KUKALI NA TWITTERU

Aktivisti se zalijepili za pod u Porscheovu salonu, ali reakcija zaposlenika ih je šokirala: ‘Nisu nam ni zdjelu dali...‘

Klimatski prosvjed u Porscheovom paviljonu u Wolfsburgu

 /Peterkalmus/twitter
Zaposlenici su jednostavno otišli kući, za sobom zaključali vrata i isključili grijanje, što je prosvjednike jako razljutilo

Ušli su u salon, namazali se ljepilom pa sjeli na pod između izloženih automobila. Tako je nekako počeo veliki prosvjed devetorice aktivista koji su se predstavili kao znanstvenici nakon što su se zalijepili za pod Autostadta, muzeja i showrooma kod Volkswagenove tvornice u Wolfsburgu.

Reakcija zaposlenika ih je međutim iznenadila. Oni su im jednostavno ugasili svjetla, isključili grijanje i nakon radnog dana otišli-kući. To je izazvalo pravu dramu jer su prosvjednici ubrzo počeli kukati da ih bole ruke, da nemaju kako otići na toalet niti smiju naručiti hranu.

Na Twitteru su javili kako im zaposlenici nisu dali "zdjelu za mokrenje", a da im je noć, nakon što su ostavljeni u salonu, bila hladna i mračna.

Njemački proizvođač je naime lukavo odlučio da im dozvoli pravo na prosvjed, ali im pritom zaposlenici nisu pomagali niti brinuli za njih već su ih u salonu i to u Porscheovom paviljonu, ostavili zaključane. Njih je to očito pogodilo pa su osoblje optužili za zanemarivanje njihovih osnovnih potreba prilikom prosvjeda.

-Odbili su naš zahtjev da nam pruže zdjelu za mokrenje i obavljanje nužde na pristojan način dok smo zalijepljeni za pod, a i isključili su nam grijanje., jedan od prosvjednika, Gianluca Grimalda napisao je na Twitteru.

Objašnjava da neki od prosvjednika također štrajkaju glađu dok se ne ispune njihovi zahtjevi za dekarbonizacijom njemačkog transport sektora, odnosno zahtijevaju smanjenje emisija CO2 u atmosferu

-Ne možemo naručiti svoju hranu, nego moramo koristi onu koju nam daje Volkswagen. Svijetla ugašena. Nasumične nenajavljene provjere zaštitara sa svjetlećim bakljama, izvještavao je prosvjednik.

Aktivisti su članovi grupe "Scientist Rebel", koja se promovira kao skup znanstvenika "koji su spremni reći istinu o klimatskoj promjeni i djelovati na nju".

Također pozivaju Volkswagen, jednog od najvećih proizvođača automobila u zemlji, da pojača borbu protiv zagađenja.

Fotografije demonstracije su objavljenje na internetu i prikazuju šest prosvjednika zalijepljenih za pod pored tri Porschea. Prikazuju prosvjednike odjevene u laboratorijske kute kako sjede prekriženih nogu s rukama zalijepljenim za pod.

Još jedna fotografija podijeljena nekoliko sati kasnije pokazala je grupu kako sjedi u mraku. Do ovog trenutka, naizgled su se odvojili od poda dok su sjedili u krugu sa svijetlima Porschea koja su svijetlila u pozadini.

Više aktivista pridružilo se prosvjedu nakon što je osoblje Volkswagena otišlo i ostalo vani pružajući moralnu podršku.

-Postoji stvarna veza između emisija CO2 i rastućih globalnih temperatura. Dekarbonizacija je važna, i mora se dogoditi što je prije moguće jer je cilj za neto nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine predaleko da bi imao značajan učinak., rekao je Grimalda.

Volkswagen je javno obećao da će pomoći napraviti korake prema zelenijoj budućnosti. Zbog toga je pojačana proizvodnja električnih automobila.

-U potrazi za ciljem stvaranja potpuno električne flote modela, Volkswagen ulaže u holistički pristup, rekli su u VW.

Tvrtka također pokušava smanjiti "neizbježne emisije" nastale tijekom faze proizvodnje, kao i pronaći načine za smanjenje tih emisija tijekom životnog vijeka automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:10