NEOBIČNO OTKRIĆE

ARHEOLOZI NE MOGU VJEROVATI U Japanu iskopali rimske novčiće s likom Konstantina: 'Nemamo pojma kako su ovdje završili, iako postoji jedna teorija...'

 Uruma City museum

Arheolozi koji kopaju po nalazištima u Japanu ostali su zatečeni kada su u ruševinama jednog dvorca pronašli - rimske novčiće! Četiri antikna novčića pronašli su ispod dvorca Katsuren na otoku Okinawi, piše Independent. U prvom mahu su mislili da je sve to jedna prevara i da je netko te novčiće podmetnuo, ali nakon detaljne provjere ustanovljeno je da su pravi.

- Bio sam uvjeren da su to neke replike koje su ispale turistima - rekao je Hiroyuki Miyagi, arheolog sa sveučilišta u Okinawi.

Novčići su erodirali, pa ih je bilo nemoguće dešifrirati, ali zahvaljujući rendgenskoj analizi vrlo brzo je otkrivena slika Konstantina I.

- Iskreno, meni nije ni trebala detaljnija analiza. Nagledao sam se tih novčića u Egiptu i Italiji i odmah sam znao što smo pronašli - rekao je istraživač Toshio Tsukamoto.

Kopanje na Okinawi počelo je 2013. godine, a arheolozi su se poprilično uzbudili kada su pronašli šest novčića iz Otomanskog carstva. Međutim, ovo je nešto totalno drukčije. I čudnije i puno starije...

Gradski odbor za istraživanje Urama potvrdio je senzacionalni pronalazak, ali cijelu priču kako su ti novčići došli do Japana nisu uspjeli složiti. Ipak, naglašava se kako je dvorac Katsuren bio središte trgovine s Kinom i ostalim azijskim državama. Poveznice s Europom nemaju, ali poznato je da su Rimljani trgovali s Indijom, pa je vrlo lako moguće da je nekom ludom razmjenom pokoji novčić završio tamo gdje na prvi pogled nikako nije trebao završiti.

- Gotovo smo sigurni da ne postoji nikakva poveznica između Katsurena i Rima, ali ovo otkriće potvrđuje kako je cijela ova regija intenzivno trgovala s ostatkom Azije - rekao je Masaki Yokou, glasnogovornik odbora za istraživanje grada Urame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:20