BITNA KOMPONENTA

ASTRONAUTI MORAJU POPRAVITI ISS PRIJE NEGO ŠTO JE PREKASNO Uoči dolaska ruske svemirske letjelice nešto je pošlo po zlu

 NASA

Tekuća je godina pokazala da ne postoji rutinsko putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Naime, tijekom 2015. dva su leta prema ISS-u završila eksplozijom ili gubitkom kontrole tijekom leta, a ovotjedno planirano putovanje naišlo je probleme prenosi Wired.

Jedna od košarica na tračnicama na ISS-u se zaglavila i dva će astronauta morati na hitni svemirski hod kako bi je popravili prije nego što ruska teretna letjelica pristane na Postaju.

Košarica na tračnicama, također poznata i kao Mobilni transporter, koristi se za premještanje predmeta kao i mehaničke ruke na ISS-u. Košarica pomaže pri balansiranju težine pojedinog odjeljka ISS-a, a osobito je važna prilikom pristajanja brodova jer robotska ruka koja se vozi na tračnicama koristi se za hvatanje i stabiliziranje broda prilikom pristanka.

Da bi cijela situacija bila gora, teretni brod polijeće prema ISS-u u ponedjeljak ujutro, a stići će dva dana kasnije. To osigurava astronautima ISS-a dan ili dva da poprave košaricu prije nego što letjelica pristane. U ovom trenutku očekuje se da će astronauti Scott Kelly i Tim Kopra u ponedjeljak ujutro otići na svemirski hod kako bi popravili košaricu.

Lansiranje teretne letjelice i svemirski hod možete pogledati na NASA-inom Ustream kanalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:28