MISTERIJ STAR 3000 GODINA

ARHEOLOZI RIJEŠILI TAJNU EGIPATSKE 'VRIŠTEĆE MUMIJE' Obećašćeni član kraljevske obitelji obješen je i to zbog urote: Htio je ubiti svog oca faraona!

 Ministarstvo antikviteta
 

Više od stoljeća mumija s izrazom lica izobličenog od agonije pronađena u grobnici Deir el-Bahari u Egiptu proganjala je arheologe, koji su sada napokon otkrili njezin misteriozni identitet.

Stručnjaci tvrde da je takozvana 'vrišteća mumija' očuvana na način koji nikad prije nisu vidjeli - udovi su joj bili povijeni u kožu, a tijelo je bilo omotano u ovčju kožu, što je značilo da je osoba bila 'nečista'.

Usta mumije ostala su širom otvorena, a stručnjaci misle da je osoba bila otrovana.

No nakon godina nagađanja, nedavna istraživanja pokazala su da ovi ostaci pripadaju obeščašćenom sinu kralja Ramzesa III., koji je skovao urotu kako bi ubio svog oca, te je zato osuđen na smrt vješanjem.

Njegovo tijelo sahranjeno je u blizini ostalih članova kraljevske obitelji u poznatoj grobnici na zapadnoj strani Nila, tvrdi egipatsko ministarstvo antikviteta.

Ministarstvo antikviteta

No, dok su drugi omotani u bijelo platno i pažljivo mumificirani, vrišteća mumija je jednostavno ostavljena da se osuši u natronu kojeg su usuli čak i u pokojnikova otvorena usta, a tijelo su pokrili ovčjom kožom.

Mumija otkrivena 1886. godine, poznata kao 'Nepoznati muškarac E', sada je po prvi put izložena u egipatskom muzeju u Kairu.

Egipatsko ministarstvo antikviteta izvijestilo je kako je vrat mumije otkrio kako osoba ipak nije bila otrovana već obješena. To su povezali s drevnim tekstom koji govori o uroti princa Pentavera i kraljice Tiye - faraonovog sina i njegove druge supruge - da ubiju Ramzesa III.

DNA iz kostiju dviju neidentificiranih mumija i Ramzesa III. indiciraju da je ovo upravo Ramzesov sin, piše Ahram Online, koji citira egiptologa Zahija Hawassa, bivšeg ministra antikviteta koji vodi ovo istraživanje.

G. Elliott Smith/Wikimedia Commons

Ubojstvo Ramzesa III., egipatskog faraona XX. dinastije, koji je vladao od 1182. do 1151. pr. Kr., okružuje niz misterioznih detalja. CT dijagnostikom otkriveno je da mu je prerezan grkljan i odrezan palac, i to u napadu u kojem je sudjelovalo više osoba.

Zapisi na papirusu sugeriraju da je došlo do urote protiv faraona unutar njegova harema i da su urotnici uhićeni. Vjeruje se da je Tiya skovala urotu s namjerom da njen sin dođe na prijestolje zbog čega je faraon i ubijen, a u kovanju plana za ubojstvo sudjelovali su deseci ljudi.

Arheolog iz New Yorka koji je pregledao tijelo 2008., Bob Brier, kazao je kako je princ Pentawere pokopan pod neobičnim okolnostima.

- Jedni su ga se htjeli riješiti, a drugi očuvati njegovo tijelo - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:27