MEDICINSKO ČUDO

Amerikanac 'naslijedio' DNK od svog donora koštane srži

 iStock
Jedini dijelovi tijela u kojima nije došlo do promjene DNK su prsa i kosa, kaže profesor sa Stanforda Andrew Rezvani

DNK je ono što nas čini jedinstvenima, osim, naravno, u slučaju jednojajčanih blizanaca. No, što ako se naš DNK može promijeniti?

Na koji način i može li se kao takav prenijeti na potomke? Ova teorija zaintrigirala je američke forenzičare jer iako su šanse vrlo male, može, primjerice, nevin čovjek završiti u zatvoru.

Naime, američki mediji naveliko pišu o policajcu Chrisu Longu iz Nevade, koji je liječio leukemiju transplantacijom koštane srži. Nakon nekog vremena došlo se do otkrića da Amerikanac ima i DNK donora iz Njemačke.

Ta činjenica i nije tako neobična jer je njegova krv zamijenjena donorovom. No, ono što je iznenadilo znanstvenike četiri godine poslije jest da Chris Long, osim u krvi, DNK donora ima i u usnoj šupljini, dok je sperma pokazala isključivo donorov DNK.

Vazektomija

- Jedini dijelovi tijela u kojima nije došlo do promjene DNK su prsa i kosa, ali promjene koje osoba ima u svom DNK nakon takve transplantacije ne bi trebale utjecati na mozak i osobnost - rekao je profesor sa Stanforda Andrew Rezvani.

Naravno, postavilo se pitanje koji bi DNK naslijedilo Chrisovo dijete, no kako se podvrgnuo vazektomiji, to se neće saznati.

Dva seta DNK, odnosno himera javlja se kada osoba ostane s dva niza DNK, krvnih stanica i imunološkog sustava. To se može dogoditi nakon transplantacije koštane srži ili kada osoba apsorbira svog blizanca umrlog u maternici.

Pitali smo naše stručnjake o ovom slučaju.

Prof. dr. sc. Gordan Lauc tvrdi kako je riječ o lošoj interpretaciji podataka koji uopće nisu iznenađujući.

- Nakon transplantacije koštane srži imuni sustav primatelja više ne postoji, nego ga zamjenjuju stanice donora. Kako stanice imunog sustava dolaze u sve dijelove tijela, tako nije iznenađujuće što su one tamo pronađene - pojašnjava prof. Lauc. Navodi i kako činjenica da je u ejakulatu pronađen donorov DNK također nije iznenađenje jer se i tamo nalaze stanice imunog sustava.

- U ovom konkretnom slučaju Chris Long je prethodno proveo vazektomiju pa zbog toga u ejakulatu nije bilo spermija koji bi u normalnoj situaciji bili mnogo brojniji od stanica imunog sustava. Dakle, nije riječ ni o čemu neočekivanom ili neuobičajenom, a bilo kakve spekulacije o eventualnom nasljeđivanju te DNK su potpuno pogrešne jer genetički materijal oca na potomstvo prenose spermiji, a spermiji ne mogu nastati iz stanica koje su prenesene transplantacijom - smatra prof. Lauc.

Pojava

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, pak, kaže kako objašnjenje leži u vremenu trajanja krvnih stanica koje će u četiri mjeseca već biti zamijenjene novima iz koštane srži koja je donorova.

Iz uzorka s usne i obraza je pronađen DNK donora i Chris Longa, dok je u uzorku dlake s glave i prsišta bio samo DNK domaćina. U slini čak do 74 posto DNK dolazi iz bijelih krvnih stanica koje se proizvode u koštanoj srži koja je donorova, što je moguće objašnjenje ove pojave.

Biološki trag

- Posebno je zanimljivo što je četiri godine nakon transplantacije sjemena tekućina Chrisa Longa sadržavala isključivo donorov DNK. Mehanizmi na kojima počiva ovaj fenomen ostaju nejasni i imaju različita tumačenja - kaže prof. Primorac.

Pojašnjava i kako je forenzičarima zbog ovog slučaja iznimno važno razumjeti mogućnost otkrivanja počinitelja kaznenog djela kad je riječ o pronalasku biološkog traga himeričke osobe.

- Drugo pitanje na koje nećemo skoro dobiti odgovor, jer je Long napravio vazektomiju, jest hoće li se DNK, i to donorov DNK, u slučaju himeričkih osoba putem sperme prenijeti na potomke osobe koja je primila koštanu srž - zaključuje prof. Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:54