KAPSULA SOJUZ

Astronauti s ISS-a sigurno se spustili na Zemlju: 'Bilo je odlično!'

 AP

MOSKVA - Ruska svemirska kapsula Sojuz s trojicom astronauta koji su četiri mjeseca proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), sigurno se u ponedjeljak spustila u Kazahstanu.

Kapsula u kojoj su bili Amerikanac Joseph Acaba i Rusi Genadij Padalka i Sergej Ravin spustila se bez problema padobranom u kazahstansku stepu. Zapovjednik misije Padalka, veteran s ukupno 711 dana u orbiti, prvi je izašao iz Sojuza. "Osjećam se odlično. Ovo je bio moj četvrti povratak iz svemira, pa u tome nema više ništa posebno", rekao je Padalka.

Tijekom boravka na ISS-u Padalka je obavio šestosatnu svemirsku šetnju tijekom koje je premjestio dizalicu, lansirao manji znanstveni satelit i instalirao štit za mikrometeoride.

Posada se vratila na Zemlju pošto je provela 123 dana na ISS-u, 100 milijarda dolara vrijednom svemirskom kompleksu koji se nalazi u orbiti na visini od 385 km.

"Sve je danas proteklo dobro", rekao je čelnik ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin novinarima u Moskvi. "Padalka, Revin i Acaba osjećaju se dobro ... danas će otići svojim kućama", rekao je Popovkin.

Na ISS-u je ostalo troje astronauta - Rus Jurij Malančenko, Amerikanka Sunita Williams i Japanac Akihiko Hoshide.

Sljedećeg mjeseca njima bi se trebala pridružiti trojica astronauta, Kevin Ford, Oleg Novicki i Evgenij Tarelkin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:04