TANKI LISTIĆI ZLATA I SREBRA

ARHEOLOŠKI MISTERIJ U SRBIJI Našli tajnovite medaljone s natpisima na aramejskom jeziku

Arheolozi u Srbiji nastoje dešifrirati misteriozne natpise na tankim listićima zlata i srebra, a za koje se vjeruje da predstavljaju neku vrst magije, piše britanski Guardian. Natpisi su pronađeni pokraj kostura starih gotovo 2000 godina.

- Natpisi su na grčkom alfabetu, a jezik je aramejski tako da imamo jedan bliskoistočni misterij pred nama - rekao je arheolog Miomir Korać.

Kosturi su pronađeni blizu velike elektrane na ugljen u Kostolcu, u sjeveroistočnoj Srbiji, a na toj se lokaciji nekad nalazio rimski grad Viminacium. Veliko otkriće dogodilo se proteklog tjedna kada je ekipa predvođena Koraćem pronašla dva olovna medaljona - u jednom je bio zlatni listić s natpisom, u drugome srebrni.

Đorđe Kojadinović / REUTERS

Oni smatraju da se radi o ispisanim čarolijama ili kletvama koje su ubačene u grobnicu kako bi prizvale dobre ili loše sile:

- Na natpisima smo zamijetili nekoliko imena demona koje se povezuje s vjerovanjima na teritoriju današnje Sirije. Ovo su prvi medaljoni tog tipa koji su pronađeni u Srbiji, ali slični su pronađeni u drugim državama - kaže arheolog Ilija Danković i dodaje:

- Često su to bile ljubavne čini, ali bilo je tu i mračnih kletvi u stilu "Neka ti tijelo bude mrtvo i teško kao ovo olovo". Bio je običaj da se ovakve čini ili čarolije zakopaju uz osobe koje su umrle nasilnom smrću i to zbog vjerovanja da njihove duše više nemaju mira pa imaju veće šasne da naiđu na neke demone i bogove te njima prenesu svoje želje - kazao je Danković.

Đorđe Kojadinović / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:47