ŽIVOT NA POVODCU

ZLATNI SAVJETI Kako hraniti i šišati psa u vrijeme pandemije: 'Šape perite nakon šetnje, u prehranu uvedite kolostrum, a poligon složite u stanu'

 
 Paun Paunović / CROPIX

Ograničeno kretanje i prestanak druženja s drugim psima i vlasnicima najveći su izazovi s kojima se susreću vlasnici pasa u vrijeme korona krize.

Preporuka je da vlasnici ljubimce šeću tri puta dnevno po pola sata, po mogućnosti negdje gdje nema drugih ljudi i pasa. Tijekom šetnje uvijek nadzirite svog psa i vodite ga na povodcu. Ne dopuštajte mu da tijekom šetnje konzumira hranu, vodu ili uzima u usta strane predmete, kao ni da dolazi u kontakt s divljim životinjama.

U slučaju samoizolacije vlasnici moraju zbrinuti ljubimce u odgovarajućim ustanovama (hoteli, tete čuvalice) ili unutar obitelji kod osoba koje im mogu osigurati svakodnevne potrebe za šetnjom, hranom i vodom, što je također novi problem s kojima se susrećemo. Veterinarka, dr. vet. med. Petra Tomljenović dala nam je odgovore na najčešća pitanja koja muče vlasnike pasa posljednjih tjedana.

Nino Đula

Krzno je porozno i apsorbira patogene, teško je zaraziti se dodirom

- Psi u organizmu mogu imati viruse, no koronavirus im, pokazala su istraživanja, ne narušava zdravlje.

- U Hong Kongu su dva psa koja su živjela sa zaraženim vlasnicima bila pozitivna na koronavirus, no virus su oni dobili od ljudi, a ne obrnuto. Psi nisu pokazivali znakove bolesti.

- Brojni su kućni ljubimci testirani na koronavirus, no rijetki su na njega pozitivni čak i kada žive sa zaraženim vlasnicima. Znanstvenici su zaključili da se psi i mačke vrlo teško zaraze, a čak i za slučajeve kada su pozitivni nema dokaza da virus šire dalje.

- Nema opasnosti od zaraze ako, na primjer, mazite neku životinju. Njihovo je krzno porozno i apsorbira patogene, zbog čega se vrlo teško zaraziti dodirom takvih površina.

- Nakon dodirivanja životinja ipak treba prati ruke, kao i u uobičajenim okolnostima.

- Standardna higijena dovoljna je i kada je riječ o šetnjama sa životinjama. Nakon povratka iz šetnje ne morate kupati ljubimce, dovoljno im je prebrisati šape i krzno.

Jedanaest slučajeva kad ljubimca treba voditi veterinaru

- povraća i ima proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost

- kod bilo kakve traume

- kod poteškoća s disanjem

- naprezanja prilikom mokrenja

- sumnje na otrovanje

- proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja)

- problemi tijekom porođaja

- epileptični napadaji

- kolaps ili gubitak svijesti

- hitna oftalmološka stanja

- jake alergijske reakcije

U slučaju da ste zabrinuti za zdravstveno stanje vašeg psa, uvijek možete nazvati dežurnu ambulantu za savjet. Preporuka je da veterinar odluči je li psa potrebno dovesti na pregled ili vam može dati savjet kako da sami riješite problem ako postoji.

Učite ga trikovima i puno mazite

Psi i mačke trenutačno uživaju u tome što provode više vremena sa svojim vlasnicima, kojima se preporučuje da budu kreativni i nađu način kako da se igraju unutar kuće sa svojim ljubimcima te tako nadoknade pažnju koja im je uskraćena zbog ograničenog kretanja. Osmislite novu igru, češkajte i mazite svoga psa, učite ga novim trikovima.

Woman groomer combs Young purebred Cocker Spaniel for a hairstyle in the room.
Getty Images/iStockphoto

Vlasnici koji imaju dvorišta u prednosti su od onih koji sa psom žive u stanu. Ovisno o veličini stana i samog psa, s manjim ili mini pasminama se može do određene mjere igrati unutar samog stana kako bi se pas kretao ili čak potrčao. Ako je moguće, maksimalno uključite djecu u igru; djecu možete intenzivno podučiti odgovornom vlasništvu, kao i zanimljivostima o psima. Ako imate vanjski prostor, u dvorištu napravite “poligon”, razveselit ćete i djecu i ljubimce.

Koristite škare s tupim krajem, dok fenirate dajte mu kolačić

Splićanka Tina Romić Žutelija bavi se uzgojem pomeranaca, a svoje pse, kojih ima desetak, sama kupa i šiša. Dala nam je korisne savjete kako da uredite svog ljubimca. Kaže nam da je najbitnije psa okupati i iščetkati te koristiti kvalitetnu kozmetiku od koje se lakše raščešljava dlaka. “Za kupanje je bitno pripremiti sve unaprijed.

