IZNIMNA TOPLINA

ALARMANTNO 2013. je šesta najtoplija godina u svijetu od početka mjerenja

ZAGREB - Protekla 2013. šesta je najtoplija godina u svijetu od početka mjerenja prije 160 godina, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Organizacija je analizirala tri različite glavne evidencije površinskih temepratura u svijetu - one britanskog meteorološkog zavoda, Nacionalne uprave za oceane i atmosferu i američke NASA-e i utvrdila da je protekla godina bila 0,5 stupnja Celzija iznad prosjeka za razdoblje 1961. do 1990.

Najtoplija godina od početka mjerenja bila je 2010. a 13 od 14 najtoplijih godina upravo je bilo u 21. stoljeću. Neki dijelovi svijeta bili su iznimno topli u 2013. a u Australiji je to bila do sada najtoplija godina.

Glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud kaže: "Globalne temperature u 2013. u skladu su s dugoročnim trendom zatopljavanja. Brzina zatopljavanja nije ujednačena no trend je nedvojben. S obzirom na rekordne količine stakleničkih plinova u našoj atmosferi globalne temperature i dalje će rasti godinama."

"Naše djelovanje ili nedjelovanje na ograničavanju emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova utjecaj će na stanje našeg planeta i za našu djecu, unuke i praunuke."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:22