JEREMY F. WALTON

Amerikanac u Rijeci: Jedini je iz Hrvatske ove godine dobio projekt ERC-a težak 1,9 milijuna eura

Znanstvenik Jeremy F. Walton
 Privatni album
Rezultati projekta uključivat će dokumentarni film, izložbu fotografija i web stranicu, kao i razne znanstvene i popularne publikacije

Dr. Jeremy F. Walton sa Sveučilišta u Rijeci (UNIRI) jedini je znanstvenik iz Hrvatske koji je ove godine dobio prestižni projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Za pet godina istraživanja u sklopu projekta Revenant dr. Waltonu pripast će 1,93 milijuna eura. Rezultati projekta uključivat će dokumentarni film, izložbu fotografija i mrežnu stranicu, kao i razne znanstvene i popularne publikacije.

"Diljem srednje i istočne Europe, Balkana i Bliskog istoka prošli imperiji neodvojivi su od današnjeg političkog i kulturnog života. Revenant, novofinancirani ERC-ov Consolidator Grant, bit će prvi projekt koji će istražiti kolektivna sjećanja i nasljeđe Habsburškog, Osmanskog i romanovskog carstva. Pod mojim vodstvom, Revenant će imati sjedište na Filozofskom fakultetu u Rijeci", rekao nam je Walton.

Rođen je u SAD-u, a doktorirao je antropologiju na Sveučilištu u Chicagu. Kao poslijedoktorand u Centru za napredne studije jugoistočne Europe UNIRI 2015. pokreće suradnju s Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ranija istraživanja provodio je, među ostalim, na Institutu Max Planck.

Ovo je tek deseti ERC-ov projekt od 2007. koji stiže u Hrvatsku, a treći Sveučilišta u Rijeci, prethodna dva dobio je imunolog prof. dr. Stipan Jonjić.

"ERC grant je najprestižniji od svih istraživačkih projekata i dakako da je ova vijest na UNIRI dočekana s osobitim zadovoljstvom. Naše je sveučilište posvećeno privlačenju mladih istraživača i talenata jer je to ključna energija za kvalitetno i kompetitivno istraživanje. Nadam se da je Jeremy Walton, kao iznimno talentiran mladi antropolog, na UNIRI prepoznao i institucijsku klimu otvorenosti i autentične posvećenosti znanosti koje ga je motivirala da upravo ovdje locira svoja istraživanja na osobitom, ambicioznom i tematski zanimljivom projektu Revenant", rekla je prof. Snježana Prijić Samaržija, rektorica UNIRI-ja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:33