POJAČANA AKTIVNOST

Alarm na vulkanskom otoku u hrvatskom susjedstvu: ‘Znate li što se zadnji put dogodilo kad je nastala velika bijela mrlja?‘

otok Vulcano

 Marco Simoni/Robertharding/Profimedia/Marco Simoni/Robertharding/Profimedia
Dolazak turista pao je za trideset posto, a članica mjesnog odbora tvrdi: ‘Bijela voda je prekrasna i sumpor je dio nas‘

Lijepa pješčana plaža na talijanskom otoku Vulcano u Tirenskom moru može se pohvaliti ležaljkama, spasiocima i kafićem, kao i zapanjujućim prirodnim fenomenom. U plićaku mala mrlja vode kipti i, kao u jacuzziju, mjehuri izlaze na površinu. Riječ je o vulkanskom plinu koji se uzdiže 3 kilometara dalje od magmatskih komora.

Dugogodišnja turistička atrakcija, izlijevanje plina - uglavnom ugljikova dioksida - sad uznemiruje znanstvenike jer se od listopada povećalo četiri puta. Sad se u jednoj sekundi izlije deset litara plina, a sumpor povremeno vodu pretvara iz prozirne u mliječno bijelu tekućinu, piše britanski The Times.

Posljednji put je vulkanolog Franco Italiano vidio tako veliku mrlju bijelog mora 2002. godine kod Panaree, susjednog otoka, kad je iznenada navrlo milijardu litara vulkanskog plina u jednome danu i eksplozijom napravilo krater širok 18 i dubok 9 metara na morskom dnu.

- To bi uništilo brodove i ugušilo ljude da su bili blizu pa smo zabrinuti za Vulcano, čak i ako su razine trenutno niže - rekao je Italiano, voditelj talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) u Palermu.

Vulcano, dio Eolskog otočja sjeverno od Sicilije, ime je dobio po rimskom bogu vatre Vulkanu. Iako je aktivni krater tamo posljednji put erumpirao 1888., na susjednom vulkanskom otoku Stromboliju, s kojim je povezan istim komorama magme, lava često završi u moru. Uzbuna se proširila Vulcanom u studenome prošle godine kad je skok u količini ugljičnog dioksida koji izvire iz tla na obali primorao nadležne na noćne evakuacije luke. Bez mirisa i teži od zraka, ugljikov dioksid može stvoriti zagušljivi sloj na tlu i ubiti ljude na spavanju.

Allessandro Gattuso, još jedan stručnjak iz INGV-a, opisao je kako je ugljikov dioksid stvorio najviše problema u blizini kampa. Osušio je svu travu, ugušio mačku, a upaljači više nisu mogli raditi zbog nedostatka kisika.

Iznad luke, krater je bio zatvoren za turiste jer je izbacivao oblake kiselog plina i pare od kojih su suzile oči. Osam mjeseci kasnije, emisije plinova u luci uglavnom su smanjene s izuzetkom plaže, gdje se rasplamsava svađa između znanstvenika i lokalnih poduzeća.

image

otok Vulcano

Valery Hache/Afp/Profimedia/Valery Hache/Afp/Profimedia

Riccardo Gullo, novi gradonačelnik Liparija, grada kraj kojega je krater, dobio je simpatije stanovnika odlukom o otvaranju plaže i napomenuo da sad razmišlja i o otvaranju kratera za turiste.

- Bilo kakav strah da će se stvari pogoršati je neutemeljen; fenomeni poput bijele vode pojavljuju se s vremena na vrijeme - uvjeren je gradonačelnik.

Spasioca Cristiana Quadaru zbunile su plutače koje sprječavaju ljude da plivaju do žuboreće vode.

- Ljudi su krater koristili kao jacuzzi i nikad se nisu osjećali bolesno, ali sad moram zviždati kupačima da ih držim podalje - rekao je.

Osim što moraju izbjegavati krater, turisti više ne mogu ležati na pješčanoj plaži Vulcana. Naime, zbog opasnosti od skrivenih slojeva ugljikova dioksida moraju se sunčati na ležaljkama koje su na barem 30 centimetara iznad tla.

Iz mjesnog odbora otkrivaju kako je broj turista pao za 30 posto, a za to krive napise u medijima o skoroj erupciji.

- Vulkani su stvorili ove otoke i želimo pokazati da nema potrebe za strahom. Bijela voda je prekrasna i sumpor je dio nas - izjavila je Tiziana Aiello, članica odbora.

Usprkos tvrdnjama mjesnog odbora, stručnjak iz INGV-a Allesandro Gattuso tijekom šetnje do kratera ovoga tjedna naišao je na znak da se stvari nisu vratile u normalu. U blizini kratera na glavu je navukao plinsku masku i krenuo izmjeriti temperaturu šištećeg bijelog plina i pare.

- Prošloga rujna ovaj plin imao je 320 Celzijusa. Od studenoga je stabilan na oko 400 Celzijusa tako da se nešto promijenilo. Je li to upozorenje na podvodnu eksploziju? Jednostavno ne znamo. Sve što možemo reći je da su emisije porasle - zaključuje Gattuso u razgovoru za The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2022 09:36