NEVJEROJATNO OTKRIĆE

Arheolozi se 50 godina muče s tajnom drevne grobnice, sada je dešifrirana: ‘Napokon znamo čiji je to kostur!‘

Aleksandar Veliki u povijesti je ostao upamćen kao briljantan vojni strateg, neporažen u vojevanjima, a po njegovu je životu snimljeno nekoliko filmova (Na slici u interpretaciji Colina Farrella)

 Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia
Istraživači su proučavali rendgenske snimke kostura i proučavali drevne spise o svakoj osobi kao i njihove anatomske karakteristike

Prije skoro 50 godina, arheolozi su tijekom iskopavanja kod malog grada Vergine na sjeveru Grčke, došli do nevjerojatnog otkrića. Pronašli su tri kraljevske grobnice s posmrtnim ostacima obitelji Aleksandra Velikog, koje datiraju iz 4. stoljeća prije Krista.

Tada se otkrilo da su pronađene kosti pripadale ocu, sinu i starijem polubratu velikog vojskovođe i smatralo se da je točno identificirano koji je kostur pripadao kojoj osobi.

Međutim, nova studija objavljena u časopisu Archaeological Science, otkriva da su kosturi oca i polubrata pogrešno identificirani i zamijenjeni - zapravo je otac brat, a brat otac.

Nažalost, posljednje počivalište samog Aleksandra Velikog i dalje ostaje misterija.

Novu studiju vodio je Antonios Bartsiokas, profesor antropologije na Sveučilištu Demokrit u Trakiji u Grčkoj.

‘Kosturi koje smo proučavali spadaju među povijesno najvažnije u Europi‘, kaže profesor Bartsiokas.

‘Naša rasprava usredotočila se na činjenice i povijesne dokaze koji su silno važni za prihvaćanje ili odbijanje lokacije groba makedonskog kralja Filipa II.

Aleksandar III., obično poznat kao Aleksandar Veliki, bio je kralj Makedonije, države na sjeveru stare Grčke između 336. i 323. godine prije Krista – a danas se smatra jednim od najuspješnijih vojnih zapovjednika u povijesti.

Njegov otac, Filip II. Makedonski, vladao je drevnim kraljevstvom prije njega, od 359. godine prije Krista do njegova ubojstva 336. godine prije Krista.

Iako je posljednje počivalište Aleksandra Velikog nepoznato, istraživači su 1977. otkrili tri grobnice u Vergini – koje se nazivaju grobnicama I, II i III.

U to vrijeme, arheolozi su ustanovili da grobnice sadrže ostatke oca Aleksandra Velikog (Filipa II.), njegovog sina (Aleksandra IV.) i njegovog polubrata (Filipa III. Makedonskog).

Ali u kojoj je grobnici bila koja osoba, postalo je predmetom dugotrajnih rasprava.

Većina znanstvenika slaže se da Grobnica III pripada Aleksandru IV., sinu Aleksandra Velikog koji je umro kao tinejdžer, ali tko je pokopan u preostale dvije grobnice, sve do danas nije razjašnjeno.

Kako bi riješili problem, istraživači su proučavali rendgenske snimke kostura i proučavali drevne spise o svakoj osobi, uključujući njihove anatomske karakteristike i sve poznate fizičke poteškoće.

Sada je konačno razjašnjeno da se u grobnici I nalazi otac Aleksandra Velikog, a u grobnici II da se nalazi Filip III Makedonski – a ne obrnuto kao što se prije pretpostavljalo.

Grobnica I sadrži i ostatke žene i bebe, za koje istraživači smatraju da su mlada supruga Filipa II, Kleopatra i njihovo novorođenče.

‘Spekuliralo su da je žena bila Euridika, supruga Filipa III., ali nisu ponudili nikakvo objašnjenje za novorođenče‘, rekao je Bartsiokas.

‘No povijesna je činjenica, potvrđena u drevnim izvorima, da je Kleopatra ubijena zajedno sa svojim tek rođenim djetetom.‘

Ono što je ključno, dokumenti otkrivaju da je Filip II. Makedonski pretrpio tešku traumatsku ozljedu lijevog koljena, što potvrđuje stanje kostura.

‘Oštećeno koljeno pronađeno na muškom kosturu Grobnice I, u skladu je s povijesnim dokazima o hromosti kralja Filipa II.‘, ističe nova studija.

‘Ovi zaključci opovrgavaju tradicionalne spekulacije da grobnica II pripada Filipu II.‘

S druge strane, nikakvi dokazi traume koljena nisu pronađeni na muškom kosturu grobnice II.

Poznato je i da je Filip II. imao ozljedu oka koja ga je oslijepila, ali u grobnici nije bilo tragova oštećenog oka jer nježno tkivo oka ne može biti sačuvano tako dugo.

Profesor Bartsiokas i njegovi kolege misle da su dokazi jasni – otac Aleksandra Velikog nalazi se u grobnici I.

‘Naša hipoteza o Filipu II. u grobnici I ostaje neosporena u recenziranoj literaturi i vjerujemo da su dostupni dokazi uvjerljivi.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:15