ČEKA SE ODOBRENJE

AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 moglo bi biti spremno već u prosincu

 Ilustracija/Douglas MAGNO/AFP
Rad anglošvedskog proizvođača lijekova u suradnji s britanskim Sveučilištem Oxford svrstava se među one koji najviše obećavaju

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno za uporabu krajem prosinca, a čeka se odobrenje.

"Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kad budemo spremni možemo početi cijepiti ljude u siječnju, moguće krajem prosinca", rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u suradnji s britanskim Sveučilištem Oxford razvija cjepivo protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije covida-19.

"Možda nikad nećemo zaraditi novac (tim cjepivom), nitko ne zna koliko često ćemo morati cijepiti", rekao je Soriot pa objasnio: "Bude li cjepivo vrlo učinkovito i ako će štititi ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti".

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno cijepljenje.

"Ako se to bude moralo raditi svake godine, tad možemo zarađivati na cjepivu od 2022.", izjavio je.

Cjepivo je u rujnu ušlo u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Europska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku cjepiva bude li ono odobreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 00:08