CRVENI PLANET

AKO ŽELIMO OTIĆI NA MARS, MORAMO PRVO OVO UČINITI Popis uvjeta koji moraju biti ispunjeni da bismo sletili na Crveni planet je dugačak

 iStock
Odlazak na Mars bit će na kraju stvar odlučnosti. Zbog te je odlučnosti misija odlaska na Mjesec bila uspješna, a misija odlaska na Mars će shodno tome, zbog nedostatka takve odlučnosti, sada ostaje samo na obećanjima i željama.

Povratak astronauta Scotta Kellyja nakon rekordne godine dana provedene u Svemiru obilježilo je oduševljenje zbog velike količine podataka koji su prikupljeni tijekom njegovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi Time.

NASA, a i sam Kelly, međutim, ne bi smjeli previše i predugo slaviti budući da planirani i najavljivani put na Mars nije ni blizu realizaciji. Predsjednik George Bush najavio da će čovječanstvo zakoračiti na Mars 2019. godine, dok je predsjednik George W. Bush obećao povratak na Mjesec do 2015. godine te da će se putovanje na Mars organizirati poslije toga. Predsjednik Barack Obama želi da tijekom 2030-ih godina sletimo na Mars.

Sva tri predsjednika jasna su u samo jednoj stvari - ići ćemo na Mars, ali ne u mojem mandatu.

Fotogalerija: Polijetanje rakete Proton M koja nosi letjelicu ExoMars 2016. (Reuters)

Lako je pretjerati kada se govori o predanosti i institucionalnoj želji koje su bile potrebna tijekom 1960-ih godina kako bi čovjek sletio na Mjesec, no taj je rekord jedan od onih koji svakom bližom inspekcijom izgleda sve značajniji. Napravili su raketu (Saturn V) i letjelicu (Apollo), a na cijeli je projekt utrošeno 24 milijarde dolara (156 milijardi u današnjim dolarima).

U znanosti i inženjerstvu nema prostora za interpretacije. Ili ćemo otići na Mars ili nećemo, stoga ako želimo otići na Mars, potrebno je ispuniti određene uvjete i napraviti određene predradnje.

Dosta je s lošim idejama

Obamina je administracija tijekom svoja dva mandata puno i dobro govorila o Marsu, međutim NASA-i su naredili da se usredotoči na Misiju preusmjeravanja asteroida (ARM), projekt koji prema Jeffreyju Klugeru uopće 'nema smisla'. Slijetanje na asteroid trebalo bi pritom poslužiti kao proba prije puta na Mars premda su te dvije destinacije jako različite. ARM bi trebao biti spreman do 2025., no Kluger tvrdi da će zbog krivog usmjerenja taj projekt biti bačen u koš za smeće.

Izgradite strojeve

Ako želite vidjeti najbolju raketu koja ne postoji i, ako se nastavi ovim tempom, nikada neće posjetite NASA-in Sustav za svemirska lansiranja (SLS). SLS bi trebao biti Saturn V 21. stoljeća, a ako su umjetnička vizija rakete i računalne animacije ikakva indikacija, bit će te odlična raketa, međutim ne možete letjeti na crtežu.

SLS se na jedan ili drugi način razvija još od 2004. godine, a lansiranje s posadom odgođeno je do 2023. godine. U sličnoj je situaciji i letjelica Orion, Apollo 21. stoljeća. Saturn V je od tlocrta do Mjeseca stigao u osam godina, međutim Saturn i Apollo nemaju probleme koji imaju SLS i Orion, a to je financiranje.

Uložite novce

Poput znanosti i inženjerstva, i ekonomija je binarne prirode, a činjenica je da je kod izgradnje svemirske letjelice ne može proći jeftino. NASA-i je u fiskalnoj 2016. godini dodijeljeno 19,3 milijarde dolara i premda se radi o povišici u odnosu na prethodnu godinu, to nije toliko puno novaca koliko se čini.

Najviše je novca NASA dobila 1967. godine kada joj je dodijeljeno 5,9 milijardi dolara (41,8 milijardi u današnjem novcu). Tada je taj iznos predstavljao 4,41 posto proračuna dok je današnji budžet NASA-e svega 0,52 posto. To ne znači međutim da se SLS i Orion neće izgraditi, to znači da će se graditi malo po malo. U prijevodu, možda vi nećete biti živi kada čovjek sleti na Mars, ali vaši će praunuci to svakako doživjeti.

Držite se plana

Kada se radilo o Mjesecu, politika 1960-ih bila je ujedinjena. Predsjednik Eisenhower koji je stvorio NASA-u te predsjednici Kennedy, Johnson i Nixon koji su vodili SAD tijekom njezinog rasta bili su svjesni njezine važnosti, a osam je saziva Kongresa također surađivalo na provedbi 15 godišnjeg programa slijetanja na Mjesec.

'Mislite li da bi današnji, odnosno moderni sazivi Kongresa mogli biti tako pouzdani?', pita se Kluger. 'Upravo je u tome dio problema.'

Više Scottova Kellyja

Ovaj dio plana NASA drži pod kontrolom. Trenutni planovi predviđaju da će Međunarodna svemirska stanica biti u funkciji do 2025. godine, a 16 međunarodnih partnera podržava projekt. To nije projekt iz kojeg se Washington može samo tako povući, a prema svemu sudeći niti ne želi.

NASA planira to vrijeme iskoristiti za ekstenzivno testiranje reagiranja čovjeka na boravak u Svemiru. Ispitivat će ne samo kako reagiraju muškarci srednjih godina, već i oni stariji, ali i žene.

Europa i Rusija istražuju izvor metana na Marsu

U ponedjeljak će u sklopu europsko-ruske zajedničke misije istraživanja Marsa raketa biti lansirana s ciljem stavljanja satelita u Marsovu orbitu kako bi se otkrio izvor metana u atmosferi Crvenog planeta, prenosi BBC. ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) bit će lansiran iz bajkonurskog Kozmodroma u 10:31 po Srednje europskom vremenu. Ako misija bude uspješna Europa i Rusija planiraju na Mars do 2020. poslati vozilo koje bi trebalo bušenjem površine planeta prikupiti dodatne podatke o Marsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:15