STEPHEN HAWKING

APOKALIPTIČNO PREDVIĐANJE 'Računala bi mogla zavladati svijetom već za 100 godina, treba biti mudar...'

 AFP
Našu budućnost će obilježiti utrka između rastuće moći tehnologije i mudrosti s kojom je koristimo, smatra znanstvenik

- Kompjutori bi pomoću umjetne inteligencije mogli preuzeti kontrolu nad ljudima u idućih 100 godina, rekao je poznati fizičar Stephen Hawking na jučerašnjoj konferenciji Zeitgeist 2015. u Londonu, piše Daily Mail.

Dodao je da ne bismo trebali brinuti o tome tko će kontrolirati umjetnu inteligenciju, nego o tome hoće li kontrola uopće biti moguća.

Upozorio je da bi umjetna inteligencija u konačnici mogla uništiti čovječanstvo jer će roboti vjerojatno dostići stupanj razvoja dovoljan da preuzmu kontrolu nad nama.

'Kada se to dogodi, trebamo se pobrinuti da se njihovi ciljevi poklapaju s našima. Našu budućnost će obilježiti utrka između rastuće moći tehnologije i mudrosti s kojom je koristimo', smatra 72-godišnji znanstvenik.

Hawking je početkom godine s Elonom Muskom, vizionarom i čelnikom kompanija SpaceX i Tesla Motor, napisao otvoreno pismo u kojem upozorava da se čovječanstvo treba početi ozbiljno brinuti za razvoj umjetne inteligencije.

- S umjetnom inteligencijom prizivamo demona. Znate, one priče gdje je tip s pentagramom i svetom vodom, siguran da može nadzirati demona. Ne funkcionira to - rekao je Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:36