DOBILA MILIJUNE

Zvijezda tužila liječnika svoje majke: ‘Nisam se trebala ni roditi, a on joj je rekao da se puno seksa‘

Evie Toombes (desno)

 -/Wenn/Profimedia
Odvjetnik dr. Mitchella sugerirao je da je gospođa Toombes možda već bila trudna kad je otišla na konzultacije o začeću

Evie Toombes, 20-godišnja zvijezda preponskog jahanja, koja je tužila liječnika opće prakse svoje majke, u četvrtak je u presudi Visokoga suda u Londonu dobila pravo na milijunsku odštetu. Prošloga mjeseca tužila je dr. Philipa Mitchella zbog propusta da njezinu majku Caroline Toombes (50) prije trudnoće savjetuje da uzima vitalne suplemente.

- Nikad se nisam trebala niti roditi. Da je dotični liječnik rekao mojoj majci da mora uzimati suplemente folne kiseline kako bi kod svoje bebe smanjila rizik od spine bifide (riječ je o poremećenom zatvaranju kralježničnog kanala), ona bi odgodila trudnoću - tvrdila je Evie, koja zbog spomenute bolesti ponekad i 24 sata na dan mora biti spojena na cijevi.

Sutkinja je podržala njezin slučaj i dodijelila joj pravo na veliku odštetu, piše Daily Mail. Iznos koji bi Evie trebala dobiti dovoljno je visok za pokrivanje troškova njezine opsežne doživotne skrbi.

- Da je majka dobila ispravne i preporučene savjete, odgodila bi pokušaj začeća. U tim okolnostima, trudnoća bi nastupila kasnije i rezultirala bi normalnim, zdravim djetetom - rekla je sutkinja.

Gospođa Caroline Toombes, koja je svoje roditelje izgubila kao vrlo mlada djevojka, na sudu je svjedočila kako je donijela "vrlo dragocjenu odluku o osnivanju obitelji" nakon što joj je to savjetovao njezin liječnik opće prakse.

image

Evie Toombes s bratom Roccom kod princa Harryja i Meghan Markle

Victoria Jones/POOL/AFP

- U veljači 2001. otišla sam vidjeti dr. Mitchella u ordinaciju kako bih s njim razgovarala o svojim planovima vezanima za trudnoću. Do tad sam se suzdržavala od spolnih odnosa, a onda mi je doktor rekao da idem kući i puno se seksam. Osim toga, uvjeravao me kako ne moram uzimati folnu kiselinu ako sam prethodno imala dobru prehranu - rekla je Eviena majka.

Nakon rođenja u studenome 2001., Eviei je dijagnosticiran oblik defekta neuralne cijevi kralježnice koji dovodi do trajnoga invaliditeta. Njezina pokretljivost zbog toga je vrlo ograničena, ima ozbiljnih problema s crijevima i mokraćnim mjehurom, a s godinama će sve više ovisiti o invalidskim kolicima.

Odvjetnik dr. Mitchella zanijekao je liječnikovu odgovornost, sugerirajući da je gospođa Toombes možda već bila trudna kad je otišla na konzultacije o začeću.

- Dao joj je razumne savjete o poželjnosti uzimanja dodataka folne kiseline. Svim budućim roditeljima govorio je kako treba uzimati 400 mikrograma i to tijekom prvoga tromjesečja. Eventualno bi rekao da su za majku, koja je prije toga imala dobru prehranu i zadovoljavajuću razinu folne kiseline, dodaci manje važni, ali nikad nije tvrdio kako su isti nepotrebni - izjavio je odvjetnik na sudu.

- U ovim okolnostima, smatram da gospođa Toombes nije bila trudna u vrijeme konzultacija s dr. Mitchellom - rekla je sutkinja koja je na kraju presudila u korist 20-godišnje Evie. Sud tek treba odlučiti o punom iznosu njezine odštete, osim ako se stranke ne dogovore izvan suda.

Zahvaljujući ovoj revolucionarnoj presudi, zdravstveni djelatnik sad se može smatrati odgovornim za nemarne savjete prije začeća koji rezultiraju rođenjem djeteta s teškim zdravstvenim stanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:04