PORED ZEMLJE

Asteroid veličine autobusa proletjet će na udaljenosti manjoj od nekih komunikacijskih satelita

Ilustracija
 Stocktrek Images, Inc./Alamy/Alamy/Profimedia
Asteroid neće pogoditi Zemlju. A i da pogodi, eksplodirao bi i izgorio u kontaktu s našom atmosferom te postao vrlo sjajni meteor

Asteroid veličine autobusa u sljedećih će nekoliko sati proletjeti u blizini Zemlje, piše Independent.

Objekt pod nazivom 2020 SW proletjet će 24. rujna na udaljenosti od samo 21.000 kilometara iznad Zemlje, objavila je NASA.
To je bliže od nekih umjetnih satelita koji kruže u orbiti iznad naše planete i osiguravaju nam GPS i TV signal.

Objekt je otkriven tek 18. rujna zahvaljujući projektu Arizona kojeg financira NASA, a daljnja promatranja omogućila su otkrivanje njegove putanje te odbacila mogućnost sudaranja sa Zemljom.

Te procjene pokazuju da će asteroid biti najbliže Zemlji u četvrtak oko podneva.

Nakon što prođe Zemlju, nastavit će svoj put po sunčevom sistemu te se neće vraćati sve do 2041. godine kad će proći uz Zemlju na još većoj udaljenosti.

Pretpostavlja se je asteroid veličine otprilike 5x10 metara, odnosno veličine manjeg autobusa, izvijestili su iz svemirske agencije. Veličina je određena prema svjetlosti koju reflektira, kažu iz NASA-e.

Asteroid, u svakom slučaju, neće pogoditi Zemlju. A i da pogodi, eksplodirao bi i izgorio u kontaktu s našom atmosferom te postao vrlo sjajni meteor koji bi se mogao vidjeti s površine Zemlje.

Unatoč opetovanim sugestijama da je svijet u opasnosti od ovakvih asteroida, njihovi posjeti su relativno česti i još nikada nisu predstavljali neku opasnost za život na Zemlji.

'Postoji velik broj manjih asteroida poput ovoga, a nekolicina ih se približi Zemlji nekoliko puta godšnje', kazao je Paul Chodas, direktor Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje (CNEOS) pri NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji. 'U stvari, asteroidi ove veličine ulaze u našu atmosferu otprilike jednom svakih godinu-dvije.'

Stručnjaci su više puta upozorili da bi asteroidi općenito mogli predstavljati opasnost, pa svemirske agencije uključujući i NASA-u provode 'planetarnu obranu' nastojeći povećati šansu za rano otkrivanje potencijalno opasnih asteroida.

NASA-in je zadatak otkriti 90 posto asteroida koji su u promjeru veliki 140 metara ili veći. Takvi asteroidi mnogo su opasniji od ovog asteroida 2020 SW, s obzirom na to da njihova veličina znači da bi mogli preživjeti prolazak kroz atmosferu i uzrokovati probleme prilikom pada na Zemlju.

No, zbog njihove veličine lakše ih je i uočiti. Postoji i mnogo manjih asteroida od 2020 SW, no njihova veličina i mali odbljesak svjetlosti čine ih teškima za uočavanje sve dok se posve ne približe Zemlji.

'NASA-ini kapaciteti detektiranja asteroida se konstantno poboljšavaju te sada očekujemo da ćemo moći otkriti asteroide ove veličine i nekoliko dana prije nego se približe našoj planeti', kaže Chodas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36