EPOHALNO

ASTRONOMI PRVI PUTA SVJEDOČILI SUDARU NEUTRONSKIH ZVIJEZDA 'Ovo je najveći vatromet u svemiru, nikada nismo došli do ovoliko spoznaja o univerzumu'

Sudar neutronskih zvijezda i ispuštanje gama zraka
 Profimedia, Sciencephoto RM

Astronomi su uspjeli po prvi puta vidjeti i čuti sudar dvije mrtve zvijezde, piše The New York Times. Nakon dva mjeseca komešanja u ponedjeljak su se u znanstvenim časopisima diljem svijeta počeli pojavljivati članci o ovom rijetko proučavanom fenomenu. Samo na onom objavljenom u The Astrophysical Journal Letters radilo je 4.500 autora s 910 svjetskih institucija.

Znanstvenici smatraju da su spajanja neutronskih zvijezda, drugog naziva za guste ostatke smežuranih jezgri zvijezda koje su krahirale i eksplodirale, uvelike utjecala na kemijski sastav svemira i to poglavito na stvaranje najtežih tvari poput zlata, srebra, platine i urana.

Zemaljski i svemirski senzori 17. su kolovoza ove godine registrirali pravi kozmički vatromet koji je uzdrmao prostorvrijeme, a i antene koje su zadužene za praćenje gravitacijskih valova. Svi vlasnici teleskopa su brzo potrčali kako bi vidjeli ovaj specifičan fenomen.

'Ovo je najveći vatromet u svemiru', rekao je David Reitze, znanstvenik pri Kalifornijskom institutu za tehnologiju i izvršni direktor LIGO-a, opservatorija gdje se gravitacijski valovi promatraju uz pomoć laserskog interferometra. "Ne mogu se sjetiti da je tijekom mog života ijedan događaj stvorio ovoliko spoznaja o funkcioniranju našeg svemira", dodao je Daniel Holz, astrofizičar sa Sveučilišta u Chicagu i član projekta LIGO.

Prije stotinu je godina Albert Einstein rekao da bi kretanje velikih stvari poput crnih rupa mogli uzrokovati vibracije u prostoru i vremenu. Prošle su godine zvučne snimke sudara dviju crnih rupa potvrdile da su takve vibracije uistinu moguće, a znanstvenici koji su ih zabilježili nedavno su nagrađeni Nobelovom nagradom.

Međutim, znanstvenici okupljeni oko projekta LIGO ovo otkriće smatraju još značajnijim budući da su otkrili fenomen koji su i drugi astronomi mogli vidjeti i proučavati. LIGO-ova prethodna otkrića nisu bila vizualnog tipa, odnosno nije se imalo što vidjeti.

Zato su prilikom sudara neutronskih zvijezda svi promatrači svemira imali nešto za vidjeti. U njima, naime, ima i gama zraka, rendgenskih zraka i radio valova. Za svakog ponešto. "Bili smo presretni", rekao je David Shoemaker, fizičar pri MIT-u i glasnogovornik projekta LIGO.

Svemirski je spektakl tog 17. kolovoza započeo kada je LIGO-ova antena u Hanfordu u američkoj saveznoj državi Washington snimila znakovit signal i odmah poslala obavijest. Čim je signal preveden u jezik zvuka, znanstvenici su znali da se radi o nečem posebnom jer je frekvencija bila viša od one koju stvara crna rupa.

Gotovo istovremeno, odnosno s dvije sekunde zakašnjenja, Fermijev je svemirski teleskop zabilježio bljesak gama zraka u trajanju od dvije sekunde. Takvi bljeskovi obične znače da se negdje stvorila crna rupa, ali i da je mogući uzrok stvaranja sudar neutronskih zvijezda.

Ta su dva signala zajedničkim snagama otkrila da su se uistinu sudarile dvije neutronske zvijezde - guste lopte veličine Manhattanskog poluotoka i teške poput Sunca.

Nakon inicijalnih zabilježbi, započela je utrka. Ubrzo su se u traganje za sudarom uključili i europska antena Virgo te teleskop Swope. Galaksije su fotografirane jedna za drugom i kada se došlo do vanjske regije sazviježda Hydra i galaksije NGC 4993 koju je davne 1789. godine otkrio Wilhelm Herschel, potraga je mogla završiti. "Ovo su prvi optički fotoni iz kilonove koje je čovjek ikad prikupio", rekao je Ryan Foley koji je u trenutku otkrića radio na teleskopu Swope.

Znanstvenici koji su zabilježili ovaj fenomen kažu da su dvije mrtve zvijezde nekoć vjerojatno kružile jedna oko druge prije nego što su nakon supernovi umrle. Teoretičar Brian David Metzger sa Sveučilišta Columbia kaže da je sudar proizveo 40 do 100 Zemljinih masa zlata i 10 do 30 Zemljinih masa urana. Ti će kemijski elementi sada tijekom putovanja kroz svemir vjerojatno postati dio novih zvijezda i planeta.

Ovo je otkriće popunilo rupu u općeprihvaćenom objašnjenju tranzicije svemira iz mjesta gdje vladaju helij i vodik u njegovu današnju formu sazdanu od mnoštva kemijskih elemenata. Jedna od ideja je da su sudari neutronskih zvijezda pomogle u toj mutaciji i znanstvenici prvi puta imaju dokaze da se svemir na takav način razvijao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 02:05