SPECIJAL JUTARNJI LIST
 Split, 170220.
Tina Romic Zutelija ponosna je vlasnica gotovo desetak pasa raznih pasmina gdje ipak prevladavaju pomeranci te o kojima dnevno sama skrbi.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX
Tina Romić Žutelija

Ako koristite koncentrat, izmutite ga unaprijed, možda i malo više. Bitno je da usred kupanja ne morate raditi ništa što bi vam svratilo pozornost od psa”, govori Tina i dodaje da joj se korisnim pokazalo stavljanje ogrlice i uzice na psa jer se onda lakše smiri.

Ako imate djecu, neka ona za vrijeme kupanja ili šišanja budu u drugoj sobi jer će psi u njihovu društvu lakše postati nemirni.

“Sve treba raditi kroz maženje, možda mu dati i neki zalogajčić koji voli. Psa treba držati čvrsto, ali nježno”, kaže nam Tina.

Nakon kupanja psa omota u ručnik i posebno pažljivo ga obriše oko ušiju te ga osuši fenom. Ako mislite da pas treba i šišanje, svakako to radite nakon kupanja jer prljava dlaka čupa i boli kod četkanja.

Koristite škare s tupim krajem koje psa ne mogu ozlijediti. Dugu dlaku režite malo po malo, bitno je da bude uredno i da ne napravite štetu. Za rezanje noktiju Tina svakako preporučuje da koristite škarice iz pet shopa i da ih skraćujete pomalo da ne dođete do živca.

Ako pas zacvili, znači da ste previše odrezali i svakako mu stavite malo antiseptičkog pudera. “Ako nemate pravilne škarice najbolje je koristiti rašpicu za umjetne nokte jer nije invazivna ni agresivna. Uzet će vam vremena, ali sad barem imamo vremena”, kaže nam Tina.

Optimalnu težinu računajte aplikacijom, žicanje hrane strogo zabranjeno

U slučaju da se pas kreće manje nego inače tj. navikao je na aktivniji život, treba pratiti na tjednoj bazi je li se pas udebljao ili nije. U slučaju da primijetite da se pas udebljao, treba mu dnevne količine hrane smanjiti za 10 do 15 posto i pratiti dobiva li pas i dalje na težini.

Dnevne količine hrane treba postupno smanjivati (svaki tjedan 10 do 15%) sve dok se pas ne prestane debljati i dok ponovno ne postigne svoju idealnu tjelesnu težinu. Dostupno je nekoliko aplikacija kojima možete pratiti promjene u težini psa i planirati obroke, i za android i iOS pametne telefone.

Većinu obroka sad svi ukućani jedu zajedno pa psi još više žicaju hranu. Svakako je važno spriječiti hranjenje sa stola s ljudskom hranom kako ne biste uzrokovali probavne tegobe ili potaknuli neke nove. Iznimno je važno da im od samog početka omogućimo pravilnu prehranu prilagođenu njihovoj veličini, starosti i posebnim potrebama.

Zadar, 100420
Park Vruljica je omiljeno okupljaliste Zadrana i njihovih kucnih ljubimaca pa tako i u doba pandemije, doduse u nesto ogranicenim okolnostima.
Na fotografiji: mjesanka pit bulla i americkog staforda uziva u igri sa svojim gazdom.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

U situacijama kao što je ova, važno je raditi na imunitetu. Također, boravak u zatvorenom kao i stresnu situaciju možemo olakšati i kroz Fortiflora probiotike koji će svakako pomoći uravnotežiti probavu, a time i cjelokupni imunitet.

Ovo je period kada su se mnogi odlučili na novog člana obitelji pa je iznimno bitno naglasiti i važnost stvaranja što jačeg imunološkog sustava kod štenaca. Jedan od najvažnijih načina stvaranja čvrstog imunološkog sustava je kroz hranu, što potvrđuju i naša brojna istraživanja na temelju kojih je stvorena PRO PLAN Puppy OPTISTART formula koja dokazano povećava imunološki odgovor za do 50%.

Pro Plan Puppy OPTISTART osmislili su veterinari i nutricionisti pa on u sebi, uz sve znanstveno dokazano dobre sastojke koji osnažuju zube, kosti i mišiće štenaca, sadrži i moćan sastojak imuniteta, kolostrum. Kolostrum je prvo majčino mlijeko koje mladuncima stvara imunitet, jača njihovu prirodnu obranu, čini ih otpornijima i omogućuje im optimalan rast i razvoj.

Detaljno operite noge, ručnik perite svaki dan

Psima nakon šetnje operite šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke. Ručnik svaki dan operite u perilici za rublje.

Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezinficijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu veterinari često svjedoče ovih dana.

OSNOVNA PRAVILA

1. šetnja tri puta dnevno po 30 minuta

2. dok je vani - ne jede, ne pije, nema kontakta s divljim životinjama

3. uvijek je na povodcu

4. šape perite vodom i sapunom

5. napravite mu poligon u stanu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30