MISTERIJ

Astronome zbunio asteroid sa šest repova

 AFP

CAPE CANAVERAL - Astronomi su pomoću teleskopa Hubblea uočili neobičan asteroid sa šest repova nalik kometu, objavljeno je u četvrtak.

"Bili smo doslovno zapanjeni", kaže u priopćenju astronom David Jewitt sa sveučilišta u Los Angelesu. "Teško je vjerovati da je riječ o asteroidu". Asteroidi obično nemaju rep, a ovaj ima šest repova koji se šire poput žbica na kotaču, kažu znanstvenici.

Taj je asteroid nazvan P/2013 P5, a prvi je put uočen u kolovozu, kao mutna svijetla točka na nebu. Registrirao ga je teleskop Pan-STARRS 1 na Havajima, a u rujnu su astronomi pomoću orbitalnog teleskopa Hubblea uspjeli ustanoviti da je on u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Nakon 13-dnevnog promatranja otkrili su da ima šest repova, ali i da mijenja oblik.

Računalni modeli pokazuju da repovi vjerojatno postoje od travnja 2012., kaže Jessica Agarwal s instituta Max Planck u Lindauu.

"P/2013 P5 možda gubi čestice dok se rotira velikom brzinom", kaže Agarwal u priopćenju. "Sunce zatim tu prašinu privlači i nastaju repovi koje vidimo".

Astronomi ga prate ne bi li otkrili znake raspada asteroid. To je pojava koju smatraju čestom, ali nisu je još promatrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17