LANSIRANJE LETJELICE

'AKO BUDE VEDRO, MOĆI ĆEMO IH VIDJETI I IZNAD HRVATSKE' Večeras drugi NASA-in pokušaj lansiranja dvojice astronauta u svemir

Astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken
 AFP

Doug Hurley i Bob Behnken su doista najbolje od nas, rekao je šef NASA-e Jim Bridenstine o dvojici astronauta koji bi večeras u 21:22 prema našem vremenu trebali poletjeti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u svemirskom brodu Crew Dragon kalifornijske kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska.

- Ako bude vedro nebo moći ćemo ga vidjeti jer će proći iznad Hrvatske, 24 minute poslije polijetanja. U 21:45 pojavit će se iznad zapadnog obzora i u 21:47 h proći blizu zenita (za Zagreb 5 stupnjeva južno od zenita). Bit će to visoki prolaz za cijelu Hrvatsku. Meteo prognoze za Floridu pokazuju da ima 60 posto šanse za lansiranje. Rezervni termin za lansiranje je u nedjelju u 21:00:07 - napisao je na Facebooku Ante Radonić, poznati popularizator astronomije i svemirskih letova.

Večerašnje lansiranje letjelice Crew Dragon pomoću rakete Falcon 9 iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu predstavlja drugi pokušaj. Podsjetimo, Crew Dragon je trebao biti lansiran u srijedu, ali je let odgođen zbog nepovoljnih vremenskih prilika svega 16 minuta prije lansiranja.

- Uložili smo velike napore, ali razumijemo situaciju - rekao je Doug Hurley (53), iskusni NASA-in astronaut koji je i zapovjednik leta odgovoran za lansiranje i slijetanje.

Rođen je u Endicottu u državi New York, a diplomirao je građevinu na Sveučilištu Tulane. Prije nego se 2000. godine pridružio NASA-i bio je borbeni pilot američke ratne mornarice. Iza njega je 680 sati boravka u svemiru tijekom misija space shuttlea Endeavour (2009.) i Atlantis (2011.). Let Atlantisa na ISS u ljeto 2011. godine bila je posljednja misija u sklopu programa space shuttle. Hurley je oženjen bivšom astronautkinjom Karen Nyberg, a imaju jednog sina.

Analitičari ističu kako Bob Behnken (49) ima mnogo sličnosti s Dougom Hurleyjem. I on je iskusan pilot i astronaut koji se NASA-i pridružio, također, 2000. godine. Sudjelovao je u dvije misije space shuttlea 2008. i 2010. godine, a iza njega je i 37 sati svemirske šetnje.

I on je oženjen bivšom astronautkinjom, Megan McArthur s kojom ima sina. Diplomirao je strojarstvo i matematiku na Sveučilištu Washington u New Yorku, a doktorirao na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech). U NASA-i je poznat i pod nadimkom Dr. Bob.

- Osim sto je astronaut, Bob Behnken je izvrstan znanstvenik. Predavao sam mu na Caltechu, a kasnije je radio na projektu na kojem sam ja bio uključen kao profesor. Zajedno smo radili od 1995. do 1997. na problemu nestabilnosti u kompresivnim sustavima za mlazne motore. Takva nestabilnost je uzrokovala na primjer poznato slijetanje aviona u Hudson River u New Yorku o kojem je Tom Hanks poslije napravio film. Predmet razmatranja je bio mogućnost aktivne kontrole takvih nestabilnosti za koje smo razvili teoriju i algoritme koje je onda tim suradnika na MIT-u testirao na modelu mlaznog motora u njihovom laboratoriju - ispričao nam je hrvatski znanstvenik dr. Igor Mezić, profesor na Sveučilištu Kalifornija u Santa Barbari.

Bude li večerašnje lansiranje uspješno, bit će to prvi let prvi let astronauta na ISS u američkom svemirskom brodu u posljednjih devet godina. Podsjetimo, od 2011. godine, kada je umirovljen space shuttle, prijevoz astronauta na ISS odvijao se isključivo ruskim svemirskim brodom Sojuz s kozmodroma u Kazahstanu.

Nadalje, ovo je prvi let astronauta na ISS letjelicom koja je vlasništvo privatne kompanije. Letjelica Crew Dragon modificirana je verzija kapsule Dragon kojom Muskova kompanija SpaceX u već godinama prevozi teret na ISS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:45