je čovjek doveo do samoga ruba. Porast stakleničkih plinova počeo je - napokon - sve više obuzimati svijest ljudi, a pogotovo onih koji razmišljaju outside the box.

Doduše, u ovom je slučaju situacija malo drugačija...

Nakon projekta Freewa, odnosno Free Water Projecta kojem je glavna misija promicanje korištenja i zaštite dostupnosti pitke vode kroz ekoproizvode i usluge te stvaranja boce od ekoloških materijala, Goran Ladišić je zajedno s dr. sc. Dušanom Jelićem te Martinom Šimunković došao do nove genijalne ekoideje.

image
Bruno Konjevic/CROPIX

O2 je projekt razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma kroz socijalno pogonjenu sadnju stabala/šuma kroz proizvode Koogle Earth i Forest In The Box s inovativnom formulom koja omogućava korisniku da sam uzgoji stablo te Seed Bombs, biorazgradive kuglice sa sjemenkom drveta. Sve sjeme ima deklaraciju porijekla (certifikat), a u ponudi su samo autohtone i neinvazivne vrste. Cilj projekta jest poticanje društveno odgovornog ponašanja.

Troje entuzijasta i ljubitelja prirode i ekologije, stručnjaka za različita područja, imali su za cilj izradu prirodnih i ekoloških rješenja za uzgoj mladice drveta i pošumljavanje s krajnjim ciljem smanjenja CO2.

Prva dva proizvoda su Koogle Earth i Forest In The Box s inovativnom formulom koja omogućava korisniku da sam uzgoji stablo. Zajednička karakteristika oba proizvoda je da se nakon što stablo poraste do veličine pogodne za presađivanje ono presađuje u prirodu.

- Trenutačno razvijamo web aplikaciju radnog imena Tree for Life koja koja će korisniku pružati informaciju o lokacijama pogodnima za sadnju stabla, informacije o tome gdje se nalazi najbliže područje za sadnju, koje se vrste preporučuje saditi na tim područjima, u koje vrijeme, način sadnje, sve to će se moći pratiti i takve aktivnosti i objavljivati na društvenim mrežama - poručuje Goran Ladišić, jedan od stupova projekta.

image
Martina_cvek_photography

Koogle Earth je, pak, ručno puhana staklena kugla koja ima ulogu staklenika kao idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta. Ručno obrađen stalak za Koogle Earth oblikuje od opožarenog drveta te je time projekt O2 uključen i u čišćenje područja nakon požara, kako bi se iskoristili ostaci izgorenog drveta.

Forest In The Box čini drvena kutija s pripremljenim materijalom za uzgoj više sadnica stabala u posudicama od recikliranog papira. Izrađena je od 100% biorazgradivih materijala i edukativnog je karaktera, namijenjena je obiteljima s djecom, vrtićima i školama kao dio kurikuluma o klijanju bilja.

Seed Bombs su samoklijajući paketići sjemena drveta koji se automatizirano izbacuju iz zraka pomoću drona, kako bi se što efikasnije provelo pošumljavanje teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja. Sjeme koje se koristi u samoklijajućim paketićima načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i prirodnog supstrata isključivo je od autohtonih vrsta drveća, specifičnih za područje koje se pošumljava.

- Cilj projekta O2 je poticanje osobne ekološke aktivnosti koja donosi zadovoljstvo, osjećaj korisnosti, pripadnosti i motivacija kojom pojedinac potiče okolinu na isto. Proizvodi iz projekta O2 su lako dostupni na tržištu, lokalno proizvedeni, cjenovno prihvatljivi, dizajnerski osmišljeni i estetski oblikovani te društveno i ekološki korisni - zaključuje ekotrojac predstavljajući svoj inovativni proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:53