IZ ŽELJEZNOG DOBA

Arheolozi otkrili skiju staru preko 1300 godina: ‘Bila je zarobljena ispod čvrstih ledenih ploča‘

Više od 1300 godina stara skija
 Pilø, Lars Holger
Duga drvena daska sadrži tri uvijena veza, kožni remen i drveni čep kroz rupu na uporištu

Davno izgubljena skija koja se koristila prije više od 1300 godina otkrivena je u Norveškoj. Prva skija izgubljenog para otkrivena je 2014. godine, a sedam godina kasnije, ledeni dio planine Digervarden otopio se dovoljno da otkrije i drugu, što ih zajedno čini najstarijim parom skija koji su ikada pronađeni, prenosi Daily Mail.

Tim norveških arheologa, ujedno i članovi programa "Secrets of the Ice", pješačio je tri sata planinom do mjesta gdje je otkrivena prva skija. Koristeći GPS položaj i fotografije snimljene tijekom prvog posjeta prije sedam godina, istraživači su drugu skiju locirali ispod leda. Sjekirom su je odcijepili iz nakupine leda te otopili kipućom vodom.

image
Više od 1300 godina stara skija
Pilø, Lars Holger

Digervarden se nalazi u nacionalnom parku Reinheimen u Norveškoj, popularnom arheološkom nalazištu na kojem je već i prije otkriveno nekoliko artefakata korištenih prije više tisuća godina. Međutim, razlog zašto se ti zaboravljeni predmeti pojavljuju na površini su klimatske promjene i više temperature koje vode k otapanju nekada čvrstih ledenih ploča.

image
Više od 1300 godina stara skija
Pilø, Lars Holger

Novootkrivena skija dugačka je 187 centimetara i 17 centimetara široka, ujedno 17 centimetara dulja i 2 centimetra šira od prve skije pronađene 2014. godine. Arheolog Lars Holger Pilø, koji je svjedočio iskopu skije, napisao je na svom blogu da je "nova skija puno bolje očuvana od prethodne, što može biti posljedica dubljeg leda".

- To objašnjava neke razlike u dimenzijama između dvije skije - rekao je Pilø.

Duga drvena daska sadrži tri uvijena veza, kožni remen i drveni čep kroz rupu na uporištu. Skija pronađena 2014. imala je samo jedan uvijeni vez i kožni remen kroz rupu, no obje skije imaju rupu na vrhu. Postoje male razlike između pronađenih skija, a jedna je ta što je stražnji dio nove skije blago uvijen, dok je onaj koji je pronađen 2014. ravan. Zanimljivo je da nova skija pokazuje znakove popravaka, a nedostaje joj dio stražnjeg kraja koji je možda negdje smrznut u ledu, u neposrednoj blizini.

- Je li se slomio kad je vlasnik izgubio skiju ili dok je bio zamrznut, nismo sigurni. Možda će se kasnije otkriti na temelju pažljivog proučavanja ruba puknuća - podijelio je Pilø u postu na svom blogu.

image
Više od 1300 godina stara skija
Pilø, Lars Holger

- Skije nisu identične, ali niti ne treba očekivati da budu. Ručne su izrade, a ne masovne proizvodnje. Imaju dugu povijest nošenja i popravljanja uopće prije nego što ih je skijaš počeo koristio - dodao je. U studenom 2020. Pilø i njegovi kolege pronašli su mnoštvo artefakata na obronku planine u Jotunheimenu u Norveškoj. Pronašli su tada gotovo 70 strelica, cipele, tekstil i kosti irvasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:45