TREBA GA IZBJEGAVATI

ALKOHOL U TRUDNOĆI MOŽE DOVESTI DO MENTALNIH PROBLEMA Potvrdilo najnovije istraživanje

WASHINGTON - Izlaganje alkoholu u trudnoći kod djece dovodi do promjena na mozgu i poremećaja metabolizma koji su vidljivi raznim tehnikama snimanja, pokazalo je poljsko istraživanje predstavljeno na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog radiološkog udruženja.

Konzumiranje alkohola u trudnoći može dovesti do mentalnih i fizičkih problema kod djece, stanja poznatog kao fetalni alkoholni sindrom.

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti taj sindrom se pojavljuje kod 0,2 do 1,5 na tisuću novorođenčadi a državu zbrinjavanje takve djece košta četiri milijarde dolara godišnje.

Napredak u magnetskoj rezonanciji pruža jedinstveni pogled na učinak alkohola na središnji živčani sustav djece čije su majke pile alkohol u trudnoći.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 200 djece koja su bila izložena alkoholu tijekom trudnoće i 30 djece čije majke nisu pile alkohol.

Znanstvenici su utvrdili da je kod djece izložene alkoholu dio mozga - corpus callosum koji povezuje dvije polutke mozga bitno zaostao u razvoju u odnosu na djecu koja nisu bila izložena alkoholu.

"Te promjene snažno su povezane s psihološkim problemima kod djece", kazao je Andrzej Urbanik sa sveučilišta Jagiellonian u Krakovu.

Njegov tim utvrdio je i druge poremećaje na mozgu kao posljedice izloženosti alkoholu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:40